[Java lista] Java obfuscator

istvan.ketler at lhsystems.com istvan.ketler at lhsystems.com
2007. Már. 19., H, 15:27:06 CET


> Szinte minden hétre jut egy hír 
> hogy mit törtek fel, azt hinnéd hogy lassan rájönnek az 
> emberek hogy ilyen tipusú védelemnek az értelme erősen 
> közelít a zéróhoz.

Nézd, például ha van egy speciális alkalmazásod, aminek behatárolható a vevőköre, akkor hidd el, hogy a móricka védelem bőven elég ahhoz, hogy a t. user ne kezdje el babrálni. Soxor egyébként az is elég, ha a jar fájlba rakod mondjuk a license konfig-ot (ha meg alá is írod azt a jar-t, akkor meg pláne). A cél nem az, hogy az erősen motivált felhasználót távoltartsa. A cél pusztán az, hogy az adott cégnél levő felhasználót megakadályozza abban, hogy kis buherálással olyan "előnyre" tegyen szert illegálisan, amit egyébként a saját cége sem támogatna, ha tudna róla (ha nem vesznek meg egy licenszt, annak itt és most nem gazdasági okai vannak, de ez szvsz általában is igaz). Mellesleg ma már egy csomó nagy cégnél a felhasználó tán még a háttérképét sem állíthatja át, csak az IT részleg. Az ilyen helyek felhasználói ellen is teljesen jól véd.

Különben a hálózati védelemben sem az a cél, hogy lehetetlenné tedd a behatolást, csupán eléggé meg akarod nehezíteni. Itt szerinted miért "játszanak a rendszergazdák rendőrséget"? Nehogy azt mondd, hogy "az más". Nem más - az elszánt behatolót nem fogja megakadályozni a legjobb védelem sem. Akkor szerinted nincs is rá szükség. Végül is, "szinte minden hétre jut egy hír, hogy hova hatoltak be".

Amúgy nem játékprogramról, vagy általános eszközről van szó, aminek a feltört változata valószínűleg valóban meg fog jelenni hamar a neten. De a szoftvercégek amúgy ez ellen is igyekeznek védekezni, például az "online aktiválással", ami egyébként elég idegesítő, de érthető. Szerinted ők teljesen hülyék, hogy védeni igyekeznek a terméküket, "rendőrt játszva"?

Üdvözlettel,

Iván


További információk a(z) Javalist levelezőlistáról