[Epitesz-barkacs] kéményszakmai felügyelet hiánya 2

Mágus Bérprogram Demo magus.demo at dpg.hu
2007. Május. 18., P, 07:21:36 CEST


hogy megtudjuk, hogy mi miatt is szívatnak bennünket

******************
Ha a kémény füstje a szemünkbe száll…

A hazai kéményseprő szakma és tevékenységével közvetlenül érintett társszakmák (építészet, épületgépészet, gázszolgáltatás) együttműködése korántsem zavartalan. A jelentkező problémák oka alapvetően a kéményseprő (közszolgáltatási) tevékenység tartalmi meghatározatlansága.
A parlament ez év december 5-én elfogadta a kéményseprő közszolgáltatásról szóló törvény módosítását. Sajnos ez a törvénymódosítás a kéményseprő közszolgáltatás tartalmának meghatározását az érintett önkormányzatokra bízza, így várhatóan nem lesz alkalmas a meglévő szakmai anomáliák feloldására.
Nem történt intézkedés a kéményseprő tevékenység szakmai felügyeletének megoldására sem. A működési területén monopolhelyzetben lévő kvázihatóság - kft döntéseivel szemben legfeljebb a területileg érintett jegyzőhöz lehet fellebbezni…
Az alábbiakban - teljesség igénye nélkül - a fennálló problémákkal kívánok foglalkozni, elsősorban azokkal, melyek a mérnöki tevékenység határterületeit érintik, így valamilyen mértékben a Magyar Mérnöki Kamara érintettségébe tartoznak.

Két dolgot szeretnék előre bocsátani: egyik, hogy némely látszat ellenére sem vagyok "kéményseprő ellenes", a kéményseprő vállalkozások vezetői között számos volt tanítványom, általam nagyra becsült szakember tevékenykedik.
Másik, hogy szakmapolitikai tevékenységemben, előadásaimban, cikkeimben mindig kiálltam amellett, hogy minden tevékenységet csak arra illetékes, kompetens, megfelelően képzett és ennek alapján jogosult személy végezzen. Így volt ez a gázvezeték szerelő és a gázkészülék javító szakmák szétválasztásának és a szakértői tevékenység gyakorlásának kérdéseiben is.
Szerencsére a szakmai szervezetek tevékenységének köszönhetően (MMK, IPOSZ, stb.) ezek a kérdések megoldódni látszanak. Nem látom azonban még a megoldásra való törekvést sem a kéményseprő tevékenység területén - sőt inkább ellentétes tendencia figyelhető meg: mindent csinálni, amiért pénzt lehet kérni - közben a hozzáértés, a kompetencia, mint követelmény fel sem merül…

A számtalan esetben tapasztalható hozzá nem értés és pénzéhség nem csak bennem, hanem a kéményseprőkkel napi kapcsolatban álló - mondjuk ki: nekik kiszolgáltatott - tervezők és szerelők, de az érintett lakosság körében is visszatetszést kelt.
E kérdéskörben számomra első olvasatban hihetetlennek tűnt, majd megdöbbenést keltett a "Füstfaragó" szeptemberi számának 20. oldalán "Mire lesz jó az energiatanúsítvány?" címmel a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestületének elnökével készült riport. A cikk többek között a következőket írja:
"Az elképzelések szerint csak az vizsgálhat és adhat majd ki energiatanúsítványt, aki megfelelő szakképzettséggel rendelkezik, s független bizottság előtt vizsgát tesz az előírt szakmai anyagból.
Az ipartestület elnöke szerint nem volna célszerű maximalista személetet tükröző követelményrendszert meghatározni a leendő szakértőknek, inkább egy közepes szintet kellene meghatározni, amit elérve jogosultak lennének a tanúsítvány kiállítására - ebbe a kategóriába pedig a hazai kéményseprők nagy része beleférne."
Engedje meg a kedves olvasó, ne fejtsem ki részletes véleményemet arról, hogy mibe férne bele a hazai kéményseprők nagy része, akik közül sokaknak még csak érettségije és szakmunkás vizsgája sincs…
Nem tudok azonban szó nélkül elmenni amellett, hogy az ipartestület elnöke ennyire nem ismeri, vagy nem akarja látni szakmája valós helyzetét hazánkban és az e téren már átvett EU előírások követelményeit, Magyar Mérnöki Kamara és a Budapesti Műszaki Egyetem Mérnöktovábbképző Intézetének ilyen irányú tevékenységét és erőfeszítéseit. (Természetes, hogy a majdani energia auditorok között lehetnek és lesznek a kéményseprő szakma képviselői is. Ez azonban a képzettség, szakismeret alapján csak egy "törpe minoritás" lehet, nem "nagy rész".)

Hasonló, "ide nekem az oroszlánt is" szemléletet bizonyít a III. Országos Kéménykonferencia ajánlásainak 12. pontjában szereplő kívánság. "Az új gáztörvény előírásában a lakosság feladatává tette a gázkészülékek 5 évenkénti felülvizsgálatának elvégeztetését, de nem nevesíti az ellenőrzéssel megbízott intézményt. Javasoljuk, hogy a kéményseprőket bízzák meg ezzel a feladattal, hiszen ők azok, akik - törvényi felhatalmazással, a kémények ellenőrzése miatt - minden lakásba bemehetnek.
Címzett: Belügy Minisztérium…"
Tehát nem azért mert - mondjuk értünk hozzá, hanem azért mert minden lakásba bemehetünk… Fel sem merül, hogy a gáz csatlakozó vezetékek és fogyasztói berendezések időszakos ellenőrzése olyan gázszerelő és készülékjavító szakmai tudást, továbbá jogszabály ismereteket tételez fel, ami a hazai kéményseprők nagy részétől meglehetősen távol áll. Részemről ez a hozzáállást csak meglehetősen felelőtlen viselkedésként tudom értékelni. 

Hasonlóan azt is, hogy számos esetben végez a kéményseprő közszolgáltatás címen olyan tevékenységet, ami a szakértői tevékenység határát súrolja vagy túllépi. Itt nem csupán olyan esetekről van szó, hogy egyszerre szomorú és nevetséges látvány a jó esetben szakmunkás képzettséggel rendelkező kéményseprő, amikor életében először találkozik egy kondenzációs VITOCROSAL kazánnal és tanácstalanságát kvázihatósági nagyképűség mögé rejtve állítja ki a kémény alkalmasságára vonatkozó nyilatkozatot…
Tipikusan ilyen helyzeteket eredményez a Gázszakmai Műszaki Bizottságon belül a kéményseprő érdekeket képviselő Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség pressziójára az új GMbSz-be utolsó olvasatban bekerült passzus: "…a tervezőnek be kell szerezni a kéményseprő-ipari közszolgáltató égéstermék-elvezető berendezésre vonatkozó, érvényességi időn belüli nyilatkozatát. A nyilatkozat kiadásának feltétele az égéstermék elvezető berendezés és légellátás méretezésének megléte."
A légellátás méretezését a Mérnöki Kamarai jogosítvánnyal rendelkező tervezőnek kell - teljes felelőséggel - elkészítenie. Gázfelhasználás esetében a tervet és a méretezést jóváhagyja a gázszolgáltató ugyancsak mérnöki Kamarai jogosítvánnyal rendelkező terv ellenőre, bár felelősség ettől függetlenül a tervezőé marad. Ezek után a méretezést be kell mutatni a kéményseprőnek aki szakértői működési engedéllyel a legritkább esetben rendelkezik, az ellenőrzés így gyakorlatilag formális és egyébként is minden felelősség vállalást nélkülöző. Pénzt viszont lehet kérni érte.

Azt még nagyobb mértékben elvárnám, hogy azokon a helyeken ahol égéstermék visszaáramlásból bekövetkező baleset történt a vizsgálatra ne a korábban kémény megfelelőségi nyilatkozatát kiadó kéményseprő jelenjen meg, hanem szakértő - esetleg független szakértő. Azokon a helyszíneken, ahol nem történt halálos tragédia, csak rövidebb-hosszabb kórházi ápolásra vitt el valakit a mentő az "ismerős" kéményseprő jelenik meg, általában megállapítva, hogy a kémény jó, a készülék a hibás.
Több alkalommal írtam szaklapjainkban az általam tapasztalt ilyen esetekről, és ezek során a kéményseprők által elkövetett súlyos szakmai hibákról. Néhány példa:
-	Vas megyei faluban a kéményseprő a lemezkéményre "H" toldót írt elő, eredmény egy súlyos mérgezés.
-	Budapesten a kéményseprő a kéményt ismételt vizsgálat során is rendben lévőnek találta, pedig a készülék mögött a kémény kb. 30-40 cm kibontásra került és a nyílás nem került visszafalazásra. Eredmény: kétszeri súlyos mérgezés.
-	Salgótarjánban a kéményseprő a 110 mm átmérőjű 4 méter hosszú kéményre 130 mm átmérőt és 6 méter magasságot tartalmazó nyilatkozatot adott ki. Eredmény: enyhe mérgezés. 
Mindezekben az esetekben - és másokban is - tapasztalataimat jeleztem az ipartestület vezetőinek is.
Hol és kivel történt soha sem volt érdekes, hanem egy "kéményseprő is ember, ő is tévedhet" jellegű megjegyzéssel került lezárásra az ügy. Az egyik oldalról Szent Flórián, másik oldalról a Belügyminisztérium védelmét maga mögött tudó szakma részéről soha nem hangzott el sem szóban, sem írásban, hogy bocsánat…

Nagyon javasolom, hogy a Magyar Mérnöki Kamara bevonásával kerüljön sor a kéményekkel kapcsolatos szakértői tevékenység területeinek tisztázására, a kéményseprő közszolgáltatás és a szakértői körbe tartozó feladatok egyértelmű rögzítésére, szétválasztására. 
A hazai kéményseprő tevékenység terén található fent jelzett, és egyéb identitás zavarok mielőbbi felszámolása, a társszakmákkal való korrekt együttműködés feltétel rendszerének kialakítása véleményem szerint magának a kéményseprő szakmának is fontos érdeke.
Jó lenne, ha ezekben a kérdésekben nem a pénzszerzés vágya, hanem a korrekt szakmai szempontok lennének az elsődlegesek. Ha valakinek füst száll a szemébe: könnyen elvakítja, de még könnyebben elvakít a pénz csillogása…
Meszlényi Zoltán 2005. december 9.
http://www.megsz.hu/erdekvedelem/kemeny.doc
*********


További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról