[Epitesz-barkacs] alternatív hőszigetelés

Mágus Bérprogram Demo magus.demo at dpg.hu
2009. Jún. 25., Cs, 05:18:12 CEST


Ásványgyapot hőszigetelések tűzállóságát vizsgáló kísérletről vetített filmet Lestyán Mária, a Rockwool képviselője. Az angol Mineral Wool Association (ásványgyapot-szövetség) kísérleteiben különböző gyártmányokat hasonlítottak ösze. A kőzet- illetve üveggyapot szigetelésű szendvicspanelek nem égtek, nem fejlesztettek füstöt, hő hatására nem csepegtek, ezzel szemben a poliuretán (PUR) mag rövid idő alatt tűzvészt okozott, a poli-izo-cianurát (PIR) erős füstöt gerjesztett.
Az előadó a következőképpen összegezte az ásványgyapot szigetelések tűzbiztonságon felüli előnyeit: jól szigetelnek, teljes keresztmetszetükben víztaszítók, nincs hőmozgásuk, nem zsugorodnak. Tervezési elvként javasolta, hogy a tartószerkezet és rögzítés élettartama egyezzen meg a hőszigetelésével, ehhez konkrétan a fém beütőszeges dübelt ajánlják. Bemutatott egy fekete üvegfátyol kasírozást, ami a mozgó levegőt zárja ki a hőszigetelésből.

http://epiteszforum.hu/node/1127
Patina új köntösben címmel tartottak konferenciát a Műegyetemen február 22-én, körüljárandó a rézből készült homlokzatburkolatok kérdéskörét.
Lázár Antal építészkari dékán bevezetője után Horváth Sándor (BME Építészmérnöki Kar Épületszerkezettan Tanszék, ÉMSZ) a szerelt homlokzatburkolatok tervezési és kivitelezési elveiről tartott átfogó előadást.
A Magyar Rézpiaci Központ, mint gyártók egyesülete részéről Pintér Róbert mondta el, hogy tevékenységük cégsemleges, elsősorban a szakmai ismeretek terjesztését szolgálja. 


További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról