[Epitesz-barkacs] kaloriméter kérdés

Mágus Bérprogram Demo magus.demo at dpg.hu
2009. Ápr. 10., P, 13:44:26 CEST



Joule 1845-ben "higannyal töltött kaloriméterben forgó vaslapátok súrlódásakor keletkező hőmennyiséget hasonlította össze azzal a jól mérhető munkával, amit a lapátok forgatására használt föl"

higany hiányában ( iskolai ketyerében ) mintha vizet használtak volna

milyen lapátok lennének a legjobbak erre a célra vizes ketyerében?

**********
http://www.otka.hu/print.php?akt_menu=2333&

"Az első nagy pontosságú méréseket, a testtel közölt hőmennyiség és a munka egyenértékűségéről, Joule végezte. Az energiamegmaradás tételével kapcsolatos alapvető munkáját Joule 1843-ban kezdte el. 1845-ben megmérte és meghatározta a hő és a mechanikai munka közötti összefüggést, kimondta az energiamegmaradás törvényét. 

Joule ötféle kísérlet eredményeinek összehasonlítása alapján jutott arra a következtetésre, hogy a mechanikai energia hővé alakulhat, hogy a test súrlódásakor hő keletkezik, és ez a hő arányos a végzett munkával. Legismertebb az a mérése, amikor a higannyal töltött kaloriméterben forgó vaslapátok súrlódásakor keletkező hőmennyiséget hasonlította össze azzal a jól mérhető munkával, amit a lapátok forgatására használt föl. A fizika történetével foglalkozó kutatók összehangzóan azt vallják, hogy a hő mechanikai egyenértéke pontos megmérésének dicsősége James Prescott Joule nevéhez fűződik. Azt is kifejtette, hogy a hő nem valamiféle hőfluidum, hanem a testeket alkotó kicsiny részecskék mozgása." 
**********


További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról