[Epitesz-barkacs] Fw: fagyallo mero

Mágus Bérprogram Demo magus.demo at dpg.hu
2010. Már. 25., Cs, 23:18:58 CET


jhidvegi  <jhidvegi at gmail.com> 2010.03.24. 15:40:53 +1h-kor írta:

> cst wrote:
> > 1) egy befőttesüvegbe beleteszek fagyállót és egy alkoholos hőmérőt
> > 2) ezt a kísérleti összeállítást betenni a fagyasztóládába
> > 3) ha a fagyasztóban -18 -nál még nem ikrásodik, az jó jel
> >
> > 4) ezt a -18celsiusos folyadékot tiszta vízzel hígítom, és
> > visszateszem
> > a fagyasztóba, és elérhetem azt, hogy pl. -18-nál már ikrásodik
> >
> > ebből kiveszek egy pici mintát, és +21celsiusba lógva az úszóka -18
> > -at mutat-e?
> 
> Igen, ez egy jó módszernek tűnik. Nekem az az érzésem, hogy ha megcsinálod
> ezt a
> kisérletet, méghozzá többféle hőfokra "ikrásitva", nem nagyon fogod tudni
> megkülönböztetni a 18 és mondjuk 13 fokosra belőtt löttyöket vele. Nemtom,
> van-e  rá időd, ha megcsnálod, érdekelne az eredmény.

újragondolva könnyebb volt az alábbi utánolvasás 

> Végülis némi utánaolvasással számolgatni is lehetne, hogy elvileg mekkora
> fajsúlyok vannak a különféle keverékekre. Nagyon laborpontosságnak sejtem a
> különbség mérésére való eszközt.

A tiszta etilénglikol (fagyáspontja -41 fok) sűrűsége 1,113 gr/cm3

http://www.oh.gov.hu/letolt/okev/doc/oktv_2006_2007/kemi2_flap2f_oktv0607.pdf
ennek az 5. oldalán a 2. feladathoz van táblázat


További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról