<div>
<div>
Sziasztok!</div>
<div>
</div>
<div>
Valamikor borászkodtam, amíg sógorom át nem vette a pincészetet tőlem.</div>
<div>
Azóta csak besegítek.</div>
<div>
</div>
<div>
Nekem nem tellett rozsdamentes acéltartályra.</div>
<div>
Az erjesztés a fehérbor esetén a pincében hordóban történt.</div>
<div>
Vörösbor esetén pedig kicsempézett betonkádban.</div>
<div>
Mindkét bor esetén nagyon is oda kell figyelni az erjedés során,</div>
<div>
ha minőséget akar valaki. Persze sikerülhet véletlenül is nagyon jó bort</div>
<div>
csinálni, ha betartunk néhány alap dolgot. Nekem is így véletlenül</div>
<div>
sikerültek a legjobb boraim.</div>
<div>
Persze az elsődleges a minőségi szőlő.</div>
<div>
Aztán jön a szüret. Az akkori hőfok, az edények.</div>
<div>
Elkezd-e erjedni a zúzás előtt?</div>
<div>
Aztán a nem kívánatos éleszőgombák eltávollítása és a fajélesztővel történő beoltás.</div>
<div>
Ha valamilyen vad élesztő kerül túlsúlyba, akkor nem forr ki az összes cukor és alacsony maradhat az alkohol fok.</div>
<div>
Hadd ne folytassam!</div>
<div>
</div>
<div>
A vörösborok nagy részét és a fehérborok kicsi részét fahordóban érlelik.</div>
<div>
A pincében sokféle penészgomba lehet.</div>
<div>
Ha nem a kívánatos gomba telepszik meg, akkor az megtámadja a hordót és</div>
<div>
tönkreteheti. Nem beszélve arról, hogy a pince levegőjének szaga idővel átjut a</div>
<div>
hordón és bejuthat a borba.</div>
<div>
A hordó kezelésével kapcsolatban is többféle módszer van és mindenki esküszik a sajátjára.</div>
<div>
Én mindig gondolkodtam, hogy mit csinálok, mi történhet és mit szeretnék.</div>
<div>
Így sikerült olyan módszert is kitalálni, amit senkinek nem mondtam el, mégis találkoztam</div>
<div>
vele később. Vagyis nem én találtam fel a spanyolviaszt. :-)</div>
<div>
</div>
<div>
Természetesen acél és megfelelő minőségű műanyag tartályok esetén csak a pince hőmérséklete</div>
<div>
ami bejut a tartályba. Pont ezek a pincék szárazak. Vagyis nem igazán láttam benne</div>
<div>
penészt.</div>
<div>
A fahordó a bort beissza és anyagán keresztül párologtatja is.</div>
<div>
Ez is növeli a páratartalmat a pincében.</div>
<div>
Ha nagyon száraz környezetben van a hordó, akkor annyira összeszáradhat, hogy el is engedi a</div>
<div>
tartalmát. Jártam úgy, hogy szinültig teletöltött hordó a napsütésben összeszáradt és elkezdett szivárogni.</div>
<div>
</div>
<div>
Ha sok a penész és az a fajta ami kívánatos, az segíti a pince páratartalmát stabilizálni.</div>
<div>
Ezen kívül nem engedi a káros penészfajták betelepedését.</div>
<div>
</div>
<div>
Az úszófedeles tartály jó megoldás bizonyos esetekben, de annak is vannak hátrányai.</div>
<div>
A fedél felett a tartály fala penészedik. Amikor bort veszünk ki a tartályból, akkor a tömítő gyűrűből le kell</div>
<div>
engedni a nyomást. Ekkor rés keletkezik a fedél és a tartály fala között.</div>
<div>
Na ezen a résen belepotyoghat a borba a tartály oldaláról a penész és az is ami a tartályba fentről,</div>
<div>
a pince "plafonjáról" a tartályba potyog.</div>
<div>
Belenyúlni, valamilyen módon kiszedni meg szinte lehetetlen, mert ezek a tartályok minimum 1,5</div>
<div>
méter magasak. A bor meg lehet, hogy 1 m-rel lejjebb van a tetejénél.</div>
<div>
De 2 m magas tartálynál lehet, hogy hónapokig csak 30 cm-nyi bor van az alján.</div>
<div>
</div>
<div>
A lényeg, hogy sokkal egyszerűbb eldönteni egy borról, hogy izlik-e, mint előállítani azt.</div>
<div>
:-)</div>
<div>
</div>
<div>
Józsi!</div>
<div>
Ha 1 másodperc alatt 4,6 litert tudsz átfújni egy csövön, akkor gratulálok a vitálkapacitásodhoz!</div>
<div>
Én képtelen lennék erre.</div>
<div>
</div>
<div>
Üdv. Tibi</div>
<div>
<br />
jhidvegi <jhidvegi@gmail.com> írta:</div>
<blockquote style="border-left: 3px solid lightGray; padding-left: 3px;">
Varga Tibor wrote:<br />
> Ahhoz, hogy normális bor erjedjen, minimum 180g cukornak kell a must<br />
> egy literjében lenni.Vagyis egy 200l -es hordóból az erjedés során<br />
> 200 x 44,8 liter, ami kerekítve 9 köbméterszéndioxid keletkezik.<br />
<br />
Ammá valami!<br />
<br />
> Mivel az erjedés leghevesebb része kb 2-3 napig tart, hanem<br />
> temperáljuk a mustot, akkor hasráütéses módon becsülve 2 nap alatt kb<br />
> 8 köbméterszéndioxidot kell a slagnak kivezetnie.Ha ilyen 200 literes<br />
> hordóból csak 10 darab van a pincében, akkor én nem merném agáz<br />
> elvezetését fél collosnál vékonyabb egyetlen csőre bízni. Mert<br />
> vékonyabb cső esetén nagyobb eséllyel nyomjaszét valahol a<br />
> csatlakozást a gáz. Üdv. Tibi<br />
<br />
Jól hangzik, csak nem számoltál utána.<br />
<br />
10x8000 liter, az 80ezer liter.<br />
2 nap, az 2*86400s=durávn 173ezer s.<br />
<br />
80/173= kb 0,46 liter/s, vagy 27,6 liter/perc.<br />
<br />
Hát ezt egy vékony csövön át kell tüdővel fújnom, akkor elég vékony csőnek kell <br />
lennie, ha erőlködni akarok. Kipróbáltam egy kb 8mm belső átmérőjű méteres <br />
csövön, 1 másodperc alatt a 10-szeresét fújom ki erőlködés nélkül. Szóval ez a <br />
gázáram egy elég vékony, hosszú csövön is átjutna gond nélkül. Nem kell <br />
elfelejteni, hogy ez nem folyadék, hanem gáz.<br />
<br />
Na persze nem akarok én senkit semmire rávenni, még arra se, hogy a módszer <br />
szimpatikus legyen számára. Olvastam a leveleket, látom, hogy ez egy elég fekete <br />
mágia. Kivéve persze az acéltartályos, kötött technológiájú borkészítést, a <br />
többi már-már hajaz a hájendre. :-) Biztos nem mindegy, hogy a falon találhat <br />
nemespenész milyen alakzatot rajzol ki a falon. :-)<br />
<br />
Biztos marha jó borokat tudnak csinálni lelkiismeretes borászok, de majdnem <br />
biztosra veszem, hogy a többség nem ilyen hókuszpók módszereket követ, hanem ért <br />
hozzá, csak úgy egyszerűen. Néha (jó gyakran) hallgatok borászati műsorokat, <br />
azokból nem jött le eddig még ez a hifista hozzáállás. Nekem nagyon gyanús, hogy <br />
a borászok (a fahordósok is) nem nagyon bízzák a véletlenre, hogy milyen gomba <br />
kerül a mustba.<br />
<br />
De vitatkozni nem szeretnék, mert tényleg nem értek hozzá.<br />
<br />
hjozsi <br />
</blockquote>
</div>