[Epitesz-barkacs] kóc

vajk fekete halaloszto at yahoo.co.uk
2011. Nov. 9., Sze, 11:03:43 CET


En annyiban csinalom maskepp, hogy a kocot feltekeres elott huzom meg a faggyuval, vagy akar mezei gepzsirral. Es nem teszek bele semmi kencet, ami megkotne.

a vekony szalag teflonnak az a titka, hogy nem szepen fel kell tekerni a szalagot, hanem ossze kell rantani/gyurni/huzni cernanak, es azt tekerni a menerarok aljara. es visszafele egy picit sem szabad tekerni a vegen!

a profi meg a loctite55 teflonzsinor, csak a viszlag kis adag is tobb ezer forint belole. 

vajk


________________________________
From: jhidvegi <jhidvegi at gmail.com>
To: Amatőr építészek és barkácsolók klubja <epitesz at lists.javaforum.hu>
Sent: Wednesday, 9 November 2011, 0:59
Subject: Re: [Epitesz-barkacs] kóc

Radó Zoltán wrote:

> Le tudná írni nekem valaki, hogy a kócot hogy kell használni?

Ahogy én szoktam:

Fogok egy ép fémfűrészlapot, és a bekócolandó menetet meghúzogatom vele a menetekre merőlegesen, amitől a menetek teteje összekarmolódik. (Vannak szerelvények, amik gyárilag már ilyenek, de ez jobb).

Ezután tépek a kócból egy félméteres nem túl vastag darabot, vékony hajtincsnek megfelelőt, amit a menetre rátekerek kintről befelé menetirányban. A lényeg, hogy kissé legyenek tele a menetek, de púposan nem kell felrakni.

Mielőtt elengedném (letekeredik) odanyomok egy kis fugaszilt (régen marhafaggyút), és azt is jól körbetekerem, mintegy belemasszírozom a trutyit a kócba, ettől már magától megmarad egybe.

Az anyamenetnek sorjamentesnek kell lennie a bekezdésnél. Ezt előre kisorjázom, minden legyen tiszta. Egy kis trutyit ide is belekenek, hogy csússzon. Már csak ezért is jó, ha ki van sorjázva, mert különben felvágja az ujjamat. :-)

Ezután lehet beletekerni.

Némi gyakorlattal el lehet érni, hogy ha a beletekerendő cucc adott pozícióban kell, hogy megálljon, hogy annyira szoruljon a menet, hogy csak két fogóval vagy ha van a szerelvényeken hatszög, alkalmas kulcsokkal lehessen tekerni. Lehetőleg csak befelé, kifelé inkább ne. Ha sok a kóc, egyszercsak az istennek se tudod továbbtekerni. Ha meg kevés, tövig tudod tekerni, és nem biztos, hogy a kívánt pozícióban fog megállni. De ha nem sikerül, simán újra lehet kezdeni. (Nekem már mindig sikerül. :-) )

Szerintem a kóc a fenti eljárással jobb, mint a teflon szalag.

hjozsi 
_______________________________________________
Epitesz mailing list
Epitesz at lists.javaforum.hu
http://lists.javaforum.hu/mailman/listinfo/epitesz
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lists.javaforum.hu/pipermail/epitesz/attachments/20111109/e4a99ce2/attachment.html>


További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról