[Epitesz-barkacs] Szerszamos fahaz alapja és fája

Pluzsik András Pluzsik.Bandi at aesz.hu
2007. Júl. 9., H, 09:31:52 CEST


  
Kedves Zoli!
 
Elnézést kérek, hogy csak most írók szerszámkamráddal kapcsolatban. Szabadságon voltam. (magán ügy)
Az eddigi levelekből a hatósági engedély miatti korlátokat és az alol a kibúvási lehetőségeket nem kommentálom, de tény, hogy egy épületnek, legyen az ideiglenes vagy tartós, kell az alap. Milyenségét az építmény és a talajviszonyok határozza meg. Talán olvastad, hogy volt már levelező, aki emlékeim szerint azzal is foglalkozott, hogy valamilyen módon tudná házát lekötni, hogy a különlegesen erős szél ne vigye el. Lényeg, hogy kell alap melyhez le lehet kötni a házat és nem csak letenni valahová. Nem kutyaólat készítés. Az alappal kell megoldani azt is hogy ki legyen annyira emelve a talajszintből, hogy a csapadékvíz ne jusson be a hasznos térbe.
A fával kapcsolatban, ha azt akarod, hogy hosszú életű legyen minden rész, néhány fontos dolgot figyelembe kell venni, elhelyezési, beépítési alapelvet jó betartani. (ez a terület már közelebb áll hozzám) Ilyenek csak vázlatosan:
1. Közvetlen földre fát lerakni nem szabad. Még a fatelepeken is alátétre kell (kellene) tenni a tárolás során, ahol ugye csak átmenetileg van a fa.
2. A beépítés során úgy kell a faszerkezetet kialakítani, hogy a faanyaghoz jutó víz minél hamarabb elfolyjon, kiszáradjon, kiszáradhasson.
3. A csomópontokat, melyek lehetnek fának fához, vagy fa és más anyagú, úgy kell kialakítani, hogy a víz vagy pára ne tudjon megszorulni. Sajnos sokszor lehet látni, hogy rossz kivitelezés vagy tervezés miatt a víz a csomópontba bejuthat, de igen nehezen tud kiszáradni.
4. A beépítésre kerülő faanyag egészséges, kéreg és más szennyeződéstől mentes legyen.
5. Amennyiben szükséges, vagy úgy adódik, hogy minden kedvező feltételt nem tudsz a fának megadni, akkor a farontó gomba és/vagy rovar károsítása ellen védelmet nyújtó favédőszerrel kell kezelni. Olvastam a Neked írt levelek között, hogy "motorolajjal jól megkenve"! Ez a gondolat több sebből vérzik. A megfogalmazójától elnézést kérek, ha csak az igazán ide illő minősítés helyett csak annyit, hogy badarság, mert természetesen mindenki úgy teszi tönkre a saját egészségét ahogy akarja, bár ezt sem helyeslem, de a más egészségét, vagy a környezet ...? Ráadásul még megfelelően nem is hatásos, büdös, csúnya, a felület kezelhetetlen, stb. A felületkezelő festékek, és a festékek alapozói, néhány kivételtől eltekintve, a károsítóktól nem védenek. 
6. A kitettségtől függően kell a védőszert és annak mennyiségét megválasztani. Ezek között vannak faanyagot elszínezők és színtelenek, vagy jelzőszínnel ellátottak. Általában a további díszítő felületkezelő anyagokkal, lakkokkal, lazúrokkal, festékekkel, összeférnek. Biztonság kedvéért azt írtam, hogy általában, azaz érdemes az összeférhetőséggel kapcsolatban illetékessel konzultálni. A próba festés nem megoldás, mert arra nincs időd, hogy évekig figyeld és értékeld a próba eredményét.
7. Egyértelműen nem lehet kimondani, hogy az oldószeres fesztékek, alapozók illetve faanyagvédőszerek nem férnek össze a vizes bázisúval. Ha már kiszáradt és a kötés kialakult, akkor nem lehet baj, ha az tényleg alapozó. Pl. a lenolaj kence hosszabb száradási időt igényel, (esetleg heteket) de azt lazúr alá nem is szabad használni, mert a fát színezi.
8. A felületkezelő lakkokkal, festékekkel kapcsolatban tudni kell, hogy a Nap UV sugarait egyik sem állja végtelenségig. Tehát arra készülni kell, hogy ott ahol napjában hosszú ideig éri a Nap, ott a felületkezelést gyakrabban kell ismételni.
 
A hosszú levélért elnézést kérek, de a szakmai hiúságom kikényszeríttette a válaszadást.
 
Jó munkát a faházhoz és legyen benne örömöd.
 
Pluzsik András
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: http://mailman.enaplo.hu/pipermail/epitesz/attachments/20070709/5e3e8315/attachment-0001.html 
--------- következő rész ---------
Egy nem text típusú csatolt állomány át lett konvertálva...
Név: nem elérhető
Típus: image/jpeg
Méret: 2950 bytes
Leírás: image001.jpg
Url : http://mailman.enaplo.hu/pipermail/epitesz/attachments/20070709/5e3e8315/attachment-0001.jpe 


További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról