[Epitesz-barkacs] mikróban tejmelegítés

Mágus Bérprogram Demo magus.demo at dpg.hu
2009. Már. 24., K, 17:58:27 CET


Mágus Bérprogram Demo   <magus.demo at dpg.hu> 2009.03.24. 11:50:23 +2h-kor írta:
> Élelmiszermérnök mesterszak (MSc) (2008-tól induló képzés):
> www.uni-corvinus.hu/index.php%3Fid%3D21590
> Élelmiszerfizika
> Neptun kód
> Tárgyfelelős: dr. Vozáry Eszter egyetemi docens

no, már választ is kaptam "mesterszakos" tárgyfelelőstől:
a 3,24 es fajhőről meg a 4 -es fajhőről is 

"Vozáry Eszter"   <eszter.vozary at uni-corvinus.hu> 2009.03.24. 16:52:32 +1h-kor írta:

> Tisztelt Cser Tamás!
> 
> Rövid válasz: mindkét fajhő érték jó lehet.
> Kissé hosszabban:
> A fajhő függ a víz és zsírtartalomtól. A víztartalom növekedésével nő a
> fajhő értéke, a zsírtartalom növekedésével csökken a fajhő értéke. Ezek
> alapján a nagyobb érték kis zsírtartalmú, vagy egészen zsírmentes tejre
> vonatkozik. A kisebb érték inkább a tejszínre vonatkozhat.
> Ezenkívül a fajhő jelentősen függ a hőmérséklettől is, főleg a magasabb zsír
> koncentrációjú tejnél. Ugyanis a zsírmolekulák más-más szerkezetet hoznak
> létre különböző hőmérsékleteken.
> A tej fajhőjét sokszor számolással határozzák meg, ha ismerik az
> összetételét, a hőmérséklettől való függését általában méréssel határozzák
> meg.
> Tovább olvasásra ajánlom a Journal of Food Engineering 2009-ben megjelent

no, ezt próbálom a neten megtalálni

> 90. kötetében a 395-399 oldalon levő közleményt. Sajnos magyar nyelvű
> közleményt nem tudok ajánlani. Ha további kérdés merül fel, szívesen
> válaszolok.
> Üdvözlettel
> Vozáry Eszter
> 


További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról