[Epitesz-barkacs] tetőtér beépítés

vajk fekete halaloszto at yahoo.co.uk
2009. Jún. 24., Sze, 10:59:57 CEST


szia!

majdnem igy nez ki a hazam :-) csak nalam 200-as I geredak tartjak a gyamszelement.

a valaszfalak altalaban tele vannak T alaku elagazasokkal (egymashoz es a fofalhoz), amik ha rendesen kotesben vannak, magaban is megall az rendesen. 

a teto nem mozog. komolyan. ha mozog, akkor is inkabb le-fel a faanyag szaradasa nedvessegfelvetele miatt, nem jobbra-balra. a fogoparokon ugyis lesz alul valami gipszkarton vagy hasonlo mennyezet. a fal fole kell menjen a mennyezet sikjanak. ha a fogoparra meroleges, akkor ketoldalt a fogora felteszel egy-egy tetolecet, ami oldalrol tamasztja a falat, es kesz. ha a fogoparral parhuzamos, akkor azok also vagy felso felen csinalsz rajuk meroleges lecezest, es azokra ugyanugy a fallal parhuzamos lecet.

vajk




________________________________
From: Zsolt <epitesz1 at telectronic.hu>
To: Amatőr építészek és barkácsolók klubja <epitesz at lists.javaforum.hu>
Sent: Wednesday, 24 June, 2009 10:50:34
Subject: [Epitesz-barkacs] tetőtér beépítés

hali

egy évek óta félbehagyott tetőtér beépítést kellene befejeznem még a hátralévő életemben.

már évekkel ezelőtt ott akadt el a dolog, hogy hogyan kötöm össze a falakat az áthidaló gerendákkal. (nem csak ez volt a leállás oka, de ezt most hagyjuk)

nagyvonalakban a következő a helyzet : (minden méret cm-ben)

120as térdfalak, rajta 15*15 talpszelemen erre rátéve egy sátortető amin bramac betoncserép (tehát jó nagy súly), a födémtől számítva kb. 260 magasságban 5*15ös fogópárok kb. 600 hosszban (vagy szélességben ?).
a gerendák és fogópárok találkozásánál 15*15 gerenda a tető teljes hosszában ami oldalanként 3 helyen alátámasztva 8*8 zártszelvénnyel. ezek úgy elhelyezve, hogy pont a válaszfalakba essenek.

a válaszfalak kb. 220ig felrakva 10-es ytongból.

namost ha felhúzom az falakat a fogópárokig és hozzákötöm fixen, akkor a tetőmozgása átmegy a kis válaszfalakra is és idővel vagy akár egy nagyobb szélvihar után természetszerűleg ki fogja törni a falakat és mozogni fognak, aztán évek kérdése mikor esnek szét a válaszfalak.

ha nem húzom fel és felül semmi kiékelés nincs akkor mi tart meg egy 300 hoszzú 10es válaszfalat attól, hogyha valaki nekidől vagy véletlenül neki esik vagy bever egy nagyobb szöget a falba akkor az ne lengjen be és repedjen meg és/vagy ne dőljön ki ?

az első gondolat az volt, hogy szög vas a fal tetejére és szögvas a fogópárokra a falon lévőkre merőlegesen így mivel csak egy-egy pontban érintkeznek így el tud mozdulni a kettő egymáson

aztán gondoltam arra, hogy a válaszfal utolsó sora alá befalazok vagy a legtetejére ráerősítek egy laposvasat ami az összes válaszfalon végig megy és összehegesztem őket a találkozási pontoknál és ekkor egyáltalán nem kötöm a tetőszerkezethez, csak purhabbal vagy gipszkartonnal.
de ez nem tűnik olyan szakszerű megoldásnak, de szerintem adhat valami szilárdságot.

érdekes, hogy a 8*8 zártszelvények befalazásánál semmilyen mozgási repedés az elmúlt 6 évben nem történt.
így nem értem a dolgot, nem mozog a tető egyáltalán ? vagy annyira rugalmas a ytong, hogy fel tudja venni a tető mozgását ?

szóval kérdésem hogyan szokták ezt a problémát megoldani szakszerűen vagy inkább úgy, hogy az elkövetkező 30 évben ne legyen vele gond ?
(ez idő után már nem biztos, hogy érdekelni fog :)

köszi

_______________________________________________
Epitesz mailing list
Epitesz at lists.javaforum.hu
http://lists.javaforum.hu/mailman/listinfo/epitesz



      
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lists.javaforum.hu/pipermail/epitesz/attachments/20090624/78b21c83/attachment.html>


További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról