[Epitesz-barkacs] Biomassza házi hasznosítása

Beetle Gery gery_the_beetle at hotmail.com
2009. Május. 7., Cs, 22:26:11 CEST


Folytatva:

Szürkevíz: a hasznosítását igazából másodlagos vízvezetékben gondolom, tehát wc öblítsre, de mást is el tudok képzelni megfelelő előkezeléssel. Arról tudok, hogy öntözésre is fel lehet használni, de másra?

a komposztálható rész hőjét akár hőcsrélővel lakásfűtésre is lehet használni, bár szerintem nem lenne jó ötlet, mivel a komposztálás kezdeti, hőtermelő szakasza bakteriális folamatoktól fűtődik, melyeknek megfelelő hőmérséklet kell. Ha ezt a hőt elvezetjük, akkor gyakorlatilag őket hűtjük, így lassul/megszűnik életműködésük.

A tüzelési hamu úgy tudom jól hasznosítható, kivéve, ha energiafüvet használ az ember. Legalábbis komposztként jó, (illetve inkább műtrágyaknét) plusz ha nem gz, hogy sarat csinál a jeget is csúzsásmentesíti. Ha meg nem tudjuk felhasználni, akkor mehet akár a kukába is, mert nem veszélyes (tudom, pazarlás)



Más:
Dió:
habil Bayoumi Hamda Hosam a tanárom, és mikrobiológiai kutató (az összes lehetséges címet és tudományos fokozatot birtokolja, nagy koponya) mesélt egyszer a dióról, hogy mi is van vele.

Komposztálható. Komposztálási ideje azonban hosszabb, ezért nem szeretik a komposztban. A dió levélnek semmi egyéb baja nincs, az ágairól nem tudok sajnos.

Hogy miért nem szereti a többi növény?
Minden egyes növénynek van gyökere, hogy milyen, azt most hagyjuk, a lényeg, hogy mindnek van saját mikro"flórája" igazából baktériumszimbiózisról beszélhetünk. A gyökerek közelében sajátos baktériumtenyészet alakul ki. Minen növénytípusnál más (csak egy példa: a pillangós virágúak gyökérgümőiben rhizobium baktériumok vannak, amik a levegő nitrogénjét tudják megkötni) baktériumösszetétel van. A diónak olyan, ami a legtöbb kultúrnövénynek nem jó. Mivel a baktériumok úgy működnek, hogy ha nem is antibiózisban, de minimum kompetícióban küzdenek egymással az élettérért, ételért stb., nem csoda, hogy amelyik baktérium túlnyomó többségben van a gyökérzónában, az lesz a meghatározó faj. A diónak elég kiterjedt, sűrű gyökérzete van, így csak olyan növények bírják ki (könnyen) alatta, amelyek szükséges baktérium"fórája" hasonló. Tehát könnyen lehet, hogy bizonyos perjefajok épp szeretik is, nekik meg épphogy gorsabb a növekedésük ilyen helyen, de lehet kisérletezni :)

Azt most hagyjuk, hogy a fű nem fű, hanem perje hivatalosan, de az fontos hogy nem egy fajta, hanem több 100, amit boltban kaphatunk, az meg általában legalább 2-3 fajt tartalmaz, fűkeverék, melyek jól kiegészítik egymást. A golfpályákon kívül nem jellemző a monokultúra a gyepen.

Üdv:
G.

_________________________________________________________________
Húzz be fotókat a Chat oldaladra. Nézd meg, hogyan kell.
http://download.live.com/messenger
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lists.javaforum.hu/pipermail/epitesz/attachments/20090507/f803c609/attachment.html>


További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról