<html><body><div style="color:#000; background-color:#fff; font-family:times new roman, new york, times, serif;font-size:12pt"><div><span>Hello,</span></div><div><span><br></span></div><div><span>1. a cserepkalyharaban nalunk szokas volt folyamatosan rakni, ha leegett benne a fa. hiszen alig van hamu, nem kell minden adag utan takaritani, lehet a parazsra pakolni.</span></div><div><span>a szen az mas teszta, arra nem nagyon tesznek ra utolag, max fat, de inkabb azt sem.</span></div><div><span><br></span></div><div><span>2. az a tuzter mar eleg jol szigeteltnek tunik nekem. siman lehet benne nagyon meleg.&nbsp;</span></div><div><span>a hagyomanyos tuzternek ez a problemaja: meleg van benne, es tele van faval. igy a fa parolog. ha adsz neki hozza levegot, akkor akkora tuzet csinalsz hogy felszall az egesz, ha nem adsz, akkor kimennek az egheto gazok a kemenyen. ezert poen, hogy a levegot egy masodik terben adod hozza, ahol mar nem okozza a "fatarolo"
 homersekletenek tovabbi novekedeset.</span></div><div><span><br></span></div><div><span>3. A Tk-kat elszurtam, de rajottel.&nbsp;</span></div><div><span>szerintem pont hogy alacsony homersekleten jelentosebb a hosugarzas! Jozsi okolszabalyaval 1 fok deltaT 1m2-en 10W. Tehat a 22 fokos szobaban a 40 fokos kalyha az 180W/m2.&nbsp;</span></div><div><span><br></span></div><div><span>(Tsz-Tki)/(Tk-Tsz)=a</span></div><div><span>Tsz-Tki=aTk-aTsz</span></div><div><span style="font-size: 12pt; ">Tsz+aTsz=aTk+Tki</span><br></div><div><span style="font-size: 12pt; ">Tsz=(aTk+Tki)/(1+a)</span></div><div><span style="font-size: 12pt; ">Tsz=aTk/(1+a) &nbsp; + Tki/(1+a)</span></div><div><span style="font-size: 12pt; "><br></span></div><div><span style="font-size: 12pt; ">Tk-t konstansnak veve, a Tsz egy konstans + egy a Tki-vel aranyos tag lesz. Ha az a nagy, akkor lesz kicsi a hoingas. de felek hogy egesz levezetesben valami baj van a dimenziokkal, mert
 homersekleteket nem szoktunk osszeadni.</span></div><div><span><br></span></div><div>vajk</div><div><br></div>  <div style="font-size: 12pt; font-family: 'times new roman', 'new york', times, serif; "> <div style="font-size: 12pt; font-family: 'times new roman', 'new york', times, serif; "> <div dir="ltr"> <font size="2" face="Arial"> <hr size="1">  <b><span style="font-weight:bold;">From:</span></b> Balázs Bámer &lt;bamerbalazs@gmail.com&gt;<br></font></div>&gt; egesz toltet homennyiseget. Ez nem cserepkalyha, ami 6 orat eg, kozben is<br>&gt; fut, es csak a maradekot taroljuk. 2-3 ora alatt eleg benne az osszes<br><br>Mi is tipikusan 2 órát égetjük csak a kályhákat. Ha tovább ég, valami<br>nem sikerült (na ezért kéne kisebb, hőszigetelt tűztér, mert ezek<br>szerintem jóval nagyobb famennyiségre vannak tervezve).<br>Tényleg tipikus egy cserépkályhát negyed napig égetni? Máshol utoljára<br>nagyszüleimnél láttam ilyet
 rendszeresen üzemelni, de ott 25 éve nem a<br>szén mennyiségével és a tüzelés hosszával törődtem. A szomszédok<br>mondjuk tüzelnek benne, mint a bolond, az sem számít, hogy egy járatot<br>kivertek a bedobott fával. Az az egy kályha fűti a házat, de ilyenkor<br>nem célszerű közel menni hozzá (-:<br><br>&gt; legvekonyabbol. a samott eleg jo hoszigetelo. a utanegeto egyik mukodesi<br>&gt; elve, hogy egy viszonylag szuk lukon megy fel a nagy terbe a fust, ezert ott<br><br>Arra gondoltam, hogy nálunk a falazott kályha egy sparherttel<br>kezdődik. Ez mondjuk nem sikerült, de nem ez a lényeg, hanem ott van<br>egy 12-es fala a sparhertnek, azon belül 2 cm kaolingyapot vagy milyen<br>hőszigetelés, majd samottlapok veszik körbe a tűzteret. Ez sem<br>tökéletes, pont eszembe is jutott, hogy a platni alatt is hőszigetelni<br>kellene, ha már úgysem jó. Lehet, hogy ez csak a km téglákat védi a<br>tűztől, de akkor is
 szigeteli azt valamennyire.<br><br>&gt; legyen, akkor a holeadas szinte onszabalyozo lesz. Ha a haz hovesztesegevel<br>&gt; aranyosan tudjuk csokkenteni a szobahomersekletet. (Tsz-Tk)/(Tk-Tsz)=allando<br>&gt; eseten a kalyha (Tk) holeadasa aranyos lesz a hoveszteseggel. gyanus hogy ez<br><br>Akkor itt az első Tk a külső hőmérséklet, a belső Tk a kályáé, ugye?<br>Nem gáz szerintem az alacsony kályhahőmérséklet, nálunk is eléggé az,<br>a falazott kályháé sehol sem megy 40 fok fölé, max. egy-két szeme.<br>Nagy is a felülete, sok tepsi elfér a tetején.<br>A képlet viszont tényleg csak alacsony kályhahőmérsékletnél lesz<br>érvényes, mert akkor a sugárzó hőleadás nem dominál még.<br><br>&gt; szoval mindenkeppen hullamzo lesz kicsit a belso homerseklet, de szerintem<br>&gt; az egyaltalan nem abnormalis, csak a tizedfokra szabalyozott gazfutesek<br><br>Nálunk is az, de a falak nagy tömege miatt elbír egy nap
 fűtés<br>kihagyást is mérsékelt külső hidegben, nem kerülget a fagyhalál, csak<br>kell egy pulóver.<br><br>szia: Balázs<br>_______________________________________________<br>Epitesz mailing list<br><a ymailto="mailto:Epitesz@lists.javaforum.hu" href="mailto:Epitesz@lists.javaforum.hu">Epitesz@lists.javaforum.hu</a><br><a href="http://lists.javaforum.hu/mailman/listinfo/epitesz" target="_blank">http://lists.javaforum.hu/mailman/listinfo/epitesz</a><br><br><br> </div> </div>  </div></body></html>