[Epitesz-barkacs] Fw: Fw: háztartási (pl. kenyeres) kemence

jhidvegi jhidvegi at gmail.com
2008. Júl. 31., Cs, 23:41:30 CEST


vajk fekete wrote:

> a jol letisztult viz siman magatol is megcsinalja, hogy 110 fokig nem
> forr fel, akkor viszont egyszerre az egesz. nyomas nelkul!!

Ezt sosem értettem energetikailag. Hogy is van ez?
Ha a víz 10 fokkal melegebb lesz, az 42 kJ/kg többlethőt jelent. Egy kiló 
víz gőzzé alakításához pedig 2270 kJ energia kell. Akkor ez hogy is van? 
Ehhez 540 fokkal melegebbre, tehát 640 fokra :) kéne a vizet melegíteni.

Sőt, nemrég valaki küldött nekem képeket jegekről, amik az antarktisz 
közelében készültek. Pl megfagyott hullámokról. Tényleg úgy néznek ki. Ott 
ugyanez a bajom. Egy kiló víz megfagyásához 336kJ hőt kell tudnia 
veszíteni a víznek. Ehhez az energiavesztéshez a túlhűlt víznek -80 
fokosnak kell lennie.

Vagy nulla alatt és 100 fok felett a víz fajhője légköri nyomáson 
drasztikusan megváltozik? Miért tenné? Azt nehezen tudom elképzelni, hogy 
ugyanazt az állapotot két különböző energiamérlegű úton lehet elérni, mert 
így irtózatos energiákhoz lehetne jutni a semmiből. Nem kéne mást 
csinálni, mint a kisebb hőigényű úton gőzzé tenni, amit a nagyobb 
hőleadású úton (konzenzáció) visszakondenzálni, illetve jégnél hasonló 
móka fordítva. Rém érdekes lenne pl az, hogy 5 fokkal túlhűlt vizet 
megzavarom, jéggé válik, majd a környhezetből származó hővel (hőszivattyú) 
felolvasztom, majd újra... ezzel egy marha nagy hőtartályban elő lehetne 
állítani egy lényegesen alacsonyabb energiájú teret jóval kevesebb energia 
felhasználásával.

Mindkét esetben örökmozgó hozható létre. Ezt meg valahogy nem hiszem el. 



További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról