<div>
        <div>
                Sziasztok!</div>
        <div>
                &nbsp;</div>
        <div>
                Valamikor borászkodtam, amíg sógorom át nem vette a pincészetet tőlem.</div>
        <div>
                Azóta csak besegítek.</div>
        <div>
                &nbsp;</div>
        <div>
                Nekem nem tellett rozsdamentes acéltartályra.</div>
        <div>
                Az erjesztés a fehérbor esetén a pincében hordóban történt.</div>
        <div>
                Vörösbor esetén pedig kicsempézett betonkádban.</div>
        <div>
                Mindkét bor esetén nagyon is oda kell figyelni az erjedés során,</div>
        <div>
                ha minőséget akar valaki. Persze sikerülhet véletlenül is nagyon jó bort</div>
        <div>
                csinálni, ha betartunk néhány alap dolgot. Nekem is így véletlenül</div>
        <div>
                sikerültek a legjobb boraim.</div>
        <div>
                Persze az elsődleges a minőségi szőlő.</div>
        <div>
                Aztán jön a szüret. Az akkori hőfok, az edények.</div>
        <div>
                Elkezd-e erjedni a zúzás előtt?</div>
        <div>
                Aztán a nem kívánatos éleszőgombák eltávollítása és a fajélesztővel történő beoltás.</div>
        <div>
                Ha valamilyen vad élesztő kerül túlsúlyba, akkor nem forr ki az összes cukor és alacsony maradhat az alkohol fok.</div>
        <div>
                Hadd ne folytassam!</div>
        <div>
                &nbsp;</div>
        <div>
                A vörösborok nagy részét és a fehérborok kicsi részét fahordóban érlelik.</div>
        <div>
                A pincében sokféle penészgomba lehet.</div>
        <div>
                Ha nem a kívánatos gomba telepszik meg, akkor az megtámadja a hordót és</div>
        <div>
                tönkreteheti. Nem beszélve arról, hogy a pince levegőjének szaga idővel átjut a</div>
        <div>
                hordón és bejuthat a borba.</div>
        <div>
                A hordó kezelésével kapcsolatban is többféle módszer van és mindenki esküszik a sajátjára.</div>
        <div>
                Én mindig gondolkodtam, hogy mit csinálok, mi történhet és mit szeretnék.</div>
        <div>
                Így sikerült olyan módszert is kitalálni, amit senkinek nem mondtam el, mégis találkoztam</div>
        <div>
                vele később. Vagyis nem én találtam fel a spanyolviaszt.&nbsp; :-)</div>
        <div>
                &nbsp;</div>
        <div>
                Természetesen acél és megfelelő minőségű műanyag tartályok esetén csak a pince hőmérséklete</div>
        <div>
                ami bejut a tartályba. Pont ezek a pincék szárazak. Vagyis nem igazán láttam benne</div>
        <div>
                penészt.</div>
        <div>
                A fahordó a bort beissza és anyagán keresztül párologtatja is.</div>
        <div>
                Ez is növeli a páratartalmat a pincében.</div>
        <div>
                Ha nagyon száraz környezetben van a hordó, akkor annyira összeszáradhat, hogy el is engedi a</div>
        <div>
                tartalmát. Jártam úgy, hogy szinültig teletöltött hordó a napsütésben összeszáradt és elkezdett szivárogni.</div>
        <div>
                &nbsp;</div>
        <div>
                Ha sok a penész és az a fajta ami kívánatos, az segíti a pince páratartalmát stabilizálni.</div>
        <div>
                Ezen kívül nem engedi a káros penészfajták betelepedését.</div>
        <div>
                &nbsp;</div>
        <div>
                Az úszófedeles tartály jó megoldás bizonyos esetekben, de annak is vannak hátrányai.</div>
        <div>
                A fedél felett a tartály fala penészedik. Amikor bort veszünk ki a tartályból, akkor a tömítő gyűrűből le kell</div>
        <div>
                engedni a nyomást. Ekkor rés keletkezik a fedél és a tartály fala között.</div>
        <div>
                Na ezen a résen belepotyoghat a borba a tartály oldaláról a penész és az is ami a tartályba fentről,</div>
        <div>
                a pince &quot;plafonjáról&quot; a tartályba potyog.</div>
        <div>
                Belenyúlni, valamilyen módon kiszedni meg szinte lehetetlen, mert ezek a tartályok minimum 1,5</div>
        <div>
                méter magasak. A bor meg lehet, hogy 1 m-rel lejjebb van a tetejénél.</div>
        <div>
                De 2 m magas tartálynál lehet, hogy hónapokig csak 30 cm-nyi bor van az alján.</div>
        <div>
                &nbsp;</div>
        <div>
                A lényeg, hogy sokkal egyszerűbb eldönteni egy borról, hogy izlik-e, mint előállítani azt.</div>
        <div>
                :-)</div>
        <div>
                &nbsp;</div>
        <div>
                Józsi!</div>
        <div>
                Ha 1 másodperc alatt 4,6 litert tudsz átfújni egy csövön, akkor gratulálok a vitálkapacitásodhoz!</div>
        <div>
                Én képtelen lennék erre.</div>
        <div>
                &nbsp;</div>
        <div>
                Üdv. Tibi</div>
        <div>
                <br />
                jhidvegi &lt;jhidvegi@gmail.com&gt; írta:</div>
        <blockquote style="border-left: 3px solid lightGray; padding-left: 3px;">
                Varga&nbsp;Tibor&nbsp;wrote:<br />
                &gt;&nbsp;&nbsp;Ahhoz,&nbsp;hogy&nbsp;normális&nbsp;bor&nbsp;erjedjen,&nbsp;minimum&nbsp;180g&nbsp;cukornak&nbsp;kell&nbsp;a&nbsp;must<br />
                &gt;&nbsp;egy&nbsp;literjében&nbsp;lenni.Vagyis&nbsp;egy&nbsp;200l&nbsp;-es&nbsp;hordóból&nbsp;az&nbsp;erjedés&nbsp;során<br />
                &gt;&nbsp;200&nbsp;x&nbsp;44,8&nbsp;liter,&nbsp;ami&nbsp;kerekítve&nbsp;9&nbsp;köbméterszéndioxid&nbsp;keletkezik.<br />
                <br />
                Ammá&nbsp;valami!<br />
                <br />
                &gt;&nbsp;Mivel&nbsp;az&nbsp;erjedés&nbsp;leghevesebb&nbsp;része&nbsp;kb&nbsp;2-3&nbsp;napig&nbsp;tart,&nbsp;hanem<br />
                &gt;&nbsp;temperáljuk&nbsp;a&nbsp;mustot,&nbsp;akkor&nbsp;hasráütéses&nbsp;módon&nbsp;becsülve&nbsp;2&nbsp;nap&nbsp;alatt&nbsp;kb<br />
                &gt;&nbsp;8&nbsp;köbméterszéndioxidot&nbsp;kell&nbsp;a&nbsp;slagnak&nbsp;kivezetnie.Ha&nbsp;ilyen&nbsp;200&nbsp;literes<br />
                &gt;&nbsp;hordóból&nbsp;csak&nbsp;10&nbsp;darab&nbsp;van&nbsp;a&nbsp;pincében,&nbsp;akkor&nbsp;én&nbsp;nem&nbsp;merném&nbsp;agáz<br />
                &gt;&nbsp;elvezetését&nbsp;fél&nbsp;collosnál&nbsp;vékonyabb&nbsp;egyetlen&nbsp;csőre&nbsp;bízni.&nbsp;Mert<br />
                &gt;&nbsp;vékonyabb&nbsp;cső&nbsp;esetén&nbsp;nagyobb&nbsp;eséllyel&nbsp;nyomjaszét&nbsp;valahol&nbsp;a<br />
                &gt;&nbsp;csatlakozást&nbsp;a&nbsp;gáz.&nbsp;Üdv.&nbsp;Tibi<br />
                <br />
                Jól&nbsp;hangzik,&nbsp;csak&nbsp;nem&nbsp;számoltál&nbsp;utána.<br />
                <br />
                10x8000&nbsp;liter,&nbsp;az&nbsp;80ezer&nbsp;liter.<br />
                2&nbsp;nap,&nbsp;az&nbsp;2*86400s=durávn&nbsp;173ezer&nbsp;s.<br />
                <br />
                80/173=&nbsp;kb&nbsp;0,46&nbsp;liter/s,&nbsp;vagy&nbsp;27,6&nbsp;liter/perc.<br />
                <br />
                Hát&nbsp;ezt&nbsp;egy&nbsp;vékony&nbsp;csövön&nbsp;át&nbsp;kell&nbsp;tüdővel&nbsp;fújnom,&nbsp;akkor&nbsp;elég&nbsp;vékony&nbsp;csőnek&nbsp;kell&nbsp;<br />
                lennie,&nbsp;ha&nbsp;erőlködni&nbsp;akarok.&nbsp;Kipróbáltam&nbsp;egy&nbsp;kb&nbsp;8mm&nbsp;belső&nbsp;átmérőjű&nbsp;méteres&nbsp;<br />
                csövön,&nbsp;1&nbsp;másodperc&nbsp;alatt&nbsp;a&nbsp;10-szeresét&nbsp;fújom&nbsp;ki&nbsp;erőlködés&nbsp;nélkül.&nbsp;Szóval&nbsp;ez&nbsp;a&nbsp;<br />
                gázáram&nbsp;egy&nbsp;elég&nbsp;vékony,&nbsp;hosszú&nbsp;csövön&nbsp;is&nbsp;átjutna&nbsp;gond&nbsp;nélkül.&nbsp;Nem&nbsp;kell&nbsp;<br />
                elfelejteni,&nbsp;hogy&nbsp;ez&nbsp;nem&nbsp;folyadék,&nbsp;hanem&nbsp;gáz.<br />
                <br />
                Na&nbsp;persze&nbsp;nem&nbsp;akarok&nbsp;én&nbsp;senkit&nbsp;semmire&nbsp;rávenni,&nbsp;még&nbsp;arra&nbsp;se,&nbsp;hogy&nbsp;a&nbsp;módszer&nbsp;<br />
                szimpatikus&nbsp;legyen&nbsp;számára.&nbsp;Olvastam&nbsp;a&nbsp;leveleket,&nbsp;látom,&nbsp;hogy&nbsp;ez&nbsp;egy&nbsp;elég&nbsp;fekete&nbsp;<br />
                mágia.&nbsp;Kivéve&nbsp;persze&nbsp;az&nbsp;acéltartályos,&nbsp;kötött&nbsp;technológiájú&nbsp;borkészítést,&nbsp;a&nbsp;<br />
                többi&nbsp;már-már&nbsp;hajaz&nbsp;a&nbsp;hájendre.&nbsp;:-)&nbsp;Biztos&nbsp;nem&nbsp;mindegy,&nbsp;hogy&nbsp;a&nbsp;falon&nbsp;találhat&nbsp;<br />
                nemespenész&nbsp;milyen&nbsp;alakzatot&nbsp;rajzol&nbsp;ki&nbsp;a&nbsp;falon.&nbsp;:-)<br />
                <br />
                Biztos&nbsp;marha&nbsp;jó&nbsp;borokat&nbsp;tudnak&nbsp;csinálni&nbsp;lelkiismeretes&nbsp;borászok,&nbsp;de&nbsp;majdnem&nbsp;<br />
                biztosra&nbsp;veszem,&nbsp;hogy&nbsp;a&nbsp;többség&nbsp;nem&nbsp;ilyen&nbsp;hókuszpók&nbsp;módszereket&nbsp;követ,&nbsp;hanem&nbsp;ért&nbsp;<br />
                hozzá,&nbsp;csak&nbsp;úgy&nbsp;egyszerűen.&nbsp;Néha&nbsp;(jó&nbsp;gyakran)&nbsp;hallgatok&nbsp;borászati&nbsp;műsorokat,&nbsp;<br />
                azokból&nbsp;nem&nbsp;jött&nbsp;le&nbsp;eddig&nbsp;még&nbsp;ez&nbsp;a&nbsp;hifista&nbsp;hozzáállás.&nbsp;Nekem&nbsp;nagyon&nbsp;gyanús,&nbsp;hogy&nbsp;<br />
                a&nbsp;borászok&nbsp;(a&nbsp;fahordósok&nbsp;is)&nbsp;nem&nbsp;nagyon&nbsp;bízzák&nbsp;a&nbsp;véletlenre,&nbsp;hogy&nbsp;milyen&nbsp;gomba&nbsp;<br />
                kerül&nbsp;a&nbsp;mustba.<br />
                <br />
                De&nbsp;vitatkozni&nbsp;nem&nbsp;szeretnék,&nbsp;mert&nbsp;tényleg&nbsp;nem&nbsp;értek&nbsp;hozzá.<br />
                <br />
                hjozsi&nbsp;<br />
                &nbsp;</blockquote>
</div>