[Epitesz-barkacs] INOX vagy savallo vagy a magnes fogja-e vagy sem? Re: polirozas?

jhidvegi jhidvegi at gmail.com
2009. Okt. 4., V, 13:03:45 CEST


Mágus Bérprogram Demo  wrote:

> az a bajom, hogy a rácuppanósokból elvétve van
> valódi rozsdamentes :-(

Ez miért probléma? Neked olyan kell, amit fog a mágnes, de mindenképpen 
rozsdamentes?

Ha azért, hogy indukciós rezsón is hasznáhassad, azért nem kell 
ragaszkodni hozzá. Szepygab nem jól tudja, az indukcióson felmelegszik a 
nem mágnesezhető, rozsdamentes serpenyő is. Nem csak, sőt, nem elsősorban 
hiszterézis veszteséggel melegít, hanem örvényáramúval. Egy kritérium van: 
nem lehet jó vezető a talpában, pl alu vagy réz. Szóval a vékony anyagú 
vmilyen acéltermékek, rozsdamentes vagy nem, zománcos vagy nem, 
mindenképpen szépen melegszenek rajta. Kipróbáltam jópár félét.

A saválló az egy érdekes dolog. Valóban van olyan vaslemez, tök natúr, ami 
tömény kénsavra saválló, de ettől még pl salétromsavban hevesen oldódik. 
Ami általában savállónak tekinthető, az tutira nem rozsdásodik.

A kategorizálás (saválló, inox, rozsdamentes) elég önkényes. Rettentő 
sokféle ötvözet létezhet. Tudd a célt, aztán el lehet dönteni, hogy egy 
termék arra jó vagy nem. Háztartási célokra (edény, evőeszköz) szerintem 
egész jó módszer ez a mágnes fogja-nemfogja módszer. Késnél még van más 
kritérium is, persze nem annál, amivel esznek, hanem amivel vágnak: 
keménység, kopásállóság, na ezt már nem lehet így vizsgálni.

Ha kültéri parabola kell fénygyűjtéshez, akkor az időjárásállóság lehet 
fontos. Szinte biztos, hogy mind tudja.

hjozsi 



További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról