[Epitesz-barkacs] lazur

Pluzsik András Pluzsik.Bandi at aesz.hu
2007. Júl. 19., Cs, 13:17:18 CEST


Igen itt vagyok!
Valóban kevésbé tartós a fafelületen a lazúr, mint a festék. 
Ennek két oka is van.
1. Mivel áttetsző réteg, a Nap sugarai, vele együtt az UV sugarak is eljutnak a tapadási határrétegre és ott rontja a tapadást azaz felhólyagosodik, pikkelyesen felválik.
2. Mivel cél, hogy a fa erezete, rajzolata látható maradjon, nem lehetséges a megfelelő alapozó réteg felhordása, mert ismereteim szerint minden alapozó a felületet eltakarja, azaz már nincs rajzolat ami látszón a lazúr alatt.
A lazúrokkal kapcsolatban valaki írta, hogy a sötétebbek valamivel tartósabbak (nem szószerinti idézet). Ez igaz, mert a sötétebb lazúrok több pigmentet tartalmaznak. Ez a pigment, mint színező anyag úgy működik mint egy tükör és visszaveri az UV sugarakat, ezért kevesebb jut a már említett határrétegre, hogy azt roncsolja, gyengítse a tapadást.
Sajnos sem a festékek, sem a lazúrok nem szívódnak be a fa rostjai közé oly módon, hogy az a tapadást javítaná, de tény, hogy a festék jobban védi a tapadást biztosító határréteget a már jelzett káros sugárzástól, tehát tartósabb. (Csak csöndesen jegyzem meg, hogy a ragasztók sem szívódnak be a fatestbe és még is jól összetartják azt amit kell, mert a határréteg nem szakad fel. Pl. a párhuzam kedviért a rozsdás vas nem a fémtiszta felület jól ragasztható)
Sajnos nem ismerek hosszú, 2-4 évnél hosszabb ideig tetszetősen megmaradó lazúrról.
A fa felülete épen úgy korrodállódik, mint a pl. a vas, csak ez nem egy olyan oxidáció. Ebben az esetben a felületi rostok szerkezete gyengül, ha kap vizet és ha úrrá lehet a felületen a farontó gomba is, akkor még intenzívebb lesz a folyamat. Az erős Nap a felületet nem csak szürkévé teszi, hanem pl. a fenyő sárgás alapszínét sötétebbé teszi. Korábban azon dühöngtem, hogy egy új natúrra lakkozott fenyő dohányzó lapját megsütötte a nap, de volt rajta egy kis terítő, mely alatt a felület világosabb maradt a környezetéhez képest. Sokáig megmaradt a különbség.
Megint hosszan írtam, Bocsánat.

A festéshez lazúrozáshoz sok sikert,

Pluzsik András



További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról