[Epitesz-barkacs] VOKhoz kicsi faszenes

jhidvegi jhidvegi at gmail.com
2011. Ápr. 3., V, 12:31:36 CEST


Mágus Bérprogram Demo  wrote:
> a kínai stb. konyha faszenes sütésnél úgy értelmezem, hogy
> ( egy kovácstűzhöz hasonlóan ) nagyon rövid idejű, de akkor
> nagyon intenzív  hőtermelés kellene

Megmondom őszintén, nem fogtam fel, mit is szeretnél.

egyet azért mondhatok: vettél egy indukciós rezsót, aminek az egységnyi 
területre jutó teljesítménye a szokásos lángokét jelentősen meghaladja. Tán még 
a malacperzselőét is. Amit nem, az meg nem vok alá való: oxigénnel kevert PB 
vagy acetilén hegesztőkészlet.

Na szóval, ha veszel egy serpenyőt, ami belülről hasonlít a vokhoz, de alul van 
neki tizenvalahány centis indukcióshoz való talpa, akkor nagyon elégedett 
leszel.

(Lehet, hogy bele kell a kütyübe nyúlni, ha magasabb hőmérséklet kell. Én 
kivettem a helyéről a hőfokérzékelőt, így a teljesítményt nem korlátozza a 
hőmérséklet. Nekem is van egy vokhoz hasonló alakú serpenyőm, és ha maxon van, 
oda kell figyelni, mert seperc alatt elszenesedik benne a cucc.)

ha a kovácstűzhely baltaél edzéséhez kell, az más, de ez sem éri meg. Mire 
végzel a dologgal, annyit költesz rá, meg annyi időt elcseszel, hogy vehetnél 
ennyiből egy profi, kemény élű olyan baltát, amivel borotválkozni is lehet. 
(Amcsi favágóversenyeken használnak ilyeneket).

A másik listán meg indukciósan akarsz vascsőben áramló vizet melegíteni. Ez is 
értelmetlen. Vannak készen kapható átfolyós rendszerű vízmelegítők, amiknek 100% 
a hatásfokuk. Ha a csövet indukciósan akarod melegíteni, lesz veszteség, több, 
mint 20%, mert az elektronika is, meg a tekercs is melegszik. Nem véletlen, hogy 
gyakran vízhűtésű, tehát csőből tekerik meg. Akkor van értelme, ha a melegítendő 
holmit nagyon gyorsan izzásig kell hevíteni, valamint vannak indukciós 
olvasztókemencék, amiknél más szempontok vannak. Vizet csak az indukciós rezsón 
szoktak ezzel a módszerrel melegíteni. :-)

hjozsi 



További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról