[Epitesz-barkacs] VOKhoz kicsi faszenes

cst maguspr at freemail.hu
2011. Ápr. 3., V, 17:50:59 CEST


lehet, hogy az én tököm is leszállna, ha egész nap így kéne
rángatnia a Wokot, :-) de azért megpróbálnám.


-----Original Message-----
From: jhidvegi <jhidvegi at gmail.com>


cst wrote:
> a kínai serpenyők íves aljúak, mint a magyar halfőző üstök is,
> meg a nyomástartó tartálynál a  " tartályfenék is "

Hát igen, az eredeti kínai vok az kerek (gömbhéj alakú), és erős tűz fölött
használandó, aminél a tűzhely tetején lyuk van, nem 10 centi, hanem inkább
20. A
szakács meg vadul rángatja úgy, hogy az étel benne egyfolytában átfordul,
keveredik anélkül, hogy bármivel belenyúlna.

> a kínai serpenyősökben a kínaiak sem véletlenül alkalmaznak
> faszenet, ami kevés füstöt ad, de megfelelően nagy meleget ad
> mint a magyar kovácstűzhelyek a fujtatóval

Ott leginkább nem a láng a fontos, hanem a tűzhelyben izzó nagy tömegű
parázs,
bár a láng se megvetendő. Ott alulról olyan hő jön, hogy azt nem könnyű
utánozni, de az a főzési-sütési technológia egész más, mint amit mi
megszoktunk.
Lehet, hogy egy magyar szakácsnak a töke is leszállna, ha egész nap így kéne
rángatnia a vokot.




További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról