[Epitesz-barkacs] zepter vacsy vákumos tárolóedény

jhidvegi jhidvegi at gmail.com
2009. Jún. 17., Sze, 12:41:39 CEST


Mágus Bérprogram Demo  wrote:

> nekem valami ilyet tanítottak,
>
> Papin-fazék
>     Nagyobb nyomásokon a forráspont meghatározására alkalmas, a 
> háztartásokban is
> használt Papin-fazék, vagy kukta. Az ábrán látható eszköz egy jól 
> elzárható, hőmérővel,
> manométerrel és biztosítószeleppel ellátott edény. A szelep 
> beállításával elérhető pl.,
> hogy az edényből a vízgőz csak az 5 bar nyomás elérése után távpzhassék 
> el, s ennek
> megfelelően a víz kb. 150°C-on jöjjön forrásba.
>
> a hagyományos kuktában 1,6barnál 112celsiusról beszéltek a szocialista 
> alu kuktafazékmál

Na jó, de ha ebbe berakod a befőttes üveget, akkor abban is hasonló nyomás 
fog uralkodni, tehát annál is magasabb hőfokon akar csak felforrni az 
anyag, továbbra se fog felforrni.

Az egyetlen esély az ilyen elrendezésnél a forralásra, ha a külső közeg 
(víz) valami okból magasabb forráspontú. Pl ahogy írtam, agyon van sózva. 
Vagy más anyag, pl olaj, tömény kénsav... :)

hjozsi 



További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról