[Epitesz] Apro jogi kerdes

Halász Ferenc halaszfm at axelero.hu
2005. Sze. 5., H, 13:44:30 CEST


jhidvegi írta:

>----
>(Ahogy a mostani amerikai eseményeket elnézem, bár a körülmények mások, ha 
>megbillen a konszolidált állapot, ott is elszabadul a pokol, ott is 
>fosztogatnak, rabolnak, még ölnek is. Szóval lehet, hogy nem Mo ilyen, hanem 
>maga az ember. Sőt, lehet, hogy nem is csak az ember, még lehet, hogy én is 
>ilyen vagyok, csak még nem tudom?)
>
>  
>
Az nagyon nem_valószínü. Ne csak pesszimista, önlebecsülő gondolatokkal 
éljünk!
Ezért (bocsánat) egy kissé hosszabb hírt is beidézek, nehogy 
elhatalmasodjon raj-
tunk a "nemzeti önlebecsülés":

>Székely szolidaritás a pusztító ár nyomában
>Tegnap a helyszínen járt Traian Basescu román köztársasági elnök is . Több halálos áldozat, ezreket kellett kitelepíteni
>2005. augusztus 27. (4. oldal)
>
>Lukács Csaba (Székelyföld) 
>Ritkán tapasztalható összefogás jellemzi a Székelyföldet a keddi árvíz nyomán: a térségben lakó emberek élelmiszerrel, ruhaneművel vagy két kezük erejével siettek bajba jutott embertársaik megsegítésére. Székelyudvarhelyet és a környező településeket tegnap váratlanul meglátogatta Traian Basescu román köztársasági elnök is, aki megígérte, hogy az állam minden károsult román állampolgárt egyenlő mértékben fog segíteni.
>
>      Összeroskadt, síró emberek helyett összeszorított fogakkal dolgozó polgárokat látni azokon a székelyföldi településeken, ahol kedden emberemlékezet óta nem látott mértékű árhullám söpört végig. Kora délután két óra alatt négyzetméterenként száz milliméter csapadék zúdult alá, ennek köszönhetően kis patakokból lettek pillanatok alatt hatalmas folyók, és fél óra alatt méteres víz öntötte el a völgyeket. Romániában különben tavasz óta folyamatosan jelentenek árvizeket innen-onnan, eddig a harminc megyében összesen tizenhét ember halt meg, itt pedig egyetlen éjszaka tizenhárom. Aki Szováta felől érkezik Székelyudvarhelyre, a Tamási Áron úton - ahol két napja még két méter magasan hömpölygött a víz, egy teljes csűrt hozva a vasútállomás elé - már csak iszapot és szemetet pakoló munkagépeket lát, a házakat és a portákat kitakarították. A város lakói a környező falvak károsultjaira figyelnek, a vendéglősök százszámra főzik az ételadagokat, mások lapátokkal és kéziszerszámokkal indultak falun élő rokonaik és barátaik megsegítésére. Egy nyomda és a helyi lap szerdán negyvenezer liter ásványvizet, tegnap pedig ötezer liter tisztító- és fertőtlenítőszert vitt ki a településekre, de annyian próbálnak segíteni, hogy az ár által elöntött utakon szó szerint közlekedési dugókat okoznak az adományokkal teli járművek. 
>      - Az emberek ivóvíz- és élelmiszer-ellátása megoldott, a székelyek jelesre vizsgáztak szolidaritásból - mondja tegnap korán reggel Szász Jenő polgármester, majd a városi sportpályához siet, hogy a váratlanul a városba látogató köztársasági elnököt fogadja. A helikopterből gumicsizmás, feltűrt ingujjú ember száll ki testőrök nélkül, hogy a városházán tett rövid látogatás után - amely alatt kisfilmet mutatnak neki az áradás pillanatairól - azonnal kiinduljon az érintett területekre. Az autókonvoj Tamási Áron szülőfalujában, Farkaslakán áll meg először. Az energikus Szász Jenővel nehéz lépést tartani, egymás után nyit be a portákra, ahol román nyelven hangos Jó napot!-tal köszönti a lakásból iszapot lapátoló embereket. Az elnök láttán sokan elsírják magukat, és megesik, hogy a bukaresti politikus is velük együtt könnyez a hatalmas pusztítás láttán. Van olyan rész, ahol a víz által felfordított betonhíd egyszerűen leborotválta a házakat. Ebben a községben kilencen haltak meg, köztük egy testvérpár, akik házukkal együtt tűntek el. Egy másik portán a 93 esztendős Jakab Erzsébetet saját fia kezéből ragadta el az ár, a férfi még több másodpercig látta édesanyját a tajtékzó habok között. A Sebestyén család házának földszintjén tizenkét méteres gerendák robogtak át, egy fentebb lévő csűrből szakíthatta ki őket az áradat. A család a padlásról, tehetetlenül figyelte a pusztítást, életüket a jól megépített háznak köszönhetik. Isteni szerencse, mondják, hogy nem éjjel jött a baj, mert akkor több százan meghaltak volna a faluban. Ők is a földszinti szobákban szoktak aludni, ott, ahol kedden este a mennyezetig ért a víz. Szerintük elsősorban gépekre volna szükség, hogy a patak medrét szabályozzák, ideiglenes hidakat építsenek, és elhordják az iszapos szemetet a portákról. A falu nagyobb részén még nincs villany, és nem tudnak inni adni a megmaradt állatoknak. Az államelnök akkurátusan bejárja az egész érintett területet, a halottas háznál viszont csak a kerítés romjain át fejezi ki részvétét. A gyászolókat nem akarja kitenni az őt kísérő operatőrök és fotósok "támadásának". Sikerül mellé sodródni, és egy alkalmas pillanatban megkérdezem tőle, miben tud segíteni a kormány a bajbajutottakon. 
>      - A Hargita megyei kárvallottak nem fognak más, kedvezőtlenebb elbírálásban részesülni, mint a közelmúltbeli bánáti vagy moldvai áldozatok. Az itt élők is román állampolgárok, és engem személy szerint lenyűgözött az a szolidaritás, ahogyan az emberek segítettek a bajbajutottakon. Erős emberek élnek itt, akik nem roskadtak öszsze a bajok láttán, hanem azonnal nekifogtak a károk elhárításának, az ország más részein előfordultakkal ellentétben, ahol az emberek a katonaságtól és Bukaresttől várták problémáik megoldását - magyarázza Traian Basescu. Az elnök az újságírók gyűrűjében kijelenti: pontos kárfelmérésre van szükség, hogy a felhasználható kereteket arányosan és optimálisan tudják kiosztani. Az áradás okait firtató kérdésekre elmondja: az országban a nagy folyókat sikerült szabályozni, így azok területén csak gátszakadás esetén van baj, de a klímaváltozásnak köszönhető hatalmas záporok miatt immár a kis patakok is okozhatnak nagy problémákat. - Meg kell találnunk a finanszírozás módját ezek szabályozására is - zárja rögtönzött tájékoztatóját a köztársasági elnök. 
>      Átmegyünk a Nyikó menti Malomfalvára, ahol Sinka Lakatos Csaba portájára látogatunk be. Ma reggelig nem aludtak, hordták az iszapot a házból. Itt is szinte mindenkinek jöttek közeli és távoli rokonok, ismerősök segíteni. A férfi az egyik szobában két majdnem kész székely kaput mutat, a homoródalmásiak megrendelésére készíti, és szeptember elején kellene egy anyaországi, Balaton-parti testvértelepülésen felállítani. Az ár ezeket is el akarta ragadni, de a nyakig érő vízben sikerült kötéllel rögzíteni, majd a második emeleti ablakból egy kétségbeesetten kiabáló nőt is felhúztak az utcán hömpölygő vízből. Itt négy ember halt meg, négyet kórházban ápolnak, az elhullott háziállatok összeszedése tegnap kezdődött meg. 
>      Siménfalván hallom a legmegrázóbb történetet: a négyesztendős Tánczos Izabella nagyapjával, autóval menekült az ár elől, de amíg a férfi kinyitotta a családi ház kapuját, a víz elragadta az autót, benne a kislánnyal. Az autót azóta megtalálták, a kislány holttestét még nem. A bikafalvi férfi története hollywoodi filmbe illő: másfél kilométert vitte az ár egy csűr tetején ülve, ahonnan átugrott egy házra. Az ár a házat is elvitte, a férfi ezen utazott tovább, hogy aztán - kilométerekkel lejjebb - átugorjon egy fára. A fa ága leszakadt, újra váltania kellett egy másik fára, ahol másnap reggel megtalálták. Nem tudjuk, mi az oka, de meglepően sok helyen megmaradtak a székely kapuk, miközben a kerítés, a nagykapu és néhol a ház is az ár martalékává vált. Érdekes szimbóluma a székely élni akarásnak. Az emberek keserűen bár, de jövőbe vetett hittel vallják, hogy ha már életben maradtak, mindent újra lehet kezdeni. 
>      Visszamegyek Székelyudvarhelyre, ahova már kezdtek megérkezni a külföldi támogatók első képviselői is. A debreceniek huszonkét szivattyúja már második napja dolgozik (a helyiek tizenhat készüléke és a Bukarestből küldött tíz másik mellett), a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai pedig a városban és négy környező faluban fognak neki kiosztani higiéniai egységcsomagokat hatmillió forint értékben. Rövidesen indul Budapestről öt tonna tészta és más tartós élelmiszer is a szervezésükben, és az anyaországban elkezdték a gyűjtést nagyobb rehabilitációs programokra. A Magyar Baptista Szeretetszolgálat tízezer eurós gyorssegélyt juttatott el a térségbe - a szervezet emberei (amerikai baptistákkal közösen) éppen egy négynapos tréningen vettek részt Budapesten, amikor megkapták a katasztrófa hírét. Az első órákban még azon gondolkodtak, hogy a képzést megszakítva, éles bevetésre jönnek a Székelyföldre, de hamar kiderült, hogy a közvetlen életveszély éjjelre elmúlt, ezért inkább a készpénztámogatás mellett döntöttek. Délutánra már kész statisztikákat kapok: a régióban csaknem kétezer házat öntött el a víz, eddig huszonkilenc dőlt teljesen össze. Tizenhárom híd, tizenhét felüljáró lett járhatatlan, a város közúti és vasúti közlekedése megszakadt Segesvárral, megsérült több közintézmény, köztük a városi könyvtár és az országos bajnok teremlabdarúgó-csapatnak otthont adó sportcsarnok is. Szász Jenő polgármester az átszakadt Szejke-gáttól fél a legjobban - kedd éjszaka háromezer embert kellett kitelepíteni, és ha nem építik újjá hamar, a következő eső elmoshatja a várost. 
>
>
>      *****
>
>      A Magyarországról érkező támogatásokat a következő bankszámlaszámon fogadják: Székelyudvarhelyért Alapítvány forintszámlája (BCR Bank) RO 30 RNCB 292 00000 326 100 13 
>




További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról