[Epitesz-barkacs] etcsoki [OT]

szepygab at gmail.com szepygab at gmail.com
2011. Júl. 24., V, 18:06:57 CEST


Mágus Bérprogram Demo  írta 24 Jul 2011  16:14 levelében:
> ennyire lehetetlen hazilag etcsokit kesziteni ?
Igen.
A csokikészítésnek van egy művelete, a konsírozás, amit házilag nem tudsz 
megvalósítani. A nyers összetevőket elkezdik keverni, és ezt akár napokig is 
folytatják. Az először szilárd, kissé még szemcsés összetevők folyékonnyá 
válnak és a szemcseméret drasztikusan lecsökken. (Tulajdonképp 
golyósmalomként működik, ahol a szemcsék a golyók, önmagukat csiszolják 
apróra.)
Ha Sopronban jársz, jelentkezz be a Harrerhez egy csoki kóstolóra. Ott 
kóstolhatsz nyers csokit is, aminél kimaradt ez a finomítási művelet. 
Érezhetően érdes, szemcsés az állaga.
Ez az oka annak is, hogy az összes csoikmanufaktúra - a Harrert is beleértve 
- kész csokit vesz alapanyagnak, nagyban. A Harrernél láttam a több kg-os 
táblákat :-)

Üdv

szepygab
http://jokaja.hu



További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról