[Epitesz-barkacs] tisztaviz

Beetle Gery gery_the_beetle at hotmail.com
2009. Május. 30., Szo, 17:10:00 CEST


Bocsánat, hogy ilyen sokáig nem írtam, de mostanában ritkán jutok időhöz (vizsgaidőszak), azért olvasgattam, és majd válaszolgatok is még... de most a témához:

Pont ebben a félévben volt szűréstechnika órám, és igen, alátámaszthatom, hogy ezek az ozmotikus szűrők valóban ennyire jók lehetnek. Pozitív, hogy tényleg megszűr sok olyan nagyobb molekulát (pl: ezek a hormonhoz hasonló molekulák) melyek bizonyosan károsak.

Problémák:
1./       drága maga a szűrő, és mivel ez is csak egy szűrő, időnként tisztítani kell (fordított árammal lemosatni) ha lehet, ami szntén rendkívül drága, és mivel nagyon kis pórusméretről beszélünk, rendszeresen kellcserélni is a membránt, hogy a hatásfok megmaradjon. Illetve minden fajta csap és ásványvízben olyan mennyiségű víztől külnböző anyag van, hogy ezek a tisztítások, cserék nem feltétlenül gazdaságosak.

2./       itt a ferdítés:
az a víz, amit ez a membránszűrő ad ki, több lehetőséget is felvet:

a:       igaz amit mondanak (nem valószínű), és tényleg MINDEN víztől különböző anyagot kiszűrnek (egyszerű ellenőrízni, ha vezeti az áramot, akkor hazudnak) akkor ezt a vizet én maximum főzésre használnám, mivel desztvizet kaptál, és a desztvíz káros az egészségre, mivel kimossa azokat az ásványi anyagokata szervezetből, melyekre amúgy szükséged volna.
b:       hazudnak, és akkor meg nem lehetsz biztos benne, hogy milyen ionok, illetve víznél kisebb molekulák jutnak át a membránon. Én személy szerint csak olyan vizet innék meg a készülék mögül, ami már a bevezetéskor is iható volt.

3./       nem volna olcsóbb a teszkóból desztvizet venni? ehhez lehet akár plusz ásványi anyagot is keverni, de főzésre meg tuti jó minden más nélkül is.


Részemről addig maradok a csapvízfogyasztók táborában, míg:
1: központilag azt nem mondják, hogy a csapvíz nem fogyasztható (azért az államnak sem érdeke, hogy elpatkoljunk, kevesebb lesz az adófizető)
2: míg olyan drága nem lesz, hogy olcsóbban vehetek ásványvizet
3: míg nem furatok magamnak feketén egy olyan kutat, ami tökéletes minőségű vizet ad ki. (ÁNTSZ pénzért vizsgál be vizeket, de a sajátomat talán meg tudom oldani, úgy, hogy HPLC-vel, AAS-el, és  ICP-vel is vizsgálják.

Az utólagos központi ásványosítás nem rossz, sőt ihatóvá teszi a desztillált vizet, pótol olyan sókat és ionokat, melyekre szükségünk van, vagy csak nem károsak, ezáltal a víz oldó hatása csökken.

Desztvíz ivásról (mért ne igyál desztvizet?)
A d.víz alapvetően nagyon egészséges, naponta akár 1-2 decit lefekvésés előtt, öblögetve, és felkelés után is meg lehet inni belőle, ugyanakkor gondoljatok bele pont az ozmózisnyomás kapcsán, mi történik, ha ez a desztvíz egy sejttel érintkezik, vagy akár baktériummal/vírussal (ez mondjuk pozitív, amíg nem a bélfórát pusztítja, bár odáig desztvízként nem jut el, szóval ezt kilőhetjük).

Amennyiben ez megtörténik, két lehetőség van:
A víz még teljesen aktív, olyan erővel old ki a sejtmembránból, illetve hasonló határhártyákból különböző anyagokat (értsd szinte mindent aminem elsődleges kötésekkel kapcsolódik), hogy ez a sejt pusztulását okozhatja.
A víz már nem aktív (ez nagyon gyorsan bekövetkezik, mivel a víz tiszta állapotban rendkívül jó oldószer, a szájba kerülve feloldja az ottmaradt ételdarabokat, megöli a baktériumokat, vírusokat, a nyálban lévő enzimeket is feloldja /nem roncsolja azokat/) ekkor a sóháztartást kell megvizsgálni. a sejtek belsejében van folyadék, illetve emellett só is, ami a tiszta vizet arra sarkallja, hogy ozmózis törvényének eleget téve beáramoljon a magasabb koncentrációjú helyre a határhártyán (mivel ez is ugyanolyan membrán, mint ami az ozmózis szűrőben van) keresztül. Hogy mennyi is megy be, több dologtól is függ (membrán erőssége, áteresztőképessége, a só koncentráció, mikor robban szét a sejt) ahogy bejut, növeli a nyomást, míg a sejt belső nyomása meg nem egyezik az ozmózisnyomással (ez általában nagyon sokkal magasabb annál, amit a sejt kibír)
a sejt tehát szétrobban, és addig roncsolódnak a sejtek, míg a bennük lévő sótartalom közel azonos nem lesz a vízben lévő sótartalommal, mivel az ozmózis sebessége és ereje a koncentrációkülönbségtől függ.

Végül bekerül ugye a szervezetbe, vérbe ez a víz, amiben semmi sincs, csak az, amit a saját sejtjeinkből oldott ki, ekkor a véroldóképessége nő, és innen-onnan magába gyűjt alapvetően alegjobban oldódó, majd a többi molekulát is (só, cukor, Kalcium, Magnézium, stb. stb.) amik végül a vasébe kerülnek. A vese bizonyos mennyiséget, bizonyos időn keresztül képes volna visszajuttatni, de ez egy határkoncentráció függvénye, és aktív folyamat, energiaigényes.

Tehát kevés desztíz ivása öblögetéssel jó, de ha csak olyat iszol, nagyon sok problémát okozhat.
Nem rémítgetés miatt, de néhány dolog ami szóba jöhet:
rák (a felrobbant sejtek helyén könnyebben alakulnak ki rákos sejtek)
hiánybetegségek (a kioldott sók és ásványianyagok miatt... ide sorolnám akár a csontritkulást is)
fogszúvasodás (a desztvíz ugyanazt teszi a fogakkal mint a cukor, csak ellentétes irányban. Ha beveszel egy cukrot a sádba, a fogadban akár 12 atmoszférárais nőhet az ozmózisnyomás /ami ugye kifelé akar jönni/ a desztvíz esetén ez a víz befelé akar menni, illetve a sótartalom adja a nyomás legjelentősebb részét)
emésztési problémák (legjelentősebb, hogy a gyomor faláról leoldja az amilázt, kitéve ezzel a gyomorban lévő pH2-es közegnek, ami fekélyeketisokozhat)
cukorbetegség (először ugye kioldja a sejtekből a cukrot, aztán a csökkent inzulintermelés miatt a test kevésbé tudja lereaglni a hirtelen bejutó nagy mennyiségű cukrot, illetve az inzulin kevésbé tudja kiszedni a vérből a már benne lévő cukrot, ez mind problémákat okozhat).

Ugyanakkor kiküszöbölhető a desztvíz jelentős negatív hatása a víz sózásával (mondjuk én nyáron, meg nagy munkában mindig teszek egy csipet sót a vizembe, az izzadtság miatt elvesztett sótartalom pótlására) ugyanakkor a cukor (emellettt a legjelentősebb) és más kevésbé jelentős anyagok is hasonló ozmotikus hatást fejtenek ki a túl tiszta vízre.

Bocsánat, hogy ilyen hosszú voltam :)
G

_________________________________________________________________
Használsz Messenger-t? Akkor Windows Live-ot is! Több info.
http://www.microsoft.com/hun/windows/windowslive/
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lists.javaforum.hu/pipermail/epitesz/attachments/20090530/ac4342cf/attachment.html>


További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról