<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
<html>
<head>
  <meta content="text/html;charset=UTF-8" http-equiv="Content-Type">
</head>
<body bgcolor="#ffffff" text="#330099">
<font face="Verdana">Egy szónak is száz a vége: baromi finom lett a
lekvár, köszönöm az ötletadóknak!<br>
<br>
Miért kell bele ecet?<br>
<br>
A végén be volt bőrösödve, de nem tudom, hogy a főzés alatt, vagy utána
a hűléskor lett olyan.<br>
<br>
<br>
Gábor</font><br>
<br>
2009.09.01. 18:14 keltezéssel, vajk fekete írta:
<blockquote cite="mid:620033.2305.qm@web25103.mail.ukl.yahoo.com"
 type="cite">
  <style type="text/css"><!-- DIV {margin:0px;} --></style>
  <div
 style="font-family: times new roman,new york,times,serif; font-size: 12pt;">
  <div>soha nem lattam meg fedovel fozni lekvart. <br>
es a sutoben sem tesznek ra fedot.<br>
  <br>
ha forrna, azaz a belsejeben is keletkeznenek gozbuborekok,
osszefrocskolne mindent. <br>
  <br>
hogy miert nem borosodik be, azt nem tudom. talan ha leall a parolgas,
akkor no a homerseklet, es indul a forras, ami nem engedi borosodni.<br>
  <br>
legkozelebb ha sutok valamit, be fogok tenni ket bogre vizet melle.
egyet lefedve, egyet nem lefedve. nagyon meg leszel lepodve, ha
ugyanannyi viz fog hianyozni beloluk.<br>
  <br>
vajk<br>
  </div>
  <div
 style="font-family: times new roman,new york,times,serif; font-size: 12pt;"><br>
  <div style="font-family: arial,helvetica,sans-serif; font-size: 10pt;"><font
 face="Tahoma" size="2">
  <hr size="1"><b><span style="font-weight: bold;">From:</span></b>
jhidvegi <a class="moz-txt-link-rfc2396E" href="mailto:jhidvegi@gmail.com">&lt;jhidvegi@gmail.com&gt;</a><br>
  <b><span style="font-weight: bold;">To:</span></b> Amatőr építészek
és barkácsolók klubja <a class="moz-txt-link-rfc2396E" href="mailto:epitesz@lists.javaforum.hu">&lt;epitesz@lists.javaforum.hu&gt;</a><br>
  <b><span style="font-weight: bold;">Sent:</span></b> Tuesday, 1
September, 2009 17:53:06<br>
  <b><span style="font-weight: bold;">Subject:</span></b> Re:
[Epitesz-barkacs] szilvalekvár<br>
  </font><br>
vajk fekete wrote:<br>
&gt; oopsz. megvan hol a kulonbseg.<br>
&gt; <br>
&gt; te vegig feltetelezed, hogy a lekvart forralassal suritjuk.<br>
&gt; nahat ez tokre nem igaz. ha igaz lenne:<br>
  <br>
Má mé ne lenne igaz? Csak úgy tud besűrűsödni, ha sok vizet
eltávolítasz belőle. A Szepygab által leírt módszernek is ez a lényege,
az is azt teszi, hogy úgy távolít el vizet, hogy ne süljön oda az
edényhez.<br>
  <br>
&gt;  - tehetnenk ra fedot, a goz ugyis kimegy alola<br>
  <br>
Így van.<br>
  <br>
&gt;  - bugyogna az egesz mint allat, szarra frocskolne mindent
lekvarral.<br>
  <br>
Erre nincs szükség, csak annyi hőt kell beletolni, amennyi kiforralja
szelíden, odaégés nélkül a vizet. Ehhez a legjobb módszer, ha a hőközlő
felület jó nagy, sőt, legjobb, ha az egész edény felülete.<br>
  <br>
&gt;  - meg oda is eghetne, mert amibol elfogyott a viz, az szaraz,
viszonylag hoszigetelo,<br>
&gt; noveli a holepcsot, a nedves resz 100 fok felett tartasahoz egyre
nagyobb homerseklet<br>
&gt; kellene az edeny falan.<br>
  <br>
Minek adni neki a kakaót, mint állat? Persze szabad tűzön csinálva ez
történne, ha nem kevergetnék. Na de itt pont arról van szó, hogy ezt
akarjuk elkerülni.<br>
  <br>
&gt; a lekvar suriteset a parolgas vegzi! nincs bugyborekolas,
frecseges a sutoben. csak<br>
&gt; intenziv parolgas. ahhoz, hogy ez intenziv legyen, szukseges, hogy
ne telitett goz<br>
&gt; legyen felette.<br>
  <br>
Nem szükséges. Nem fog hevesen forrni akkor sem, amikor fedő alatt van.
Mindenképpen annyi lesz a távozó gőz, amennyi hőt beküldesz. Na jó,
lehet csak párolgásra is bazírozni, de mitől fog beljebbről feljutni a
víz, ha feljebb levegő van? Megtörténhetne, hogy felül képződik egy
kemény, sűrű réteg. Ahogy pl a szabadon hagyott festék is bebőrösödik a
tetején, mert onnan valóban csak párolgással megy el az oldószer.
Szerintem ez nem jó, rászoruk a kevergetésre. Ha a kevergetést akarod
elkerülni, a lekvár fölött telített gőznek kell lennie.<br>
  <br>
A dolog lényege az, hogy ha koncentrált tűzön van a fazék, akkor kis
felületen megy be a hő, és az nem lehet kevés, mert a forró edény fala
sok hőt lead. Ezért azon a részen, ahol bemegy a hő, ott szépen először
besűrűsödik, majd odasül, mert ott relatíve intenzív forrás lesz, és
nincs anyagcserebere, meg rossz a hővezetés.<br>
  <br>
hjozsi <br>
_______________________________________________<br>
Epitesz mailing list<br>
  <a moz-do-not-send="true" ymailto="mailto:Epitesz@lists.javaforum.hu"
 href="mailto:Epitesz@lists.javaforum.hu">Epitesz@lists.javaforum.hu</a><br>
  <a moz-do-not-send="true"
 href="http://lists.javaforum.hu/mailman/listinfo/epitesz"
 target="_blank">http://lists.javaforum.hu/mailman/listinfo/epitesz</a><br>
  </div>
  </div>
  </div>
  <br>
  <br>
  <br>
_____________ NOD32 4386 (20090901) Inform�ci� _____________<br>
  <br>
Az �zenetet a NOD32 antivirus system megvizsg�lta.<br>
  <a moz-do-not-send="true" href="http://www.nod32.hu">http://www.nod32.hu</a><br>
  <pre wrap="">
<hr size="4" width="90%">
_______________________________________________
Epitesz mailing list
<a class="moz-txt-link-abbreviated" href="mailto:Epitesz@lists.javaforum.hu">Epitesz@lists.javaforum.hu</a>
<a class="moz-txt-link-freetext" href="http://lists.javaforum.hu/mailman/listinfo/epitesz">http://lists.javaforum.hu/mailman/listinfo/epitesz</a>



 _____________ NOD32 4386 (20090901) Információ _____________

Az üzenetet a NOD32 antivirus system megvizsgálta.
<a class="moz-txt-link-freetext" href="http://www.nod32.hu">http://www.nod32.hu</a>
  </pre>
</blockquote>
</body>
</html>