[Epitesz-barkacs] megszünt napkollektor gondolatébresztőleg

vajk fekete halaloszto at yahoo.co.uk
2007. Május. 28., H, 10:09:41 CEST


Szerintem nincs olyan hogy a mi orszagunk ehhez keves. Sot!!

A nepenergia, es a lakasfutes egy olyan dolog, ami nagyon eghajlatfuggo (meglepo :-) )

Egy csomo dologban tenyleg az a logikus hozzaallas, hogy majd mas nalunk nagyobb orszagok kikutatjak a tutit, es mi csak a vegen szallunk be. De a napenergiahasznositas szerintem sajnos nem ilyen. Minden orszagnak mas az eghajlata. Mindenki a sajat maganak megfelelo technologiat fogja kifejleszteni, mar csak azert is, mert annak a tesztelesehez vannak meg a korulmenyei. Az eszaki orszagok kifejlesztettek a klafa vizieromuveket, meg hoszivattyis futeseket (amik eleg vacak hatasfokuak az elerhetohoz kepest, de nekik jo mert olcso az aram). A deli orszagok megelegszenek tok egyszeru (primitiv) napkollektoros rendszerekkel, mert futeni szinte nem kell, melegvizet meg egy hoszigeteletlen cucc is ad siman egy olyan orszagban ahol allandoan sut a nap, es telen is alig van minusz.

A kozponti energiatermelo funkcioju rendszerek plane, mert mindenki oda telepiti, ahol jok az adottsagok. Az EU pl Spanyolorszag,  Portugalia, del Franciaorszag. Ebbol nekunk nem sok hasznosithato lesz.

Pl egy csomo amerikai termeket/weboldalat atneztem a temaban. Rengeteg otlet van. De ott is, a cegek arra fejlesztenek, amire egyszeru. Evaporativ legkondi a sivatagos eghajlatokra, levegos futesrasegito napkollektor az enyhe telu teruletekre vagy az olyan eszaki reszekre ahol telen gyakori a vakito napsutes. A problemas eghajlatokra nem fejlesztenek, mert jol megelnek a tobbibol. Ha olyan megoldasokat akarunk, ami a mi korulmenyeinkre megfelelo, akkor azt magunknak kell megcsinalni, legfeljebb masok eredmenyeit alapul veve. Mint HFeri a Kinaban gyartott, de egyertelmuen mediterran videkre szant kollektoraval.

vajk

----- Original Message ----
From: jhidvegi <jhidvegi at freestart.hu>

Tökéletesen egyetértek, de azzal a kiegészítéssel, hogy ebben a mi kis 
országunk kevés. Az átütő eredmény az lenne, ha az egész euban így 
gondolnák, és ennek a nagy piacnak az ellátására felkészülő gyártóknál 







		
___________________________________________________________ 
What kind of emailer are you? Find out today - get a free analysis of your email personality. Take the quiz at the Yahoo! Mail Championship. 
http://uk.rd.yahoo.com/evt=44106/*http://mail.yahoo.net/uk 
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: http://mailman.enaplo.hu/pipermail/epitesz/attachments/20070528/c7e4b7f9/attachment-0001.html 


További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról