[Epitesz-barkacs] zepter vacsy vákumos tárolóedény
jhidvegi
jhidvegi at gmail.com
2009. Jún. 17., Sze, 12:41:39 CEST
Mágus Bérprogram Demo wrote:
> nekem valami ilyet tanítottak,
>
> Papin-fazék
> Nagyobb nyomásokon a forráspont meghatározására alkalmas, a
> háztartásokban is
> használt Papin-fazék, vagy kukta. Az ábrán látható eszköz egy jól
> elzárható, hőmérővel,
> manométerrel és biztosítószeleppel ellátott edény. A szelep
> beállításával elérhető pl.,
> hogy az edényből a vízgőz csak az 5 bar nyomás elérése után távpzhassék
> el, s ennek
> megfelelően a víz kb. 150°C-on jöjjön forrásba.
>
> a hagyományos kuktában 1,6barnál 112celsiusról beszéltek a szocialista
> alu kuktafazékmál
Na jó, de ha ebbe berakod a befőttes üveget, akkor abban is hasonló nyomás
fog uralkodni, tehát annál is magasabb hőfokon akar csak felforrni az
anyag, továbbra se fog felforrni.
Az egyetlen esély az ilyen elrendezésnél a forralásra, ha a külső közeg
(víz) valami okból magasabb forráspontú. Pl ahogy írtam, agyon van sózva.
Vagy más anyag, pl olaj, tömény kénsav... :)
hjozsi
További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról