<div>
        <div>
                Sziasztok!</div>
        <div>
                &nbsp;</div>
        <div>
                jhidvegi &lt;jhidvegi@gmail.com&gt; írta:<br />
                <br />
                &gt; Annyira&nbsp;viszont&nbsp;nem&nbsp;lenne&nbsp;sok&nbsp;a&nbsp;víz&nbsp;benne,&nbsp;hogy&nbsp;a&nbsp;hordóban&nbsp;lévő&nbsp;nyomás&nbsp;ne&nbsp;tudja&nbsp;<br />
                &gt; legyőzni.</div>
        <div>
                &nbsp;</div>
        <div>
                Nehezen tudok akkora víznyomást elképzelni a pince és a szabad levegő között, amekkorát a mustgáz,</div>
        <div>
                vagyis a must erjedésekor keletkező széndioxid nem tud legyőzni.</div>
        <div>
                Szoktam elrakni mustot ásványvizes pet palackba.</div>
        <div>
                Mivel nem 1-2 darabot, így nem fogy el mielőtt elkezdene forrni.</div>
        <div>
                No meg a murcit is szeretem. :-)</div>
        <div>
                &nbsp;</div>
        <div>
                Szóval jártam úgy, hogy a 1,5l-es pet palack alakja kissé megváltozott a must erjedése közben.</div>
        <div>
                A térfogata is megnőtt. Érzésem szerint 2-4 dl-el is nagyobb lett.</div>
        <div>
                A normál üdítős pet palackokban a normál nyomás, úgy tapintásra szerintem 4-8 szorosa lehet a</div>
        <div>
                légköri nyomásnak. A megduzzadt pet palack tapintásra üveg keménységű volt.</div>
        <div>
                &nbsp;</div>
        <div>
                Más:</div>
        <div>
                A http://www.kfki.hu/chemonet/hun/teazo/erjedes/erjedes.html oldalon találtam egy képletet:</div>
        <div>
                &nbsp;</div>
        <div>
                <table cellspacing="2">
                        <tbody>
                                <tr>
                                        <td>
                                                C<sub>6</sub>H<sub>12</sub>0<sub>6</sub></td>
                                        <td>
                                                =</td>
                                        <td>
                                                2C<sub>2</sub>H<sub>5</sub>OH</td>
                                        <td>
                                                +</td>
                                        <td>
                                                2CO<sub>2</sub></td>
                                </tr>
                                <tr align="CENTER">
                                        <td>
                                                szôlôcukor</td>
                                        <td>
                                                &nbsp;</td>
                                        <td>
                                                alkohol</td>
                                        <td>
                                                &nbsp;</td>
                                        <td>
                                                széndioxidgáz</td>
                                </tr>
                                <tr align="CENTER" valign="TOP">
                                        <td>
                                                180 g</td>
                                        <td>
                                                &nbsp;</td>
                                        <td>
                                                92 g</td>
                                        <td>
                                                &nbsp;</td>
                                        <td>
                                                88 g = 44.8<br />
                                                norm liter</td>
                                </tr>
                        </tbody>
                </table>
        </div>
        <div>
                &nbsp;</div>
        <div>
                Ahhoz, hogy normális bor erjedjen, minimum 180g cukornak kell a must egy literjében lenni.</div>
        <div>
                Vagyis egy 200l -es hordóból az erjedés során 200 x 44,8 liter, ami kerekítve 9 köbméter</div>
        <div>
                széndioxid keletkezik. Mivel az erjedés leghevesebb része kb 2-3 napig tart, ha</div>
        <div>
                nem temperáljuk a mustot, akkor hasráütéses módon becsülve 2 nap alatt kb 8 köbméter</div>
        <div>
                széndioxidot kell a slagnak kivezetnie.</div>
        <div>
                Ha ilyen 200 literes hordóból csak 10 darab van a pincében, akkor én nem merném a</div>
        <div>
                gáz elvezetését fél collosnál vékonyabb egyetlen csőre bízni. Mert vékonyabb cső esetén nagyobb eséllyel nyomja</div>
        <div>
                szét valahol a csatlakozást a gáz.</div>
        <div>
                &nbsp;</div>
        <div>
                Üdv. Tibi</div>
        <div>
                <br />
                jhidvegi &lt;jhidvegi@gmail.com&gt; írta:</div>
        <blockquote style="border-left: 3px solid lightGray; padding-left: 3px;">
                <br />
                Annyira&nbsp;viszont&nbsp;nem&nbsp;lenne&nbsp;sok&nbsp;a&nbsp;víz&nbsp;benne,&nbsp;hogy&nbsp;a&nbsp;hordóban&nbsp;lévő&nbsp;nyomás&nbsp;ne&nbsp;tudja&nbsp;<br />
                legyőzni.<br />
                &nbsp;</blockquote>
</div>