<html><head><style type="text/css"><!-- DIV {margin:0px;} --></style></head><body><div style="font-family:times new roman,new york,times,serif;font-size:12pt"><div>hat en meg osszel veszek jo minosegu! krumplit bo 100 kilot, beteszem a pincebe, es tavaszig nem kell foglalkoznom krumplivasarlassal. egyszer kell jol megnezni es kivalasztani. kulonben 5-10 kilonkent cipelhetnem haza, minden heten maskeppen fone szet, neha mellenyulnek a sietsegben meg mert tel vege fele mar a kereskedok is trukkoznek rendesen. <br><br>penzben vagy sporolok vagy nem, volt mar hogy telen olcsobb volt mint amennyiert en osszel vettem. de egyszerubb az eletem igy. <br><br>es 100 kilo nem mindig eleg a harom fore...<br><br>vajk<br></div><div style="font-family: times new roman,new york,times,serif; font-size: 12pt;"><br><div style="font-family: arial,helvetica,sans-serif; font-size: 10pt;"><font size="2" face="Tahoma"><hr size="1"><b><span style="font-weight:
 bold;">From:</span></b> Zsolt &lt;epitesz1@telectronic.hu&gt;<br><b><span style="font-weight: bold;">To:</span></b> Amatőr építészek és barkácsolók klubja &lt;epitesz@lists.javaforum.hu&gt;<br><b><span style="font-weight: bold;">Sent:</span></b> Monday, 7 September, 2009 19:23:05<br><b><span style="font-weight: bold;">Subject:</span></b> Re: [Epitesz-barkacs] burgonya tárolására<br></font><br>&gt; "A burgonya tárolására tehát a legjobb a +3 és +5° közötti homérséklet,<br><br>&gt; rendelkezésemre áll&nbsp; a 12celsiusos kútvíz, lenne hőszigetelt kaszni,<br>&gt; homokpadlós tároló<br><br>&gt; a kútvizet lehűtve, porlasztóval vagy zuhannyal lehetne "belőni"<br>&gt; a +3 és +5° közötti homérsékletet, 85-95 % közötti relatív légnedvességet?<br><br><br>én is szeretek sok mindent barkácsolni, de a krumplit inkább megveszem a boltban mert,<br><br>nem kell kapálni, locsolni, majd kiszedni, majd
 tárolni.<br>hozzáteszem, hogy van a kertben 5 tő krumpli kíváncsiságból, már vannak szép gumók, de amennyi vizet rálocsoltam szivattyúval már áramban kb. ott vagyok mintha vettem volna a boltban, nembeszélve az állandó gazolásról, valamint az időnként felbukkanó krumplibogarak lenyomkodásáról.<br><br>ha ősszel kecsegtetően olcsón veszek zsákban 50kg-ot, akkor mennyit is lehet megtakarítani a bolti árhoz képest ?<br><br>egy rövid kis számolás:<br><br>ha veszek 180 kg krumplit 50 ft/kg áron számolva 180*50 azaz 9000ft.<br>ezt a mennyiséget októbertől áprilisig minden nap 1 kg-ot elfogyasztva szerintem bődületes mennyiség ennyi krumplit zabálni, kivéve ha 20tagú a család.<br><br>szóval a 9000 ft-ért olcsón vett krumplit még tárolgatom permetezem, szellőztetem, homokkal takarom, válogatom, stb.... és tavasszal meg a maradékot kidobom mert kicsírázott, megrohadt...<br><br>összességében azt a 180
 kg-ot ha legdrágább áron veszem ami nem igaz, mert kb. egyenesen arányos az eltelt idő az áremelkedéssel akkor 120 ft-os árat már csak a végén kell fizetnem.<br>de az egyszerűség kedvéért már az elején októberben 120-al számoljuk azt a krumplit vagyis a 180kg-ot 21600 ft-ért.<br>tehát a megtakarítás 180 kg krumplinál ha most 50 ért veszem120 helyett akkor12600 ft, ami nem is lenne rossz, de általában az emberek 50 kg krumplikat szoktak venni és ennél már csak 3500 ft a megtakarítás nem számolva semmilyen más kiadást hűtést stb...<br><br>szóval szerintem inkább lemegyek a bótba és megveszem decemberben vagy januárban 120 ért azt az 1-2 kilót és kész...<br>és megmenekültem a fenti maceráktól és tárolásoktól és a tárolásból adódó kállóval.<br><br>gyorsan írtam a fentit ezért lehet, hogy vannak benne értelmezési
 nehézségek.<br>bocsi.<br><br>_______________________________________________<br>Epitesz mailing list<br><a ymailto="mailto:Epitesz@lists.javaforum.hu" href="mailto:Epitesz@lists.javaforum.hu">Epitesz@lists.javaforum.hu</a><br><a href="http://lists.javaforum.hu/mailman/listinfo/epitesz" target="_blank">http://lists.javaforum.hu/mailman/listinfo/epitesz</a><br></div></div></div><br>



      </body></html>