[Epitesz] Apro jogi kerdes

Mágus Bérprogram Demo magus.demo at dpg.hu
2005. Aug. 31., Sze, 21:47:05 CEST


> Szóval akkor komolyra fordítva a szót.
> 
> Mit is tudok tenni a kerítésemmel ?
> Tehát ha az egyik kerítésoszlopomat kiveszem és a helyére
> betonozok egy 30*30 cm-est és ezt meglátja a tanács vagy
> a jószomszédság feljelent akkor felszólítanak, hogy bontsam le
> vagy fizessek ? Mennyi ennek az elévülése 5 év vagyis ez idô után
> már nem piszkálhatnak ?
> 
szóval feljelenthetnek, stb, tehát meg kell terveztetned......

" Az alkotórész a fő dolog jogi sorsában osztozik. Ingatlan esetében a földrészletnek az épület, a növényzet és egyéb építmény (kerítés, akna) lehet alkotórésze. " 

**********************
KOMMENTÁR

a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvényhez
!!!!!!!!!
Ptk. 95. §-ához:

Az alkotórész a fő dolog jogi sorsában osztozik. Ingatlan esetében a földrészletnek az épület, a növényzet és egyéb építmény (kerítés, akna) lehet alkotórésze. !!!! A növényzet addig alkotórész, amíg el nem válik a földtől, így a termés a leszedéssel, a fa a kivágással önálló dologgá válik.

Konkrét dologkapcsolatok a gyakorlatban:

Ingatlanon álló építmény:
A földrészleten álló építmény az ingatlan alkotórésze. Ily módon alkotórésznek minősül a telken épült garázs és ezáltal tulajdonjogi szempontból a garázs osztja a telek jogi sorsát.

Pavilon:
A Legfelsőbb Bíróság álláspontja szerint a közterületre állított pavilon a földterületbe való mechanikus bekapcsolás ellenére is megtartja ingó jellegét és így tartozéki minőségét, feltéve, hogy az ingatlanba való beolvasztás nyilvánvalóan ideiglenes célzatú.

Pajta:
A pajta az ingatlan tartozéka. Feltétel azonban, hogy a pajta ne legyen olyan tartósan megépítve, hogy az elválasztással elpusztuljon, !!! illetve értéke csökkenjen. Ez utóbbi esetben ugyanis a pajta már az ingatlan alkotórészének minősül.!!!!!

!!!! Faház:
Nem vitás, hogy a földrészlet legfontosabb alkotórésze az épület. Az olyan építmény azonban, amelynek eltávolítása, áthelyezése nehézség nélkül lehetséges, ingó dolognak minősül. Ilyen lehet például a betontuskókra helyezett faház. !!!!
   


További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról