[Epitesz-barkacs] Tea - ioncserelt vizbol
Mágus Bérprogram Demo
magus.demo at dpg.hu
2010. Feb. 26., P, 17:41:58 CET
jhidvegi <jhidvegi at gmail.com> 2010.02.26. 17:19:50 +1h-kor írta:
> További tapasztalatocska:
> Olyan tea, ami másnapra biztosan besötétedett elég tisztességesen, most
> világos maradt. Egy egész napig állt az edényben, benne a teafűvel. Főzés
> után jódarabig melegen tartottam úgy, hogy nem kapcsoltam ki a rezsót, aztán
> meg letakartam egy frottír türivel. Ilyet csináltam már normál víznél is,
> szinte fekete lett a tea.
a leírások szerint
tea legfontosabb hatóanyaga a koffein (korábbi nevén tein) és a csersavak
(tannin).
pl. ez a tannin vegyszerboltban véve egy vastartálban felfőzve a
vastartály felületén vastannát keletkezik
Tannin: Megköti az oxigént, és elősegíti a vastannát korrózió elleni védőréteg
kialakulását, valamint a kőképződés ellen is hat. ...
bor esetén:
Feketetörés: a vasionnal a bor fenolos vegyületei reakcióba lépnek, fekete
csapadék válik ki, ez a vastannát.
> Más kérdés, hogy valamiért ez a többszörösen ioncserélt, de ipari jellegű
> vízből készült tea nem valami jó ízű. A vizet magát nem kóstoltam, mert az
> szinte teljesen ionmentesített, ezért talán kissé eleve veszélyes lehet, pl
> a gyomorfal sejtjeire. Jó lenne tudni, hogy a nem nagyon jó íz mögött mi
> van. A teljes sómentesség, vagy van valami káros összetevő a vízben, vagy
> máshogy oldódik ki a teából az anyagok garmadája, esetleg olyasmi is
> kioldódik, ami normál esetben nem, ezt nem tudom eldönteni. Egyelőre.
További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról