[Epitesz-barkacs] zepter vacsy vákumos tárolóedény
Mágus Bérprogram Demo
magus.demo at dpg.hu
2009. Jún. 17., Sze, 12:35:13 CEST
jhidvegi <jhidvegi at gmail.com> 2009.06.17. 12:05:19 +2h-kor írta:
> Mágus Bérprogram Demo wrote:
>
> >> Az a baj, hogy ha az üveget belerakod bármilyen edénybe, amiben víz
> >> van,
> >> és azt melegíted, sohasem fog tudni felforrni az üvegen belüli lé..
> >> Ahhoz
> >
> > az aljában van kevés víz, egy rácsra kerül az üveg, amit gőz vesz körül,
> > és a gőz fűtötte.
>
> Ha az aljában víz van, a gőz ugyanolyan meleg tud csak lenni, mint alul a
> víz. Tehát nem lesz képes az üveg tartalmát forralni. Ahhoz túlhevített
> gőz kéne, az meg csak úgy menne, ha az edény oldalát is melegítenéd pl
> gázlánggal. Persze ez se menne, mert a forró gőz a vízfelszínen át
> hevítené a vizet is, amtől az gyorsan elforrna. Amíg meg ott van víz,
> addig a gőz hőmérséklete nem tud magasabb lenni, mert lecsapódna a
> hidegebb vízfelszínen.
nekem valami ilyet tanítottak,
Papin-fazék
Nagyobb nyomásokon a forráspont meghatározására alkalmas, a háztartásokban is használt Papin-fazék, vagy kukta. Az ábrán látható eszköz egy jól elzárható, hőmérővel, manométerrel és biztosítószeleppel ellátott edény. A szelep beállításával elérhető pl., hogy az edényből a vízgőz csak az 5 bar nyomás elérése után távpzhassék el, s ennek megfelelően a víz kb. 150°C-on jöjjön forrásba.
a hagyományos kuktában 1,6barnál 112celsiusról beszéltek a szocialista alu kuktafazékmál
További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról