[Epitesz-barkacs] villanyszereles

Acs Gabor agabor at electrodesign.hu
2007. Júl. 3., K, 14:49:13 CEST


A világítási áramkör úgyis olyan magasan dolgozik, hogy ott nincs érintésveszély. Ha testzárlatos lenne egy lámpabúra (nem jellemző), és létrán vagy széken állva cserélsz körtét, talán meg sem érzed a fázist. De ha nem vagy ennyire bátor, azt a pár ezrest rá lehet szánni.


Gábor

  ----- Original Message ----- 
  From: vajk fekete 
  To: Amatőr építészek és barkácsolók klubja 
  Sent: Tuesday, July 03, 2007 12:30 PM
  Subject: Re: [Epitesz-barkacs] villanyszereles


  Szia Chris,

  koszi a reszletes leirast. 
  Ez alapjan lehet hogy a mennyezetvilagitasnak midnenkeppen gyors megszakito kell? Hatha az leold mielott az elmue megadja magat. Meg akkor el lehet gondolkozni, hogy akar 6A-st tegyek, 1200W vilagitast csak nem teszek fel.

   Es a vilagitasi korre kulon nem teszek fi relet?

  A szerelos problemaba mashol mar en is belefutottam. Lekapcsolt kismegszakitonal ha rafogsz a nullara a kezeddel mar az leveri a firelet. Hiaba feszmentes az a nullavezeto, csatlakozik egy olyanhoz, amin aram folyik, es ha megfogod parhuzamosan leszel kotve az uzemi nullavezetovel. Mivel az uzemi nullavezeto ellenallasa sokkal kisebb, meg ugyis csak par volt esik rajta, nem erzel semmit, de par mA rajtad fog menni.

  vajk


  ----- Original Message ----
  From: Krisztian Steber_lists <sklists at steber.hu>
  To: Amatőr építészek és barkácsolók klubja <epitesz at enaplo.hu>
  Sent: Tuesday, 3 July, 2007 11:34:32 AM
  Subject: Re: [Epitesz-barkacs] villanyszereles


  Sziasztok!

  Én a sajátomról tudok nyilatkozni:
  Nem emlékszem, hogy gyors vagy lomha megszakítók vannak-e. De azt tudom, hogy egy 50W-os halogén felkapcsoláskori kiégése jó eséllyel levágja a 10A-es belsőt, és a 20A-es villanyóra alatti ELMŰ-s megszakítót (ők úgy emlékszem gyorsat raknak be). 
  Egyszer egy ilyen izzó ezek mellett még a 40A-es késest is kiolvasztotta... (jó, azon még volt egy másik max 10A-es fogyasztó, de akkor is 30A maradt neki. :) ) Ja, itt a kapcsoló is beégett... Az izzó sem noname kategória volt... 

  Fi relé: Nálam 1db van, 30mA-es. Ezzel a következő tapasztalatok vannak:
  - Kiderült, hogy szar a vasaló. Nem volt rövidzár, de a védőföld felé kellően kicsi ellenállást mutatott.
  - Amikor a gőzölős vasalót az ember nem húzza ki az ember (tudom ki kellene), mielőtt a poharából feltölti vízzel, és kicsi melléfolyik, akkor sem jön rosszul. Mondjuk az ember nem lesz vizes, mert ott ahol fogja műanyag. De jobban szeretem, ha a 30mA-nél levágja, mintha a 16A-nél tenné. 
  - A páramentesítő készükék véletlen felborításakor a benne lévő közel 2l víz bele a készülékbe, és ki a földre a felborító lába alá. Ha nincs fi relé, nem tudom mi történt volna...
  - Az első télen a páratartalom az egekbe szökött (szigetelés hiányában, + az őszi 10+cm-es vakolat), az ágy mellé a földre lerakott zsebkendő egy éjszaka alatt vizes lett. Egyszer arra mentünk haza, hogy nincs külső világítás. Az ágy mellett lévő állólámpa tápegysége pusztult ki, a talpában volt, a fi relé kapcsolt le. Szintén kérdés, hogy mi lett volna, ha az nincs. Persze lehet, hogy semmi, mert nem lett volna akkora áram, hogy gondot okozhasson... 

  - Tudok rajta keresztül mindenféle barkács géppel dolgozni, tudok egyszerű hegesztőtrafóval hegeszteni. Betonkeverő is ment rendesen.
  - Egyetlen dolog van, amivel megszívtam: A 30mA-es elég érzékeny arra, hogy szereléskor a fázis/nulla és védőföld összeérintésekor leoldjon. (természetesen lekapcsolt megszakító mellett). Gondolom induktív/kapacitív úton összeszed annyit, hogy ha összeér a védőfölddel, már elég legyen. 

  Lassan 5 éve lakunk ott, én annyit változtatnék, hogy a világításra raknék egyet külön, hogy ne legyen sötét, ha este kíván leoldani. :)

  Üdv.,
    SK.


  _______________________________________________
  Epitesz levelezőlista
  Epitesz at enaplo.hu
  http://mailman.enaplo.hu/mailman/listinfo/epitesz




------------------------------------------------------------------------------
  What kind of emailer are you? Find out today - get a free analysis of your email personality. Take the quiz at the Yahoo! Mail Championship.


------------------------------------------------------------------------------


  _______________________________________________
  Epitesz levelezőlista
  Epitesz at enaplo.hu
  http://mailman.enaplo.hu/mailman/listinfo/epitesz
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: http://mailman.enaplo.hu/pipermail/epitesz/attachments/20070703/985a1999/attachment-0001.html 


További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról