<html><head><style type="text/css"><!-- DIV {margin:0px;} --></style></head><body><div style="font-family:times new roman,new york,times,serif;font-size:12pt"><div>oopsz. megvan hol a kulonbseg. <br><br>te vegig feltetelezed, hogy a lekvart forralassal suritjuk. <br>nahat ez tokre nem igaz. ha igaz lenne: <br>&nbsp;- tehetnenk ra fedot, a goz ugyis kimegy alola<br>&nbsp;- bugyogna az egesz mint allat, szarra frocskolne mindent lekvarral. <br>&nbsp;- meg oda is eghetne, mert amibol elfogyott a viz, az szaraz, viszonylag hoszigetelo, noveli a holepcsot, a nedves resz 100 fok felett tartasahoz egyre nagyobb homerseklet kellene az edeny falan.<br><br>a lekvar suriteset a parolgas vegzi! nincs bugyborekolas, frecseges a sutoben. csak intenziv parolgas. ahhoz, hogy ez intenziv legyen, szukseges, hogy ne telitett goz legyen felette.<br><br>vajk<br></div><div style="font-family: times new roman,new york,times,serif; font-size: 12pt;"><br><div style="font-family:
 arial,helvetica,sans-serif; font-size: 10pt;"><font size="2" face="Tahoma"><hr size="1"><b><span style="font-weight: bold;">From:</span></b> jhidvegi &lt;jhidvegi@gmail.com&gt;<br><b><span style="font-weight: bold;">To:</span></b> Amatőr építészek és barkácsolók klubja &lt;epitesz@lists.javaforum.hu&gt;<br><b><span style="font-weight: bold;">Sent:</span></b> Tuesday, 1 September, 2009 16:39:48<br><b><span style="font-weight: bold;">Subject:</span></b> Re: [Epitesz-barkacs] szilvalekvár<br></font><br>vajk fekete wrote:<br>&gt; az en sutomben ha nem nyitom ki az ajtot, akkor pl soha nem lesz ropogos a csulok bore.<br>&gt; megfo a gozben, soha nem szarad ki a teteje.<br><br>Na jó, de itt nem sütésről van szó, hanem lekvárból való víz eltávoztatásáról. A résnyire nyitásra akkor van szükség, amikor fontos, hogy ne gőzben, hanem levegőben piruljon a cumó. Ha zárva van az ajtó, ebben a lekváros módiban telített gőz lesz
 majdnem az edény körül.<br><br>&gt; ha rafojtom a gozt es varom hogy szivarogjon kifele ahol tud, akkor sokkal tovabb tart<br>&gt; a lekvarfozes, es kozben a suto falain a veszteseg szumma sokkal tobb.<br><br>Ezt nem gondoltad át. Ha kinyitod az ajtaját, akkor följebb kell tekerni a hőfokot, mert az átszellőző sütőtérben nem fog az edény tudni eléggé felmelegedni. Ha ezt megteszed, már a szigetelésen is több távozik. A többlethő zöme meg arra fog fordítódni, hogy a kinti hideg levegő bemegy a sütőbe, azt felmelegíti a sütő, fent meg távozik. Szóval a levegő melegítésére, ami a helyiséget fűti.<br><br>Az elpárolgott víz mennyisége minden esetben ugyanannyi hőt kér. Nem változik a víz párolgáshője. Zsigerileg fura nekem, hogy műszaki szemmel nem világos, hogy nem lehet a gőzt fogva tartani fedővel meg sütőajtóval. Amit elpárologtattál, annak muszáj távoznia, ha nincs hol lecsapódnia. Márpedig,
 ha tolod bele a hőt az edénybe, akkor nincs hol lecsapódnia.. Ha lenne, ott hő szabadulna fel. Benn a sütőben nem tud olyan helyet találni, ahol képes hő felszabadulni, mert minden porcikája melegebb, mint ami ehhez kellene.<br><br>hjozsi <br>_______________________________________________<br>Epitesz mailing list<br><a ymailto="mailto:Epitesz@lists.javaforum.hu" href="mailto:Epitesz@lists.javaforum.hu">Epitesz@lists.javaforum.hu</a><br><a href="http://lists.javaforum.hu/mailman/listinfo/epitesz" target="_blank">http://lists.javaforum.hu/mailman/listinfo/epitesz</a><br></div></div></div><br>



      </body></html>