[Epitesz-barkacs] hulladékhővel Desztviz
jhidvegi
jhidvegi at gmail.com
2009. Május. 26., K, 12:58:54 CEST
Hofferek Attila wrote:
>> Nem lehet. A sütési hőfokon nem forr az olaj. Egyértelműen aerosol
>> hatás
>> van.
>
> A viz sem forr 20 fokon, de parolog.
Ez igaz. De az olaj nem úgy működik, legalábbis az étolaj nem.
Ha egy csepp vizet kirax a szabad levegőre, el fog párologni. Ha egy csepp
olajat, az nem fog, max - mivel többkomponensű valami - egy része fog
elpárologni, és egy ragadós trutyi marad a csepp helyén.
Aztán más példám is van. Pl kiraksz egy edénybe híg kénsavat nagy
felülettel. Mi lesz? Szépen betöményedik idővel, mert ugyan a tömény
kénsav is tud forrni, de nem párolog. A ruhában épp ez okozza a bajt:
kipárolog a víz, a kénsav betöményedik, és a legközelebbi mosásnál a
fröccs helyén nem lesz ott a ruha (ha olyan az anyaga).
Nagyon különböző módon párolognak a különböző anyagok a levegőben. Aztán
lehet, hogy más gázokban, gőzökben megváltoznak a viszonyok. Ott is
különböző módon fognak párologni, de más lehet a különbözőség.)
A főzéshez vissza picit: nem lesz semmi ragadós az étel környékén, ha nem
rotyog soha semennyire. Pl ha egy ételt csak forrón tart valami, mondjuk
80 fokon, akkor nem lesz ragacsos semmi körülötte, míg ha rotyog, akkor
igen.
hjozsi
További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról