<html><head><style type="text/css"><!-- DIV {margin:0px;} --></style></head><body><div style="font-family:'times new roman', 'new york', times, serif;font-size:12pt"><div>a konyhabol muszaj elszivni, kulonben kimegy a konyhabol a szag a lakas fele.&nbsp;</div><div><br></div><div><br></div><div>lehet helyisegen belul be-ki csinalni, de csaladi hazban szokasos helyiseg meretek mellett tokre felesleges. ez az eloszobaban, furdoben, wc-ben, konyhaban elszivunk, lakoszobakban, haloszobakban befujunk, ajtok alatt 1-2cm rest hagyunk, kozlekedok nem erdekelnek modszer sok helyen bevalt.</div><div><br></div><div>vajk</div><div style="font-family:times new roman, new york, times, serif;font-size:12pt"><br><div style="font-family:arial, helvetica, sans-serif;font-size:10pt"><font size="2" face="Tahoma"><hr size="1"><b><span style="font-weight: bold;">From:</span></b> jhidvegi &lt;jhidvegi@gmail.com&gt;<br><b><span style="font-weight: bold;">To:</span></b> Amatőr
 építészek és barkácsolók klubja &lt;epitesz@lists.javaforum.hu&gt;<br><b><span style="font-weight: bold;">Sent:</span></b> Fri, 4 February, 2011 13:08:57<br><b><span style="font-weight: bold;">Subject:</span></b> Re: [Epitesz-barkacs] haz szigeteles<br></font><br>vajk fekete wrote:<br>&gt; biztos ismered, de azert leirom:<br>&gt; <br>&gt; az alap hozzaallas az ilyen szellozteto rendszereknel, hogy az<br>&gt; elszivas-befujas meghatarozasanal abbol indulnak ki, hogy mi a<br>&gt; kivanatos legaramlasi irany a lakasban.<br>&gt; <br>&gt; tehat pl konyha elszivas, hogy a tobbibol arra menjen a levego, nem<br>&gt; vigye szet a szagot. (de nem a tuzhely folul, mert az etelgoz hamar<br>&gt; elkoszolja a csoveket, hocserelot).....<br><br>Ezért szerintem nem máshonnan kellene elszívni, mint ahova a befújás történik, hanem ugyanoda, leginkább abban a helyiségben művelve az egészet, ahol a legtöbb időt töltik a bentlakók. Mert hogy nekik kell a
 friss levegő.<br><br>A párát meg azért érdemesebb készülékkel lecsapatni, mert a készülék teljesítménye olyan kicsi, hogy az elszívó ventillátorok pára miatti többletteljesítménye lehet, hogy nagyobb. A készülék viszont a párából is hőt fabrikál, kb annyit, mint a teljes áramfelvétele, tehát gazdaságosabb.<br><br>A konyhából azért nem szívnék el levegőt a hővisszanyerős módon, mert főzéskor nem csak a tűzhely fölött, hanem az egész konyhában mindenféle kellemetlen, aerosol jellegű anyagok vannak a levegőben. Minden, ami ezt beszívja, el fog koszolódni akkor is, ha a tűzhellyel átellenben van beszívva. Szóval ide valami egyszerű, direkt a tűzhely fölött működő elszívó a nyerő, amit akárhogy is, de könnyű tisztítani. A szűrőjét vagy a kivezető csövet, akármit.<br><br>Ha a konyhában is üzemeltetnek ilyen páralecsapató kütyüt, azon jó esélyel van olyan szűrő, ami elkapja
 ezeket az aerosol részecskéket, de ha nem, maga a készülék viszonylag egyszerűen tisztítható lehet, tehát akár a hőcserélői is. (Még nem szedtem szét, de sor fog rá kerülni, mert ez is konyhában üzemel, bár sokkal ritkább a főzés, mint egy gyerekes családban.)<br><br>Szóval Balázs, még most is lehet változtatni a terveken! :-) A fő elv szerintem: a személyenkénti megadott mennyiségű friss levegő bejutása kell legyen, és nem a páramentesítés. Ha nincs hosszú csövezés, ez a ventillációs költségeket javíthatja. Pont annyit kell csak csereberélni, amennyi csak emiatt szükséges, nem többet.<br><br>hjozsi <br>_______________________________________________<br>Epitesz mailing list<br><a ymailto="mailto:Epitesz@lists.javaforum.hu" href="mailto:Epitesz@lists.javaforum.hu">Epitesz@lists.javaforum.hu</a><br><a href="http://lists.javaforum.hu/mailman/listinfo/epitesz"
 target="_blank">http://lists.javaforum.hu/mailman/listinfo/epitesz</a><br></div></div><div style="position:fixed"></div>


</div><br>



      </body></html>