<html><head><style type="text/css"><!-- DIV {margin:0px;} --></style></head><body><div style="font-family:times new roman,new york,times,serif;font-size:12pt"><div>soha nem lattam meg fedovel fozni lekvart. <br>es a sutoben sem tesznek ra fedot.<br><br>ha forrna, azaz a belsejeben is keletkeznenek gozbuborekok, osszefrocskolne mindent. <br><br>hogy miert nem borosodik be, azt nem tudom. talan ha leall a parolgas, akkor no a homerseklet, es indul a forras, ami nem engedi borosodni.<br><br>legkozelebb ha sutok valamit, be fogok tenni ket bogre vizet melle. egyet lefedve, egyet nem lefedve. nagyon meg leszel lepodve, ha ugyanannyi viz fog hianyozni beloluk.<br><br>vajk<br></div><div style="font-family: times new roman,new york,times,serif; font-size: 12pt;"><br><div style="font-family: arial,helvetica,sans-serif; font-size: 10pt;"><font size="2" face="Tahoma"><hr size="1"><b><span style="font-weight: bold;">From:</span></b> jhidvegi
 &lt;jhidvegi@gmail.com&gt;<br><b><span style="font-weight: bold;">To:</span></b> Amatőr építészek és barkácsolók klubja &lt;epitesz@lists.javaforum.hu&gt;<br><b><span style="font-weight: bold;">Sent:</span></b> Tuesday, 1 September, 2009 17:53:06<br><b><span style="font-weight: bold;">Subject:</span></b> Re: [Epitesz-barkacs] szilvalekvár<br></font><br>vajk fekete wrote:<br>&gt; oopsz. megvan hol a kulonbseg.<br>&gt; <br>&gt; te vegig feltetelezed, hogy a lekvart forralassal suritjuk.<br>&gt; nahat ez tokre nem igaz. ha igaz lenne:<br><br>Má mé ne lenne igaz? Csak úgy tud besűrűsödni, ha sok vizet eltávolítasz belőle. A Szepygab által leírt módszernek is ez a lényege, az is azt teszi, hogy úgy távolít el vizet, hogy ne süljön oda az edényhez.<br><br>&gt;&nbsp; - tehetnenk ra fedot, a goz ugyis kimegy alola<br><br>Így van.<br><br>&gt;&nbsp; - bugyogna az egesz mint allat, szarra frocskolne mindent lekvarral.<br><br>Erre nincs
 szükség, csak annyi hőt kell beletolni, amennyi kiforralja szelíden, odaégés nélkül a vizet. Ehhez a legjobb módszer, ha a hőközlő felület jó nagy, sőt, legjobb, ha az egész edény felülete.<br><br>&gt;&nbsp; - meg oda is eghetne, mert amibol elfogyott a viz, az szaraz, viszonylag hoszigetelo,<br>&gt; noveli a holepcsot, a nedves resz 100 fok felett tartasahoz egyre nagyobb homerseklet<br>&gt; kellene az edeny falan.<br><br>Minek adni neki a kakaót, mint állat? Persze szabad tűzön csinálva ez történne, ha nem kevergetnék. Na de itt pont arról van szó, hogy ezt akarjuk elkerülni.<br><br>&gt; a lekvar suriteset a parolgas vegzi! nincs bugyborekolas, frecseges a sutoben. csak<br>&gt; intenziv parolgas. ahhoz, hogy ez intenziv legyen, szukseges, hogy ne telitett goz<br>&gt; legyen felette.<br><br>Nem szükséges. Nem fog hevesen forrni akkor sem, amikor fedő alatt van. Mindenképpen annyi lesz a távozó gőz, amennyi hőt
 beküldesz. Na jó, lehet csak párolgásra is bazírozni, de mitől fog beljebbről feljutni a víz, ha feljebb levegő van? Megtörténhetne, hogy felül képződik egy kemény, sűrű réteg. Ahogy pl a szabadon hagyott festék is bebőrösödik a tetején, mert onnan valóban csak párolgással megy el az oldószer. Szerintem ez nem jó, rászoruk a kevergetésre. Ha a kevergetést akarod elkerülni, a lekvár fölött telített gőznek kell lennie.<br><br>A dolog lényege az, hogy ha koncentrált tűzön van a fazék, akkor kis felületen megy be a hő, és az nem lehet kevés, mert a forró edény fala sok hőt lead. Ezért azon a részen, ahol bemegy a hő, ott szépen először besűrűsödik, majd odasül, mert ott relatíve intenzív forrás lesz, és nincs anyagcserebere, meg rossz a hővezetés.<br><br>hjozsi <br>_______________________________________________<br>Epitesz mailing list<br><a ymailto="mailto:Epitesz@lists.javaforum.hu"
 href="mailto:Epitesz@lists.javaforum.hu">Epitesz@lists.javaforum.hu</a><br><a href="http://lists.javaforum.hu/mailman/listinfo/epitesz" target="_blank">http://lists.javaforum.hu/mailman/listinfo/epitesz</a><br></div></div></div><br>



      </body></html>