<p>Sziasztok!</p><p>&nbsp;</p><p>Nem borász vagyok, hanem borászkodtam 1988-tól 2004-ig. Akkor sógorom átvette a</p><p>szőlőterületet és a pincéket is.</p><p><br />Kiegészítve Hofferek Attila, lenti mondatait:</p><p>A tokaji aszú nem kényes a hőmérsékletre. Ennek ellenére én is csak pincében tárolnám.</p><p>A dugó minőségén is sok múlik. Feltételezem, hogy az ismerősöd olyan palackokat talált, </p><p>aminek a dugóján kapszli is van. Az valamennyire védi a dugót a kiszáradástól.<br />Emiatt kevésbé kényes arra, hogy fektetve vagy állítva tárolták.<br /><br />Ha a dugó kiszáradt, akkor a mérete csökkent és gombák juthattak be a palackba.<br />De ha, teljesen átlátszó és nem barnult meg, nem zavarosodott meg, akkor nagyon&nbsp;<br />nagy eséllyel hibátlan.<br />A tokaji aszú amúgy is elég nagy alkoholtartalmú és a savtartalma sem elhanyagolható.<br />Bár a savtartalma erősen évjárat és termelő függő is.<br />Egy hasonló korú vörösbornál amit nem ismert körülmények között tároltak,<br />sokkal rizikósabb lenne az, hogy fogyasztható maradt-e. Itt átlátszó az üveg és<br />a bor is. A bor színe meg nagyon sok dolgot elárul.<br /><br />Az a kevés ülledék az ne zavarjon! A felbontott, megkóstolt üveg alján is volt?<br />Ilyen kor után szinte minden palackban van valamennyi ülledék.<br />Igaz fehérborban én még csak világos ülledéket láttam, vörösborban<br />meg csak sötétet. Persze sohasem néztem nagyítóval.<br /><br />Üdv. Tibi</p><p><br />Hofferek Attila &lt;hofi@soka.co.hu&gt; írta: <br /><br /></p><blockquote style="PADDING-LEFT: 1ex; MARGIN: 0pt 0pt 0pt 0.8ex; BORDER-LEFT: rgb(204,204,204) 1px solid"><span class="tartalom">Pataki István írta:<br />&gt; Sziasztok!<br />&gt; <br />&gt; Norvégiában élő ismerősöm azzal a kérdéssel fordult hozzám, hogy talált <br />&gt; a pincéjében néhány üveg valamikor ajándékba kapott 1988-as tokaji <br />&gt; aszút. Szeretne belőle valakinek ajándékozni, de csak akkor, ha biztosan <br />&gt; tudja, lehet-e bármilyen probléma abból, hogy ennyi ideig állt a bor. <br />&gt; Egyet felbontott és nagyon finom az íze, de nagyítóval nézve apró fekete <br />&gt; üledék van kiválva az aljára.<br />&gt; <br />&gt; Tudna ehhez valaki érdemben hozzászólni?<br /><br />Fekve volt tárolva, vagy ki tudott száradni a dugó? Ha pincében, <br />sötétben, fekve volt tárolva, akkor semmi baja, ahogy az ismerősöd is <br />írta, finom. Az üledék ne zavarjon, a dugóról is leválhatott.<br />_______________________________________________<br />Epitesz mailing list<br /><a onclick="parent.outerOpenWrite('write', 'Epitesz@lists.javaforum.hu','','','','read')" href="javascript:void(0)">Epitesz@lists.javaforum.hu</a><br /><a target="_blank" href="http://lists.javaforum.hu/mailman/listinfo/epitesz">http://lists.javaforum.hu/mailman/listinfo/epitesz</a><br /></span></blockquote><br /><br />