[Epitesz-barkacs] szilvalekvár

jhidvegi jhidvegi at gmail.com
2009. Sze. 1., K, 16:34:53 CEST


Acs Gabor wrote:
>> Na komám, most légy okos :))

Nem nehéz, gondolkozz mérnökként.

Van a sütő, tegyük fel, nincs benne semmi. Ekkor belősz rajta pl 105 
fokot, azt tartja, a hőszigetelésen keresztül távozik valamekkora 
teljesítmény, ezt kell kifizetned.

Na most, berakod az elpárologtatandó vizet pl lekvár formájában. Tegyük 
fel, hogy 102 fokon hajlandó ippeghogy forrdogálni. Mi is történik?
A sütőben továbbra is a beállított érték van. Az ajtó csukva, a veszteségi 
hő ugyanaz.
A sütő belsejében van egy picit hidegebb tárgy, a fazék lekvár. Ebbe 
folyamatosan áramlik bele a hő, mert a környezete ugye melegebb. Mivel nem 
fog a hőmérséklete emelkedni, mert a gőz keletkezéséhez hő kell, ezért a 
bele menő hőteljesímény eléggé fix lesz. Ha ez pl 0,5 kW, akkor ki is 
lehet számítani, hogy a másodperceknénti 500J hő a 2270 J/g hőigényű 
gőzképződéssel 0,22g/s vizet fog elfogyasztani a fazékból. Tehát óránként 
kb 0,8 litert. (Persze nem tudom, mekkora a hőközlés a sütő és az edény 
között, attól is függ, hogy mekkora hőmérsékletet állítasz be. Ennek 
korlátja, hogy ha túl nagy, akkor az egész edény falára odasülhet a 
töltet.)

Ez a gőz már bevette az energiát, mindenütt melegebb van a környezetben, 
tehát a sütőben nem fog kicsapódni. Vagyis, ha az ajtó tömítetten zárna, 
akkor is kicsit kitolná, hogy kijuthasson.

Remélem, ilyen aprólékosan már minden világos.

hjozsi 



További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról