[Epitesz-barkacs] sorbakötött szivattyúk?

Mágus Bérprogram Demo magus.demo at dpg.hu
2008. Okt. 6., H, 11:51:12 CEST


Moczik Gabor  <pm_levlista at progzmaster.hu> 2008.10.05. 23:45:23 +2h-kor írta:
> 
> Egyszerűbb lenne valami turbinát venni, sugárhajtású porszívó.. :-)
> Esetleg érdemes körülnézni autós turbófeltöltő vonalon is, "csak" meg kell 
> valahogy hajtani olyan 150-200ezres fordulatszámmal.

elvileg kisebb fordulattal is lehetne:

[szerkesztés] Mechanikus feltöltő
A sűrített levegős feltöltés másik lehetséges módja. Ebben az esetben a feltöltéshez közvetlenül a motor főtengelyéről (többnyire áttételen keresztül, mely általában szabályozható vagy lekapcsolható) nyerik a működéshez szükséges energiát (itt a közös munkatengely másik végén a motor található). A feltöltő beszívja, majd sűrítve továbbítja a levegőt a motor hengereibe. A mechanikus feltöltő nyomásviszonya (a feltöltés utáni és előtti nyomás hányadosa) kisebb, mint a turbófeltöltő esetében.

A kompresszor előnye, hogy direkt kapcsolatban áll a motorral, ezért a gázadásra azonnal reagál. Repülőgép-motoroknál előnyös, hogy fordulatszáma csak töredéke a turbó 100-150 ezer/perces értékének, így kisebb a katasztrófális meghibásodás esélye.

A kompresszor hátránya, hogy a vele elért teljesítménynövelés aránytalanul megnöveli az üzemanyag-fogyasztást, hiszen a motornak a feltöltővel való közvetlen kapcsolata miatt mechanikai veszteséget kell ledolgoznia. (pl. a híres Bentley Blower túraautó esetében 40 liter/100km-re). A modern autógyártásban a kompresszort ma már elavult megoldásnak tartják, egyedül a Mercedes gyár készít CLK jelzéssel ilyen megoldásban sorozatgyártású sportautókat (ez a Daimler DB-600 sorozatú repülőgépmotorok hagyományának továbbélése).

Különböző kialakítású kompresszorok léteznek. Például a G-töltő vagy spirál töltő - melyet a Volkswagen épített be az 1800 cm3-es motorjaihoz, vagy a csavarkompresszor, de megemlíthető a Roots-fúvó is.


[szerkesztés] Külső hivatkozások
100 éves a turbótöltő 
A lap eredeti címe: „http://hu.wikipedia.org/wiki/Turb%C3%B3felt%C3%B6lt%C5%91”
Kategória: Járművek
Rejtett kategóriák: Az összes lektorálandó lap | Lektorálandó lapok 2007 februárjából


További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról