[Epitesz-barkacs] VOKhoz kicsi faszenes
jhidvegi
jhidvegi at gmail.com
2011. Ápr. 3., V, 12:31:36 CEST
Mágus Bérprogram Demo wrote:
> a kínai stb. konyha faszenes sütésnél úgy értelmezem, hogy
> ( egy kovácstűzhöz hasonlóan ) nagyon rövid idejű, de akkor
> nagyon intenzív hőtermelés kellene
Megmondom őszintén, nem fogtam fel, mit is szeretnél.
egyet azért mondhatok: vettél egy indukciós rezsót, aminek az egységnyi
területre jutó teljesítménye a szokásos lángokét jelentősen meghaladja. Tán még
a malacperzselőét is. Amit nem, az meg nem vok alá való: oxigénnel kevert PB
vagy acetilén hegesztőkészlet.
Na szóval, ha veszel egy serpenyőt, ami belülről hasonlít a vokhoz, de alul van
neki tizenvalahány centis indukcióshoz való talpa, akkor nagyon elégedett
leszel.
(Lehet, hogy bele kell a kütyübe nyúlni, ha magasabb hőmérséklet kell. Én
kivettem a helyéről a hőfokérzékelőt, így a teljesítményt nem korlátozza a
hőmérséklet. Nekem is van egy vokhoz hasonló alakú serpenyőm, és ha maxon van,
oda kell figyelni, mert seperc alatt elszenesedik benne a cucc.)
ha a kovácstűzhely baltaél edzéséhez kell, az más, de ez sem éri meg. Mire
végzel a dologgal, annyit költesz rá, meg annyi időt elcseszel, hogy vehetnél
ennyiből egy profi, kemény élű olyan baltát, amivel borotválkozni is lehet.
(Amcsi favágóversenyeken használnak ilyeneket).
A másik listán meg indukciósan akarsz vascsőben áramló vizet melegíteni. Ez is
értelmetlen. Vannak készen kapható átfolyós rendszerű vízmelegítők, amiknek 100%
a hatásfokuk. Ha a csövet indukciósan akarod melegíteni, lesz veszteség, több,
mint 20%, mert az elektronika is, meg a tekercs is melegszik. Nem véletlen, hogy
gyakran vízhűtésű, tehát csőből tekerik meg. Akkor van értelme, ha a melegítendő
holmit nagyon gyorsan izzásig kell hevíteni, valamint vannak indukciós
olvasztókemencék, amiknél más szempontok vannak. Vizet csak az indukciós rezsón
szoktak ezzel a módszerrel melegíteni. :-)
hjozsi
További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról