<html>
<head>
<style>
.hmmessage P
{
margin:0px;
padding:0px
}
body.hmmessage
{
font-size: 10pt;
font-family:Verdana
}
</style>
</head>
<body class='hmmessage'>
Bocsánat, hogy ilyen sokáig nem írtam, de mostanában ritkán jutok időhöz (vizsgaidőszak), azért olvasgattam, és majd válaszolgatok is még... de most a témához:<br><br>Pont ebben a félévben volt szűréstechnika órám, és igen, alátámaszthatom, hogy ezek az ozmotikus szűrők valóban ennyire jók lehetnek. Pozitív, hogy tényleg megszűr sok olyan nagyobb molekulát (pl: ezek a hormonhoz hasonló molekulák) melyek bizonyosan károsak.<br><br>Problémák:<br>1./&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; drága maga a szűrő, és mivel ez is csak egy szűrő, időnként tisztítani kell (fordított árammal lemosatni) ha lehet, ami szntén rendkívül drága, és mivel nagyon kis pórusméretről beszélünk, rendszeresen kellcserélni is a membránt, hogy a hatásfok megmaradjon. Illetve minden fajta csap és ásványvízben olyan mennyiségű víztől külnböző anyag van, hogy ezek a tisztítások, cserék nem feltétlenül gazdaságosak.<br><br>2./&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; itt a ferdítés:<br>az a víz, amit ez a membránszűrő ad ki, több lehetőséget is felvet:<br><br>a:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; igaz amit mondanak (nem valószínű), és tényleg MINDEN víztől különböző anyagot kiszűrnek (egyszerű ellenőrízni, ha vezeti az áramot, akkor hazudnak) akkor ezt a vizet én maximum főzésre használnám, mivel desztvizet kaptál, és a desztvíz káros az egészségre, mivel kimossa azokat az ásványi anyagokata szervezetből, melyekre amúgy szükséged volna.<br>b:&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; hazudnak, és akkor meg nem lehetsz biztos benne, hogy milyen ionok, illetve víznél kisebb molekulák jutnak át a membránon. Én személy szerint csak olyan vizet innék meg a készülék mögül, ami már a bevezetéskor is iható volt.<br><br>3./&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; nem volna olcsóbb a teszkóból desztvizet venni? ehhez lehet akár plusz ásványi anyagot is keverni, de főzésre meg tuti jó minden más nélkül is.<br><br><br>Részemről addig maradok a csapvízfogyasztók táborában, míg:<br>1: központilag azt nem mondják, hogy a csapvíz nem fogyasztható (azért az államnak sem érdeke, hogy elpatkoljunk, kevesebb lesz az adófizető)<br>2: míg olyan drága nem lesz, hogy olcsóbban vehetek ásványvizet<br>3: míg nem furatok magamnak feketén egy olyan kutat, ami tökéletes minőségű vizet ad ki. (ÁNTSZ pénzért vizsgál be vizeket, de a sajátomat talán meg tudom oldani, úgy, hogy HPLC-vel, AAS-el, és&nbsp; ICP-vel is vizsgálják.<br><br>Az utólagos központi ásványosítás nem rossz, sőt ihatóvá teszi a desztillált vizet, pótol olyan sókat és ionokat, melyekre szükségünk van, vagy csak nem károsak, ezáltal a víz oldó hatása csökken.<br><br>Desztvíz ivásról (mért ne igyál desztvizet?)<br>A d.víz alapvetően nagyon egészséges, naponta akár 1-2 decit lefekvésés előtt, öblögetve, és felkelés után is meg lehet inni belőle, ugyanakkor gondoljatok bele pont az ozmózisnyomás kapcsán, mi történik, ha ez a desztvíz egy sejttel érintkezik, vagy akár baktériummal/vírussal (ez mondjuk pozitív, amíg nem a bélfórát pusztítja, bár odáig desztvízként nem jut el, szóval ezt kilőhetjük).<br><br>Amennyiben ez megtörténik, két lehetőség van:<br>A víz még teljesen aktív, olyan erővel old ki a sejtmembránból, illetve hasonló határhártyákból különböző anyagokat (értsd szinte mindent aminem elsődleges kötésekkel kapcsolódik), hogy ez a sejt pusztulását okozhatja.<br>A víz már nem aktív (ez nagyon gyorsan bekövetkezik, mivel a víz tiszta állapotban rendkívül jó oldószer, a szájba kerülve feloldja az ottmaradt ételdarabokat, megöli a baktériumokat, vírusokat, a nyálban lévő enzimeket is feloldja /nem roncsolja azokat/) ekkor a sóháztartást kell megvizsgálni. a sejtek belsejében van folyadék, illetve emellett só is, ami a tiszta vizet arra sarkallja, hogy ozmózis törvényének eleget téve beáramoljon a magasabb koncentrációjú helyre a határhártyán (mivel ez is ugyanolyan membrán, mint ami az ozmózis szűrőben van) keresztül. Hogy mennyi is megy be, több dologtól is függ (membrán erőssége, áteresztőképessége, a só koncentráció, mikor robban szét a sejt) ahogy bejut, növeli a nyomást, míg a sejt belső nyomása meg nem egyezik az ozmózisnyomással (ez általában nagyon sokkal magasabb annál, amit a sejt kibír)<br>a sejt tehát szétrobban, és addig roncsolódnak a sejtek, míg a bennük lévő sótartalom közel azonos nem lesz a vízben lévő sótartalommal, mivel az ozmózis sebessége és ereje a koncentrációkülönbségtől függ.<br><br>Végül bekerül ugye a szervezetbe, vérbe ez a víz, amiben semmi sincs, csak az, amit a saját sejtjeinkből oldott ki, ekkor a véroldóképessége nő, és innen-onnan magába gyűjt alapvetően alegjobban oldódó, majd a többi molekulát is (só, cukor, Kalcium, Magnézium, stb. stb.) amik végül a vasébe kerülnek. A vese bizonyos mennyiséget, bizonyos időn keresztül képes volna visszajuttatni, de ez egy határkoncentráció függvénye, és aktív folyamat, energiaigényes.<br><br>Tehát kevés desztíz ivása öblögetéssel jó, de ha csak olyat iszol, nagyon sok problémát okozhat.<br>Nem rémítgetés miatt, de néhány dolog ami szóba jöhet:<br>rák (a felrobbant sejtek helyén könnyebben alakulnak ki rákos sejtek)<br>hiánybetegségek (a kioldott sók és ásványianyagok miatt... ide sorolnám akár a csontritkulást is)<br>fogszúvasodás (a desztvíz ugyanazt teszi a fogakkal mint a cukor, csak ellentétes irányban. Ha beveszel egy cukrot a sádba, a fogadban akár 12 atmoszférárais nőhet az ozmózisnyomás /ami ugye kifelé akar jönni/ a desztvíz esetén ez a víz befelé akar menni, illetve a sótartalom adja a nyomás legjelentősebb részét)<br>emésztési problémák (legjelentősebb, hogy a gyomor faláról leoldja az amilázt, kitéve ezzel a gyomorban lévő pH2-es közegnek, ami fekélyeketisokozhat)<br>cukorbetegség (először ugye kioldja a sejtekből a cukrot, aztán a csökkent inzulintermelés miatt a test kevésbé tudja lereaglni a hirtelen bejutó nagy mennyiségű cukrot, illetve az inzulin kevésbé tudja kiszedni a vérből a már benne lévő cukrot, ez mind problémákat okozhat).<br><br>Ugyanakkor kiküszöbölhető a desztvíz jelentős negatív hatása a víz sózásával (mondjuk én nyáron, meg nagy munkában mindig teszek egy csipet sót a vizembe, az izzadtság miatt elvesztett sótartalom pótlására) ugyanakkor a cukor (emellettt a legjelentősebb) és más kevésbé jelentős anyagok is hasonló ozmotikus hatást fejtenek ki a túl tiszta vízre.<br><br>Bocsánat, hogy ilyen hosszú voltam :)<br>G<br><br /><hr />Mutasd meg stílusod egy Messenger képpel. Nézd meg mindet. <a href='http://download.live.com/messenger ' target='_new'>Kattintson ide!</a></body>
</html>