[Epitesz-barkacs] Jégverem

g.feri mekk-elek at freeweb.hu
2011. Jan. 25., K, 10:45:13 CET


Sziasztok!

Áll a kertünkben egy 10 köbméteres medencécske télen is feltöltve és mellette van a régi már nem használt
kb. hasonló űrméretű üres emésztőnk. Nyáron eddig mindig újra töltöttük a medencét, a régi vizet leengedtük. Üresen közismerten nem állhat, mert a lemez oldalának belűlről feszítés kell, különben szélre, kutya ha meglöki, berogy.
Azon gondolkozom, lehetne-e, érdemes -e ezt a télen sokszor -10 C alatti vizet
a pl. hungarocellel hőszigetelve és  fóliával újra víz szigetelve a volt emésztőnkben eltárolni és nyáron a lakás hűtésére bevezetve felhasználni.

Mennyire tartósan szigetelné a felmelegedéstől, mondjuk 7 cm-es hungarocell bélés (kb. függőleges 5mx2mx1m-es kocka. Tárol-e 10m3 -10 C fokos folyadék annyi hűtésre felhasználható kalóriát, hogy érdemes rá áldozni? Mivel lehetne elfogadható áron 10m3 vizet cca. -15 C-ig fagyállóvá tenni -sóval tán - egyszeri kiadás, mert télen a medencében lenne, nyáron a tárolóban -már ha ki nem lyukad :) . Esetleg (ha lesz) kútklímával majd kombinálni? Tényleg, most elgondolkoztam rajta, lehet érdemes lenne ilyen elven (pár köbméteres tégla falu -vagy betonból készűlt, majd hő és pvc fólia szigetelt aknát) fűtéshez is puffer tartálynak felhasználni? Persze lehet, hogy ezt már más is kitalálta :)


-- 
Üdvözlettel,
 g.feri
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lists.javaforum.hu/pipermail/epitesz/attachments/20110125/8b757b7f/attachment.html>


További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról