[Epitesz-barkacs] zepter vacsy vákumos tárolóedény

Mágus Bérprogram Demo magus.demo at dpg.hu
2009. Jún. 17., Sze, 12:35:13 CEST


jhidvegi  <jhidvegi at gmail.com> 2009.06.17. 12:05:19 +2h-kor írta:

> Mágus Bérprogram Demo  wrote:
> 
> >> Az a baj, hogy ha az üveget belerakod bármilyen edénybe, amiben víz 
> >> van,
> >> és azt melegíted, sohasem fog tudni felforrni az üvegen belüli lé.. 
> >> Ahhoz
> >
> > az aljában van kevés víz, egy rácsra kerül az üveg, amit gőz vesz körül,
> > és a gőz fűtötte.
> 
> Ha az aljában víz van, a gőz ugyanolyan meleg tud csak lenni, mint alul a 
> víz. Tehát nem lesz képes az üveg tartalmát forralni. Ahhoz túlhevített 
> gőz kéne, az meg csak úgy menne, ha az edény oldalát is melegítenéd pl 
> gázlánggal. Persze ez se menne, mert a forró gőz a vízfelszínen át 
> hevítené a vizet is, amtől az gyorsan elforrna. Amíg meg ott van víz, 
> addig a gőz hőmérséklete nem tud magasabb lenni, mert lecsapódna a 
> hidegebb vízfelszínen.

nekem valami ilyet tanítottak, 

Papin-fazék
    Nagyobb nyomásokon a forráspont meghatározására alkalmas, a háztartásokban is használt Papin-fazék, vagy kukta. Az ábrán látható eszköz egy jól elzárható, hőmérővel, manométerrel és biztosítószeleppel ellátott edény. A szelep beállításával elérhető pl., hogy az edényből a vízgőz csak az 5 bar nyomás elérése után távpzhassék el, s ennek megfelelően a víz kb. 150°C-on jöjjön forrásba. 

a hagyományos kuktában 1,6barnál 112celsiusról beszéltek a szocialista alu kuktafazékmál


További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról