[Epitesz-barkacs] hulladékhővel Desztviz

jhidvegi jhidvegi at gmail.com
2009. Május. 26., K, 12:58:54 CEST


Hofferek Attila wrote:

>> Nem lehet. A sütési hőfokon nem forr az olaj. Egyértelműen aerosol 
>> hatás
>> van.
>
> A viz sem forr 20 fokon, de parolog.

Ez igaz. De az olaj nem úgy működik, legalábbis az étolaj nem.
Ha egy csepp vizet kirax a szabad levegőre, el fog párologni. Ha egy csepp 
olajat, az nem fog, max - mivel többkomponensű valami - egy része fog 
elpárologni, és egy ragadós trutyi marad a csepp helyén.

Aztán más példám is van. Pl kiraksz egy edénybe híg kénsavat nagy 
felülettel. Mi lesz? Szépen betöményedik idővel, mert ugyan a tömény 
kénsav is tud forrni, de nem párolog. A ruhában épp ez okozza a bajt: 
kipárolog a víz, a kénsav betöményedik, és a legközelebbi mosásnál a 
fröccs helyén nem lesz ott a ruha (ha olyan az anyaga).

Nagyon különböző módon párolognak a különböző anyagok a levegőben. Aztán 
lehet, hogy más gázokban, gőzökben megváltoznak a viszonyok. Ott is 
különböző módon fognak párologni, de más lehet a különbözőség.)

A főzéshez vissza picit: nem lesz semmi ragadós az étel környékén, ha nem 
rotyog soha semennyire. Pl ha egy ételt csak forrón tart valami, mondjuk 
80 fokon, akkor nem lesz ragacsos semmi körülötte, míg ha rotyog, akkor 
igen.

hjozsi 



További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról