[Epitesz-barkacs] INOX vagy savallo vagy a magnes fogja-e vagy sem? Re: polirozas?
jhidvegi
jhidvegi at gmail.com
2009. Okt. 4., V, 13:03:45 CEST
Mágus Bérprogram Demo wrote:
> az a bajom, hogy a rácuppanósokból elvétve van
> valódi rozsdamentes :-(
Ez miért probléma? Neked olyan kell, amit fog a mágnes, de mindenképpen
rozsdamentes?
Ha azért, hogy indukciós rezsón is hasznáhassad, azért nem kell
ragaszkodni hozzá. Szepygab nem jól tudja, az indukcióson felmelegszik a
nem mágnesezhető, rozsdamentes serpenyő is. Nem csak, sőt, nem elsősorban
hiszterézis veszteséggel melegít, hanem örvényáramúval. Egy kritérium van:
nem lehet jó vezető a talpában, pl alu vagy réz. Szóval a vékony anyagú
vmilyen acéltermékek, rozsdamentes vagy nem, zománcos vagy nem,
mindenképpen szépen melegszenek rajta. Kipróbáltam jópár félét.
A saválló az egy érdekes dolog. Valóban van olyan vaslemez, tök natúr, ami
tömény kénsavra saválló, de ettől még pl salétromsavban hevesen oldódik.
Ami általában savállónak tekinthető, az tutira nem rozsdásodik.
A kategorizálás (saválló, inox, rozsdamentes) elég önkényes. Rettentő
sokféle ötvözet létezhet. Tudd a célt, aztán el lehet dönteni, hogy egy
termék arra jó vagy nem. Háztartási célokra (edény, evőeszköz) szerintem
egész jó módszer ez a mágnes fogja-nemfogja módszer. Késnél még van más
kritérium is, persze nem annál, amivel esznek, hanem amivel vágnak:
keménység, kopásállóság, na ezt már nem lehet így vizsgálni.
Ha kültéri parabola kell fénygyűjtéshez, akkor az időjárásállóság lehet
fontos. Szinte biztos, hogy mind tudja.
hjozsi
További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról