[Epitesz-barkacs] Vizora lecsereles???

Mágus Bérprogram Demo magus.demo at dpg.hu
2007. Júl. 8., V, 13:47:17 CEST


no, rákeresek erre is, törvényre hivatkoznak

"Vízórák cseréje a törvényben előírt 6 éves hitelesítési idő lejártával"

ezt a 6 évet nem találtam meg, de az Alkotmánybíróság IS a vízszolgáltatót védi, 
a "kisembert" nem

szóval mégis Californiába kellene áttelepülnünk, 
ezt hogyan lehet?

***********************************
361/B/1997. AB határozat
a közműves ivóvízellátásról és a közműves szennyvízelvezetésről szóló 38/1995. (IV. 5.) Korm. rendelet 17. § (2) és (5) bekezdése alkotmányellenességének vizsgálatáról
A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!
Indokolás
I.
1. Az Alkotmánybírósághoz több indítvány érkezett, amely a közműves ivóvízellátásról és a közműves szennyvízelvezetésről szóló 38/1995. (IV. 5.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 17. §-a (2), (3) és (5) bekezdése tekintetében az alkotmányellenesség megállapítását és a megsemmisítést kezdeményezte. Az indítványozók az Alkotmány 9. §-ának (1) és (2) bekezdésére, 35. §-ának (2) bekezdésére, valamint 70/A. §-ának (1) bekezdésére hivatkoztak. Az egyik indítványozó azt kérte, hogy az Alkotmánybíróság írja meg véleményét az R. 10. §-ának (1) bekezdéséről.
Az Alkotmánybíróság az indítványokat egyesítette, és egy eljárásban bírálta el.
Az R. 17. §-a (3) és (5) bekezdésének szövege az indítványok beadását követően módosult, de a módosítás az indítványozók által kifogásolt jogi szabályozást nem érintette. Az Alkotmánybíróság - állandó gyakorlatának megfelelően - a támadott jogszabályokat az elbíráláskor hatályos szöveg alapján vizsgálta.
2. Az Alkotmánybíróság az indítványok elbírálásánál a következő jogszabályokat vizsgálta:
Az Alkotmány rendelkezései:
9. § (1) Magyarország gazdasága olyan piacgazdaság, amelyben a köztulajdon és a magántulajdon egyenjogú és egyenlő védelemben részesül.
(2) A Magyar Köztársaság elismeri és támogatja a vállalkozás jogát és a gazdasági verseny szabadságát.
35. § (2) A Kormány a maga feladatkörében rendeleteket bocsát ki, és határozatokat hoz. Ezeket a miniszterelnök írja alá. A Kormány rendelete és határozata törvénnyel nem lehet ellentétes. A Kormány rendeleteit a hivatalos lapban ki kell hirdetni.
70/A. § (1) A Magyar Köztársaság biztosítja a területén tartózkodó minden személy számára az emberi, illetve az állampolgári jogokat, bármely megkülönböztetés, nevezetesen faj, szín, nem, nyelv, vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül.
Az R. rendelkezései:
17. § (2) A vízdíjelszámolás alapjául szolgáló vízmérők és a leszerelésüket megakadályozó zárak sértetlen megőrzéséért és védelméért a fogyasztó felelős, és a neki felróható okból megrongálódott vagy elveszett vízmérő javításának, pótlásának, szerelésének, továbbá hitelesítésének költségeit köteles a szolgáltatónak megtéríteni.
(3) Az ingatlanon fogyasztott víz mennyisége szempontjából a bekötési vízmérő az irányadó. A bekötési vízmérő és az elkülönített vízhasználatokat mérő mellékvízmérők mérési különbözetéből megállapított fogyasztási különbözetet a bekötési vízmérő szerinti fogyasztó köteles megfizetni a szolgáltatónak; a szolgáltatót pedig tájékoztatja az épületen belüli belső elszámolás módjáról.
(...)
(5) A házi vízvezeték - a fogyasztó által nem ellenőrizhető vagy nem karbantartható helyen történő - rejtett meghibásodása esetén a vízfogyasztást az árjogszabályok szerinti átalány alapján kell megállapítani.
III.
Az indítványok megalapozatlanok.
1. Az indítványok egy része az R. vízórával és vízfogyasztással kapcsolatos rendelkezéseit támadta.
Az egyik indítványozó azt kérte, hogy az Alkotmánybíróság semmisítse meg az R. 17. §-ának (2) és (3) bekezdését az Alkotmány 70/A. §-ának (1) bekezdése alapján. Az R. 17. §-ának (2) bekezdését azért támadta, mert ez a rendelkezés alap nélkül hárítja a felelősséget a lakás tulajdonosára a közterületre telepített vízmérőakna védelméért. A R. 17. § (3) bekezdéssel szemben pedig az volt a kifogása, hogy a rendelkezés - a szakaszoló órák hiányában - a családi ház tulajdonosát gyanúsítja a vízlopással.
   
*************
38/1995. (IV. 5.) Korm. rendelet

a közműves ivóvízellátásról és a közműves szennyvízelvezetésről

17. § (1) A fogyasztó a vízmérőakna, illetve vízmérőhely hozzáférhetőségének biztosításáról és tisztán tartásáról, a vízmérő fagy elleni megfelelő védelméről gondoskodni, továbbá a vízmérő rendellenes működéséről a szolgáltatót haladéktalanul értesíteni köteles.
(2) A vízdíjelszámolás alapjául szolgáló vízmérők és a leszerelésüket megakadályozó zárak sértetlen megőrzéséért és védelméért a fogyasztó felelős, és a neki felróható okból megrongálódott vagy elveszett vízmérő javításának, pótlásának, szerelésének, továbbá hitelesítésének költségeit köteles a szolgáltatónak megtéríteni.
(4) Ha a díjelszámolás alapjául szolgáló bekötési vízmérő nem mér, rendellenesen vagy hibásan működik, illetőleg nem olvasható le, a fogyasztott víz mennyiségét a megelőző 365 nap összes fogyasztásából egy napra számított átlagfogyasztás és a meghibásodás napjának elfogadott határnapot megelőző legutolsó leolvasás napjától eltelt napok számának szorzataként kell megállapítani.
19. § (1) A szolgáltató a tulajdonában levő vízmérőknek a mérésügyi jogszabályokban előírt időszakos hitelesítéséről saját költségén köteles gondoskodni.
(3) A szolgáltató tulajdonában lévő bekötési vízmérő tekintetében a fogyasztó, a szolgáltató tulajdonában lévő és mellékszolgáltatási szerződés alapjául szolgáló mellékvízmérő tekintetében pedig az érdekelt a vízmérő rendkívüli vizsgálatát és ezt követően az Országos Mérésügyi Hivatal által végzett rendkívüli hitelesítését a szolgáltatótól kérheti. Ha a rendkívüli vizsgálaton a vízmérő megfelelőnek minősül, a rendkívüli vizsgálat és hitelesítés költsége a fogyasztót, illetőleg az elkülönített vízhasználót terheli.
**********   



További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról