[Epitesz-barkacs] zepter vacsy vákumos tárolóedény

jhidvegi jhidvegi at gmail.com
2009. Jún. 18., Cs, 11:34:46 CEST


Hofferek Attila wrote:
> jhidvegi írta:
>> Én még ezt is elhiszem, de hozzáteszem, hogy ez se forrás, hanem csak
>> gázkiválás a befőttesüvegen belül. Továbbra is azt állítom, hogy vízbe
>> állított üvegben lévő sima vizet se lehet felforralni a külső víz
>> forralása által.
>
> Ha az az üveg a fazék alján áll, tehát nem sima vízköpeny veszi körül,
> esélyes a 100°C fölé hevítés.

Mennyivel? Arra gondolsz, hogy a hidrosztatikai nyomás miatt ott lehet 
magasabb hőfok? És az üvegben, aminek csak a töltet feléig ér a kinti víz?

Esetleg úgy fel tudna forrni, ha volna egy jó hosszú (magas) üveg, amibe 
csak kicsi töltet van, ezt belerakják egy olyan edénybe, amiben sok víz 
van, mondjuk fél méter, az üveg persze kilóg belőle. Ekkor talán (de nem 
vennék rá mérget) felforrna az üvegben is a víz picit, éppenhogy, ha a 
mély külső víz alja is hajlandó már forrni.

Na de ilyet ki csinálna? Inkább a töményen sós víz, nem? Persze tudni 
kéne, hogy egy töményen sós víz forráspontja mennyit nő. Vagy egy 
fagyállós víz, vagy cukros, mittudomén.

hjozsi 



További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról