[Epitesz-barkacs] Angliában 2017-re kötelező szabvány lesz a passzívház

vajk fekete halaloszto at yahoo.co.uk
2009. Feb. 5., Cs, 23:01:18 CET


nehany kiegeszites, hamar beleeastam magam a dologba:

1. a belso oldalon nem kotelezo a szigeteles. viszont elfer benne a gepeszet, mert a vekony betonfalat szopas vesni Ha megis van, akkor az aljzatbeton es a direkt vastag, tomor valaszfalak adjak a hotarolo tomeget. szinte egy magyar tevkepzet, hogy a passzivhaz az ilyen hungarocellzsalus betonfalu valami. talan azert, mert nalunk az ilyen technologiat arulo cegek kezdtek megismertetni a nepet a passzivhaz fogalmaval. nemetorszagban (ahol a passzivhazat kitalaltak) az epulo passziv hazak kb haromnegyede hagyomanyos technologiaval (ertsd teglabol), masik valamekkora resze konnyuszerkezetes epitessel epul, es csak par szazalek az eps zsalus.

2. a passzivhaz baromira nem a vastag szigetelesrol es a haromretegu ablakrol szol. csak a magyar virtus nehezen veszi be, hogy a passzivhaz a szerenysegrol, termeszettel harmoniaban elesrol is szol. 

a fo definicio: evente es negyzetmeterenkent 15kWh lehet max a haz futesi es melegviz celu energiaigenye. de ebbe bele kell szamolni pl az elektromos fogyasztok hulladekhojet, es a fozest is valamilyen mertekig. tehat tenyleg nem hasznalhat el ennel tobbet a haz, plazmatevestol!

a modszerek a szigetelesen es a speci ablakon kivul
 - rendesen, szimulaciokkal meretezett modon elhelyezett es meretu ablakok, arnyekolokkal, hogy telen jol besusson a nap, legyen is mit melegitsen, nyaron meg arnyekolva legyen. 
 - hocserelos szellozorendszer
 - maniakus legtomorseg. nyomasprobazzak a hazat!!!
 - nagyreszt fix, nyithatatlan ablakok
 - meretezett hotarolo tomegek
 - meg ami nem jut eszembe

van hozza speci szimulator/meretezo program. nem az a lenyeg, hogy jol leszigetelem, es passziv lesz. Hanem leszimulaljak, megtervezik, hogy alatta legyen a 15kWh-nak. (nyilvan valami standard eletmodot es letszamot feltetelezve) Tehat lerajzolod almaid hazat, leszimulaljak, es kijon hogy felmeter hoszigetelessel sem ok, mert tul sok ablakot tetel a keleti oldalra, es tul hosszukas a haz (rossz a felulet-terfogat arany). At kell rajzold kockara, es kivedd a keleti ablakot, es igy tovabb.

vajk






________________________________
From: jhidvegi <jhidvegi at gmail.com>
To: Amatőr építészek és barkácsolók klubja <epitesz at lists.javaforum.hu>
Sent: Thursday, 5 February, 2009 20:21:12
Subject: Re: [Epitesz-barkacs] Angliában 2017-re kötelező szabvány lesz a passzívház

Mágus Bérprogram Demo  wrote:
> Passzív ház
> _______________________________________________________________________________
> 
> http://www.szabadfold.hu/cikk?16392

Nem rossz!

"Ráadásul semmi misztikus vagy bonyolult nincs az épületben: a betonfalak két oldalán, a tetőn, az alapozásban is vastag szigetelés, háromrétegű üvegablakok ...

Szóval itt a lényeg. Nézegettem korábban olyan szigetelési módokat, amikben nem csak kívülről, hanem belülről is van hőszigetelés. Ez gondolom arra jó, hogy gyorsan is lehessen a hőmérsékletet változtatni anélkül, hogy ennek a belső szigetelésnek a külső oldalán létrejönne a harmatponti hőmérséklet. A nagy pára- és hőpuffer pedig a valamivel (pár fokkal) alacsonyabb hőmérsékletű, nagy tömegű fal lenne.

Azt nem hinném, hogy a régi házak ilyenekké alakíthatók egykönnyen, de az nem lenne rossz, ha előbb-utóbb minimum javasolt vagy célszerű (ha nem is kötelező) lenne ilyeneket építeni, ha új épül. De legalábbis olyanra kéne csinálni, hogy mód legyen utólag is ilyenre átalakítani. Ez akár követelmény is lehetne. 
_______________________________________________
Epitesz mailing list
Epitesz at lists.javaforum.hu
http://lists.javaforum.hu/mailman/listinfo/epitesz



      
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lists.javaforum.hu/pipermail/epitesz/attachments/20090205/b2a7af71/attachment.html>


További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról