[Epitesz-barkacs] PEN már nem kötelező!!! és a lágyforrasz is lehet

Mágus Bérprogram Demo magus.demo at dpg.hu
2009. Sze. 27., V, 11:07:25 CEST


kerestem a neten, hát mit találtam:

 http://www.villanyszaklap.hu/forum.php?forum=forum_view_topic_box.php&id=5 

------------------------------------
Dietzel Péter Elküldve: 2008.07.21. 09:10 
Kedves villamos Kollégák! 

Bár a „Kötéstechnológia” című témához kapcsolódva 2007.03.31 – én már írtam róla, most még egyszer visszatérnék a sokat emlegetett potenciálrögzítő földelés alkalmazására. 

A PEN vezető szakadása esetén a lakás, vagy helyiség, stb. valamennyi berendezésén akár teljes fázisfeszültség jelenhet meg és az eddig kötelezően előírt potenciálrögzítő földelés a betáplálási ponton erre többé-kevésbé védelmet nyújtott. 

Sajnos sokan nem kísérik figyelemmel a szabványok változását (pedig az nagyon fontos lenne!) ezért felhívnám a figyelemet, hogy az MSZ 2364-410:1999+1M:2004 szabvány magyarázatos kiadásának 413.1.3.1. pontjának dőltbetűs része szerint a szabvány már NEM TESZI KÖTELEZŐVÉ a betáplálási ponton a potenciálrögzítő földelést, csak ajánlatossá enyhítette. Ezért ezzel az enyhítéssel SAJNOS valószínűleg egyre többen élni fognak (feltehetően gazdasági, kényelmi okok miatt). 

Magam részéről evvel az enyhítéssel semmiképpen nem értek egyet és felülvizsgálataim során e véleményemre mindig felhívom a villanyszerelők, megbízók figyelmét. 


A vezetékkötésekkel kapcsolatban mely téma fórumon „erős” vitát váltott ki, ezért kollégáimmal ma kipróbáltunk egy (csak!) 0,75 mm2 keresztmetszetű és (csak!) 1 cm hosszan forrasztással elkészített kötésű vezetékkel csatlakoztatott 2.400 W-os villanybojler fűtőtest működését. A lágyforrasztással elkészített kötés huzamosabb próba alatt sem melegedett. De egyébként mint már egyszer megírtam: az MSz 2364 szabványsorozat magyarázatos kiadásának az MSz 2364-520:1997 526.2. pontjának dőltbetűs szövegének második mondata ezt írja: 

…. „A lágyforrasztások mechanikai igénybevételnek (nem csak húzásnak és hajlításnak, de nyomásnak sem!) nem ellenállóak, ezért alkalmazásuk kizárólag mechanikai tehermentesítésük mellett megengedett.” 


Valamennyi, a napokkban az általam a Fórumban leírt problémákról, véleményemről kapcsolatban szívesen fogadnám villanyszerelők, felülvizsgáló kollégák véleményét. 


Tisztelettel, köszönettel: Dietzel Péter Herend
---------------------


További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról