[Epitesz-barkacs] Hajópadló kezelése

Pluzsik András Pluzsik.Bandi at aesz.hu
2007. Már. 5., H, 10:35:58 CET


  
Gyula írta:
Úgy általában egyetértenék, de pont  a Xyladecorral vitázom. Anno óriási hőbörgés volt, hogy dioxin van abban az anyagban ( és most sajna nem tudom megmondani a vegyészeti nevét ), ami kb. 1% dózisban volt a Xdecorban.
Akkor csökkent 0-ra a hőbörgés, amikor az akkori Eü. min. elmondta, hogy a nevezett kémiai szer bőrgyógyászati céllal forgalomban van .
 
Az a bizonyos anyag a Xyla készítményekben a PCP, azaz penta-clor-phenol. Az 1985 körüli időszakban ennek a nátrium sója okozta a nagy felháborodást, mert az időközben kialakult nagy érzékenységű vizsgálati módszerekkel kimutatható vált, hogy a gyártása során melléktermékeként jelen van a tömény PCP-ben mintegy 1-1,5 %-ban a dioxin. Ez a dioxin pedig a Vietnámi háborúban szerezte meg dicstelen szereplését, melyet az amerikai hadsereg használt elsősorban a fák lombjainak lepusztítására. Az igazság természetesen nem itt van, mert ugyan ezt a PCP-t még igen sokáig használták pl. baba hintőporban, mert valóban jó fertőtlenítő anyag, hanem a Xyla termékeket gyártó cég ellen szólt a kampány, sikerrel. Ha nem tévedek még a Xyla készítmények sérültjeinek is klubbja alakult, csak hogy pusztuljon a cég, mint annak idején a terhes nők nyugtatójául szolgáló kontergán tartalmú szerek okozta rendellenességekkel születettek tették. Természetesen ma már a PCP egyetlen faanyagvédelmi célokat szolgáló készítményben sem szerepel, de nem az 1,5 % dioxin miatt.
 
A hajópadlóval kapcsolatos problémára vonatkozóan pedig továbbra is tartom, hogy csak és kizárólag faanyagvédőszert kell használni, ha annak szükségessége indokolt. Általában nem indokolt, mert vallom, hogy nem a fát kell mindenáron védeni, hanem olyan körülményeket kell teremteni, ahol a károsítói nem érzik jól magukat. A farontó gombák károkozása eleve kizárt, ha a faanyag és környezete száraz. A rovarok sem jelennek meg, ha a faanyag egészséges és lehetőleg szíjács mentes. Ez utóbbit már nem is oly könnyű teljesíteni. Ezért kizárólag a biológiai károsítók ellen legfeljebb az alsó lapot kell kezelni és természetesen a kapcsolódó, vagy a környezetében lévő fa is legyen egészséges.
Még valamit. A fában a beépítéskor megbújhatnak a rovar peték, melyből az álca majdan kikelhet, de ha a faanyag a beépítés előtt néhány órás 60 C0 -nál magasabb hőhatással ki lett szárítva, akkor abban minden, a fára káros élőlény elpusztul. Ez természetesen a visszafertőzést nem akadályozza meg.
 
Még a lenolaj kencéről, vagy ahogyan régen nevezték a németből magyarossá vált elnevezéssel a "firnájsz" nem véd semmilyen károsítótól sem, legfeljebb ha az ecsettel csapod agyon. A fafelületet mérsékelten elszínezi, és bizony egy ideig érezhető a kezelés ténye, különösen annak akinek erre is érzékeny az orra.
Bocs a hosszadalmas fejtegetésért.
 
Pluzsik András
 
 
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: http://mailman.enaplo.hu/pipermail/epitesz/attachments/20070305/d24157dc/attachment.html 
--------- következő rész ---------
Egy nem text típusú csatolt állomány át lett konvertálva...
Név: nem elérhető
Típus: image/jpeg
Méret: 2950 bytes
Leírás: image001.jpg
Url : http://mailman.enaplo.hu/pipermail/epitesz/attachments/20070305/d24157dc/attachment.jpe 


További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról