[Epitesz-barkacs] hálózati zavarok, szennyezés Re: eltűnnek a hagyományos izzólámpák

vajk fekete halaloszto at yahoo.co.uk
2008. Dec. 10., Sze, 22:35:41 CET


szerintem mar nem szokas a 40W-os fenycso. a szokasos az a T8-nak vagy minek nevezett fenycso, es abbol ezek a standardok.

vajk




________________________________
From: jhidvegi <jhidvegi at gmail.com>
To: Amatőr építészek és barkácsolók klubja <epitesz at lists.javaforum.hu>
Sent: Wednesday, 10 December, 2008 21:11:35
Subject: Re: [Epitesz-barkacs] hálózati zavarok, szennyezés Re: eltűnnek a hagyományos izzólámpák

Moczik Gabor wrote:

> Ha megnézel egy profibb elektronikus előtétet, van benne egy párszáz

Érdemes ilyesmit venni?
Mi az ábra, ha 3 fénycsöves lámpatest van, és 3 fázisra van kötve? Egyenként biztos villognak, de együtt nem lehetséges, hogy nagyjából állandó fény lesz?

Épp ma szórakoztam megint olyasmivel, hogy lefotózzam a vadiújonnan elkészült hidraulikus sínhajlító ketyerémet. Na de át kellett kapcsolni a masinát manuális üzemmódba, és ezúttal 1/8 secre állítani, aztán blendét választani hozzá. Ha auto üzemmódban van, marha bizonytalan lesz a kép minősége, mert vagy fénymaxot vagy jó sötét pillanatot sikerül elcsípni, de valszleg vacak lesz a kép. Vajon a 3f fénycsőnél ez hogy alakulna?

Látom a neten, hogy kb 3500 pénz egy ilyen. De meglepett, hogy ez a teljesítménysor: 18, 36, 58 W. Szóval mi az ábra a 40W-os fénycsőnél? Vagy 36 vagy 58W-ot fog kapni? Persze lehet, hogy máshol mást találnék, csak egy oldalt néztem meg.

Ez is biztos villog, de jó nagy frekivel. Vagy jószerivel folyamatosan ég? Mert, ha pl sima egyenáramról megy, de egy inverter van a dc végén, akkor alig van szünetidő, tehát négyszög a váltóáram, és nem színusz. Így akár us nagyságrendűre is csökkenhet az áram szünetideje, ezalatt meg lehet, hogy a fénypor világít egyszerűen utánvilágítással, tehát a fényáram szinte állandó is lehet, nem?

> Egyébként, sokkal izgalmasabb téma a fénycsöves lámpatest.
> Iroda, ipari design van, olyan amit egy konyhába el tudok képzelni még
> csak-csak, de ami mondjuk illene egy nappaliba, hááát, elég gyér a
> kínálat...

Lehet, hogy itt jön be az a nekem nagyon tetsző építészeti megoldás, hogy a plafon alatt nem sokkal egy díszes profil megy körbe, abban van a világítás, és a plafon festéke meg olyan kell legyen, hogy minél több fényt verjen vissza. Múltkor jártam egy boltban, és végignéztem, micsoda választék van ezekből a kemény hungarocell profilokból szegőléctől kezdve a jóég tudja, mimindenekig, de egész széles profilokig.

Szóval egy nappaliban ezt tudnám elképzelni általános fénynek, amúgy meg helyi világítások híve volnék. Szerintem a plafon közepéről lelógó csillár eléggé idejétmúlt meg zavaró is akár.

Ja, és egy ötlet hálószobába!! :-) Én megcsináltam anno, most már nincs: ágy alatti világítás. Ez abból állt, hogy simán felszereltem az ágy alá (nem ágyneműtartós ágy) egy lámpát úgy, hogy az ágyból könnyen kapcsolható. Ezt felkapcsolva jól látszik a papucs, a padló, de senkinek nem világít a szemébe ugye. Ott különösen hasznos, ahol nem egy ember van egy hálószobában. Nem zavar senkit, aki alszik, ezzel szemben akár egy plafonvilágítás, akár egy éjjeli lámpa felgyújtása elég zavaró tud lenni. 
_______________________________________________
Epitesz mailing list
Epitesz at lists.javaforum.hu
http://lists.javaforum.hu/mailman/listinfo/epitesz



      
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lists.javaforum.hu/pipermail/epitesz/attachments/20081210/eec287c6/attachment.html>


További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról