[Epitesz] Re: sufni

Mágus Bérprogram Demo magus.demo at dpg.hu
2004. Aug. 20., P, 20:10:36 CEST


Hidvegi Jozsef  <jhidvegi at ax.hu> 2004.08.20. 18:56:16 +2h-kor irta:

> >aminek a faoszlopa foldbe van betonozva, az engedelykoteles,
> Ez a szempont? Tehat ha nincs fala, akkor is?
> Magyarul, ha bebetonozok par faoszlopot az udvaromban, mert mondjuk tornazni
> akarok rajtuk :),  vagy lugast akarok csinalni, akkor engedelyt kell
> kernem??!
> Vagy egy hintat akarok csinalni?

a jogtar cd-n megvan :-)  

keves az olyan amihez nem kell, azt kell csak 1/2 lapra kifer, :-(

azon kivul 100 oldalra se tudod kiirni, amihez kell :-)
 
> >lenyeg: mozdithato legyen!!!!!
> >
> >max. 2,5 m szeles * max. 6m hosszu * max 3.5-4 m magas
> Ezt jol kitalaltak. 2,5m keves egy autonak, hogy ki lehessen belole szallni.
> Na
> persze most a sufnirol beszelunk, nem a garazsrol.
> 


1997. evi LXXVIII. torveny

az epitett kornyezet alakitasarol es vedelmerol

Fogalommeghatarozasok

2. § E torveny alkalmazasaban:

5. Epitett kornyezet: a kornyezet tudatos epitesi munka eredmenyekent letrehozott, illetve elhatarolt epitett (mesterseges) resze, amely elsodlegesen az egyeni es a kozossegi let felteteleinek megteremteset szolgalja.

8. Epitmeny (az epulet, mutargy gyujtofogalma): a rendeltetesere, szerkezeti megoldasara, anyagara, keszultsegi fokara es kiterjedesere tekintet nelkul minden olyan helyhez kotott muszaki alkotas, amely a talaj, a viz vagy az azok feletti legter megvaltoztatasaval, beepitesevel jon letre.

Az epitesi munkak epitesugyi hatosagi engedelyezese

34. § (1) Telekalakitashoz, epitmeny, epitmenyresz, epuletegyuttes megepitesehez, atalakitasahoz, bovitesehez, felujitasahoz, helyreallitasahoz, korszerusitesehez, lebontasahoz, elmozditasahoz, illetve hasznalatbavetelehez, fennmaradasahoz vagy a rendeltetesenek megvaltoztatasahoz (a tovabbiakban egyutt: epitesi munka) a jogszabalyokban meghatarozott esetekben az epitesugyi hatosag engedelye szukseges.

Az epites

38. § (1) Epitesi munkat - ha jogszabaly elteroen nem rendelkezik - csak a jogeros es vegrehajthato epitesi engedelynek, tovabba a hozza tartozo, jovahagyott - engedelyezesi zaradekkal ellatott - terveknek es egyeb okiratoknak, valamint jogszabalyban meghatarozott esetekben az ezek alapjan keszitett muszaki megvalositasi terveknek megfeleloen szabad vegezni.
(2) A jovahagyott - engedelyezesi zaradekkal ellatott - tervtol csak az epitesugyi hatosag ujabb elozetes engedelyevel szabad elterni, kiveve, ha az elteres onmagaban nem engedelyhez kotott epitesi munka.

*******************   

253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet
az orszagos telepulesrendezesi es epitesi kovetelmenyekrol
EPITMENYEK ELHELYEZESE
Altalanos eloirasok
Az elo-, oldal- es hatsokert eloirasai
35. § (1) Az epitesi telken az epitesi helyet az epitesi ovezet elo-, oldal- es hatsokertre vonatkozo eloirasai szerint kell meghatarozni az epitesi hatarvonalakkal. Az eloirt legkisebb elo-, oldal- es hatsokert mereten belul epulet, epuletresz - a 0,6 m-nel nem nagyobb kiallasu eresz, alaptest tovabba a (8) bekezdesben foglaltak kivetelevel - nem allhat. Amennyiben az epulet, epuletresz valamely epitesi hatarvonalra kerul elhelyezesre, akkor az a homlokzati falanak vegleges kulso (vakolt vagy burkolt) feluleti sikjaval kell, hogy a hatarvonalon alljon.
(4) A hatsokert legkisebb melyseget a helyi epitesi szabalyzat, szabalyozasi terv allapitja meg, ennek hianyaban az nem lehet kisebb
- sem 6,0 m-nel,
- sem az epitmeny hatsokertre nezo tenyleges epitmenymagassaganak mertekenel.
(5) A saroktelek elo- es oldalkertnek nem minosulo reszen a hatsokertre vonatkozo rendelkezeseket kell alkalmazni.
(6) Az elo- es oldalkert eloirt legkisebb mereten belul nem lehet:
- novenytermesztes celjara szolgalo kerti novenyhaz (uveghaz), foliasator,
- szennyvizszikkaszto (talaj-abszorpcios csatornapotlo) mutargy,
- arnyekszek,
- kemence, husfustolo,
- allatkifuto,
- tragyatarolo, komposztalo, tovabba
- silo, nem terepszint alatti vagy terepszint alatti fedetlen kialakitasu omlesztett anyag-, folyadek- vagy gaztarolo.
(7) A hatsokert eloirt legkisebb mereten belul - a szukseges vedotavolsagok megtartasaval - valamennyi mellekepitmeny elhelyezheto. Novenyhazat (uveghazat), foliasatrat a 31. § rendelkezeseinek keretei kozott - helyi epitesi szabalyzat es szabalyozasi terv eltero rendelkezese hianyaban - a teleknek a szomszedos telekkel kozos hataratol legalabb 1,50 m tavolsagra szabad elhelyezni.
(8) A jogszabaly hatalybalepesekor mar meglevo epitmeny utolagos hoszigetelese es homlokzat burkolasa egyuttesen - az oldalhataron allo falat kiveve - az elo-, oldal- es hatsokert meretet legfeljebb 10-10 cm-rel csokkentheti. A telek beepitettsege ennek megfeleloen modosulhat.
Kerites
44. § (1) A telek hatarvonalain - eltero jogszabalyi rendelkezes hianyaban - kerites letesitheto.
(2) Az epitesugyi hatosag - telepulesrendezesi, kozbiztonsagi, koztisztasagi, tovabba mas kozerdekbol vagy a hasznalat modja miatt - a telek hatarain kerites epiteset elrendelheti vagy megtilthatja.
Terepkialakitas
45. § (1) Az epitmenyek megvalositasa soran a termeszetes terepfeluletet es az ertekes novenyallomanyt csak a szukseges mertekben (fakivagasi es favedelmi terv vagy novenyvedelmi terv alapjan) szabad megvaltoztatni. A terepkialakitas soran eltavolitott novenyzetet az ovezeti eloiras mertekeig potolni kell.
EPULETSZERKEZETEK
Alapok, labazatok
Teherhordo szerkezetek, falak, fodemek
59. § (1) Az epitmenyek teherhordo szerkezetei feleljenek meg a rendeltetesi celjuk szerinti terheleseknek es az allekonysag kovetelmenyeinek.
Padlok
61. § (1) Az epitmenyek helyisegeit, tereit a rendeltetesuknek es a vonatkozo (pl. balesetvedelmi, munkavedelmi) kovetelmenyeknek is megfelelo padloval kell megvalositani.
(2) A jarofeluleten alkalmazott racs (pl. taposoracs, lepcsofok) legfeljebb 20x20 mm osztasu lehet.
(3) Akadalymentes kozlekedes celjara az epitmenyek belso kozlekedoit es tereit osszefuggo, (csak a szukseges kuszoboket tartalmazo) csuszas es suppedesmentes padloburkolattal kell ellatni.
1. szamu melleklet a 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelethez
Fogalommeghatarozasok
31. Hasznos alapterulet: az alapteruletnek azon resze, amelyen a belmagassag legalabb 1,90 m. (A fogalom nem vonatkozik a terek hasznalhatosagara.)
32. Hatsokert: az epitesi telek hatso telekhatara es az e fele meghatarozott epitesi hatarvonala (hatsokerti hatarvonal), illetoleg az oldalkertje(i) kozott fekvo resze.

******
ezek nagy resze is engedelykoteles!!!!!!!!

54. Mellekepitmeny: az epitesi telken, epitesi teruleten allo epuletek mellett a telek beepitett teruletebe be nem szamitoan elhelyezheto:
a) kozmubecsatlakozasi mutargy,
b) kozmupotlo mutargy,
c) hulladektartaly-tarolo (legfeljebb 2,0 m-es belmagassaggal),
d) kirakatszekreny (legfeljebb 0,40 m-es melyseggel),
e) kerti epitmeny (hinta, csuzda, homokozo, szokokut, pihenes es jatek celjara szolgalo mutargy, a terepszintnel 1 m-nel nem magasabbra emelkedo lefedes nelkuli terasz),
f) kerti viz- es furdomedence, -napkollektor,
g) kerti epitett tuzrakohely,
h) kerti lugas, tovabba labonallo kerti teto legfeljebb 20 m2 vizszintes vetulettel,
i) haztartasi celu kemence, husfustolo, jegverem, zoldsegverem,
j) allatkifuto,
k) tragyatarolo, komposztalo,
l) silo, omlesztett anyag-, folyadek- es gaztarolo,
m) kerti szabadlepcso (tereplepcso) es lejto,
n) szabadon allo es legfeljebb 6,0 m magas szelkerek, antenna oszlop, zaszlotarto oszlop.

******************
56. Oldalkert: az epitesi teleknek a szomszedos telekkel kozos oldalhatara es az e fele meghatarozott epitesi hatarvonala (oldalkerti hatarvonal) kozott fekvo resze.
61. Rendeltetes-modositas: az epitmeny hasznalati celjanak, uzemelestechnologiajanak olyan megvaltoztatasa, amely az allekonysag, a tuzbiztonsag, az egeszsegvedelem, a kornyezetre gyakorolt hatas, a hasznalati biztonsag, az energiafelhasznalas, a zaj- es rezgeskibocsatas tekinteteben valtozast eredmenyez a megelozo hasznalathoz kepest.
74. Telek beepitett terulete: a telken allo, a kornyezo terepszinthez kepest 1,0 m-nel magasabbra emelkedo epitmenyek vizszintes sikban mert vetuleti teruleteinek osszege. A vetuleti teruletek szamitasa soran figyelmen kivul kell hagyni
- az arnyekszek, a novenytermesztes celjara szolgalo, legfeljebb 4,50 m-es gerincmagassagu novenyhaz (uveghaz), foliasator, a terepszint alatti epitmeny es a mellekepitmenyek,
- a terepcsatlakozastol legalabb 2 m-rel magasabban levo es az epitmeny tomegetol legfeljebb 1,50 m-re kiallo erkely, fuggofolyoso, ereszparkany, eloteto, tovabba az epitmenyhez tartozo elolepcso
vizszintes vetuletet.
85. Tomor kerites: olyan kerites, melynek a kerites sikjara meroleges atlathatosaga 50%-nal nagyobb mertekben korlatozott.
   


További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról