[Epitesz-barkacs] az alternatívak a TV szerint

vajk fekete halaloszto at yahoo.co.uk
2009. Jan. 9., P, 13:08:16 CET


En nem igy latom.

Egyreszt a tarolasnak mindenkeppen van koltsege, es vesztesege is. Muszakilag annyi tarolo indokolt, hogy a teli-nyari fogyasztaskulonbseget pufferelje nagyjabol konstans kitermelesi sebesseg mellett. Hogy lehessen a kitermelest atlagra meretezni, ne kelljen csucsra. Politikai problemakat muszaki eszkozokkel meg lehet oldani, de altalaban jo sokba kerul, mint ez is. Lehet olcsobb lenne a politikat stabilizalni.

Masreszt az egesz problemat politikailag hoztak letre. Abban az idoben, amikor veszelyes volt meg kerdezni is, kitalalta valami barom, hogy nalunk mindenki gazzal kell futson. Meg az is, aki a bakony (egy erdo) kozepen egy kis faluban lakik. Es nem kerdezett senki, egy generacioval kesobb meg mar fel sem tunt senkinek hogy ez baromsag. Masreszt a kocsog gazolaj adozas szokites temaval kulon kinyirtak a maradek olajfutest, gondolvan ez nem olyan nagy veszteseg a hatalmas adocsalas megtakaritasahoz kepest. 

Most meg itt ulunk a szopacsban. 

Es habar nem nalunk legnagyobb a szopacs, de kozel allunk hozza! Nyugatabbra ugyanis csak a nagyvarosokban futenek vezetekes gazzal, igy fajlagosan kisebb a felhasznalasuk. Delebbre meg meg keveseb tartalekuk van, de ott is toredek a gazfutes. A szerbeknel pl most ugye nulla gaz van, nade egesz szerbiaban osszesen 200 000 haztartas fut gazzal! Budapesten tippre ennek a duplaja...

A hoszigetelest en is tamogatnam, de be kell latni, hogy ha mindenki hoszigetelne, az reszben tovabb erositene a gazos megoldasunk problemait! Hiszen csokkenne a fogyasztas, kevesbe fuggenenk az oroszoktol, hudejo. Viszont ha kisebb a fogyasztas, akkor kisebb am a bevetel is, amibol finanszirozni kell a csohalozatot, karbantartast, tarolot, gazoraleolvasot, haviszamlazast, stb. Amik mind nincsenek a fa vagy pl olajfutesnel. Ha egy utopisztikus allapotban eljutnank oda, hogy az atlag magyar csaladihaz eves gazfelhasznalasa 500m3, total ellehetetlenedne a csohalozat fenntartasa, vagy a gaz ara a fizetendo dijban 50% ala csokkenne.

vajk




________________________________
From: jhidvegi <jhidvegi at gmail.com>
To: Amatőr építészek és barkácsolók klubja <epitesz at lists.javaforum.hu>
Sent: Friday, 9 January, 2009 11:29:34
Subject: Re: [Epitesz-barkacs] az alternatívak a TV szerint

Mágus Bérprogram Demo  wrote:

> (és elfogadottsághoz) vagy az elhatárolódáshoz, és máris érintettek
> vagyunk

Én úgy érzem, hogy ez a gázvita nem a fűtési módok témakörét kellene, hogy feszegesse a lakosság szempontjából, hanem a hőszigetelését, és további tározók létesítését. Most úgy látom, hogy az okozza a problémát, hogy az ukránoknak van 3-4 havi tartalékuk, tehát bőszen tudnak vitázni, ők nincsenek s.. kakaóban.
Ha minden érintett országnak ennél nagyobb tartalékai lennének, pl azért, mert a hőszigetelés miatt drasztikusan csökkenne az igény eleve, meg persze a tározók miatt is, akkor nem lenne elég "érvük" az ukránoknak.

Én egyébként nem értem az EU-t. Vagyis értem, mert az ukránok az erősek orrát nem birizgálják ilyen drasztikusan. Szóval az EU kifizethetné az ukránok helyett az oroszoknak, amit kell, amitől béke van, utána el lehetne gondolkodni a gazdasági jellegű későbbi szankciókon. De hát a mai pénzügyi helyzetben ez valszleg akkor se megy, ha esetleg valakinek eszébe is jutott a lehetőség.

Szóval hőszigetelés a köbön! :-) Sőt, aki csak teheti, közelítsen rá a passzív házra. 
_______________________________________________
Epitesz mailing list
Epitesz at lists.javaforum.hu
http://lists.javaforum.hu/mailman/listinfo/epitesz



      
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lists.javaforum.hu/pipermail/epitesz/attachments/20090109/9b2ef97a/attachment.html>


További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról