[Epitesz-barkacs] kasza kovacsolasa, kalapálása, stb

Mágus Bérprogram Demo magus.demo at dpg.hu
2009. Május. 20., Sze, 06:08:48 CEST


--------------
a Pallas nagylexikon szerint:

mek.niif.hu/00000/00060/html/055/pc005586.html

http://mek.niif.hu/00000/00060/html/055/pc005587.html
itt egy kaszakalapáló ketyeréről is szól
Kaszanádoló gép 
elkopott kaszapengék kikalapálására való
-----------
a magyar néprajzi lexikon is foglalkozik vele:

A kaszát naponta egyszer vagy kétszer kalapálják, reggel munkakezdéskor, esetleg a déli szünetben. Ehhez a munkához két eszköz szükséges: a kalapács és az üllő. A kaszakalapács külön erre a célra készített szerszám, melynek egyik vége egészen hegyes, míg a másik tompa. Az üllőt közvetlenül a földbe verik, máshol egy faragott vagy faragatlan tuskóba erősítik, és azt nyomják bele a földbe. Az Alföldön ülve kalapálnak, míg Erdélyben ugyanazt a műveletet félig fekve végzik. A kaszaverő széken sokkal kényelmesebb a munka, de nehézséget okoz annak a határba való kiszállítása. Ezen a háromlábú széken ülve lehet elvégezni a kalapálást, elsősorban Nyugat-Magyarországon és a nemzetiségek (elsősorban németek) körében.


A kaszanyélre – elsősorban aratáskor – kaszacsapót szerelnek, mely ....

A rendre vágó kötetlen kaszás aratás lényege az, hogy ....

A rendre vágó-kévéző aratás az előbbivel megegyezik abban, hogy ....

A rávágó-kévéző kaszás aratásban a kaszás a még álló gabonához dönti a levágott szálakat....

----------------
http://mek.niif.hu/02100/02115/html/img/thumb/3-94b.jpg
kaszakalapácsok

 kaszakalapálás eszközei: 1. az üllő. Henger alakú fatőkébe bevert, acélozott vas, teteje négyszögletes és félgömbölyű. 2. a kalapács: falusi kovács munkája, egy- vagy kétélű hasáb alakúra alakított vasdarab. Nyele keményfából készült

A kasza minőség, forma és hibásodás szerint más kalapálási technikát igényel. A kaszakalapálás munkáját vidékenként más testhelyzetben végzik. A magyar nyelvterület középső részén általában földön ülve kalapálják a kaszát. Az üllőt a földbe verik, a kasza nyelét fűcsomóra, kévére vagy a térdükre fektetik. Erdélyben fekvéshez közel álló testhelyzetben végzik a kaszakalapálást. Ny-Mo. némely pontján az üllőt a kalapálószékbe erősítik. Ugyancsak Ny-Mo.-ról ismert a kalapálólétra is, amelyre a kasza nyelét támasztották. – Irod. Kiss Lajos: A kasza a hódmezővásárhelyi ember kezén (Népr. Ért., 1926); Imre Samu: A felsőőri földművelés (Debrecen, 1941).



További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról