[Epitesz-barkacs] Marógép
jhidvegi
jhidvegi at gmail.com
2015. Sze. 10., Cs, 16:08:00 CEST
Balázs Bámer wrote:
> A hipóban nem a vegyhatás a lényeg, hanem a durva oxidálóhatás - ami
> viszont múlik, mert a hipoklórsav idővel elbomlik.
Ne már! A hipónak, mint minden lúgnak nincs oxidáló hatása. Különben a bele
mártott pl vas rohadt gyorsan rozsdásodna. A savak oxidálóak.
A hipo (hipoklorit) tényleg gyorsan elbomlik. Meg a többi lúg, pl a nátronlúg is
megsemmisül úgy, hogy a levegő CO2-jével karbonátokat képez. Na aztán lehet,
hogy pl a nátrium-karbonát vagy a kálium-karbonát is hozzá tud járulni némi
konzerváláshoz, de ez csak sacc.
Amit viszont megdöbbenve hallottam-láttam, hogy marha régi fa holmik, amik
vízben áztak évezredekig is akár, kiemelés után úgy konzerválhatók, hogy sokáig
tartják tömény cukoroldatban. Különben szétesik.
Tényleg, ha van pl egy lekvár, ami marhára cukros, és már akár le is foszlott a
tetejéről a celofán, akkor se penészedik. Biztos létezik az a cukorfok, amit már
nem bírnak a penészgombák, meg más mikroorganizmusok.
(Mellesleg az inzulin is érdekes. Nem kell fertőtleníteni semmit, csak szúrni.
Olyan a pen, hogy mindig van egy pici utófolyás, megjelenik a végén egy kis
inzulin-gömb, amit én le szoktam itatni papírban, de a tűben biztos ott marad.
Lehet, hogy az inzulint se bírják pl a bacik, különben orrba-szájba kéne
fertőtleníteni, minden szúrásnál új tűt használni. Ha lenne mikroszkópom,
kipróbálnám valami nátha bacin, ha épp náthás lennék.)
> Amúgy én csináltam itthon áztatást favédőszerve is és olajba is. Ez
> utóbbi étolaj és lenolaj keveréke volt az előbbi javára, mert az
> sokkal olcsóbb. Pontosabban inkább mártás volt, mert az áztatás órákig
> tart, és csak egy vagy két fa fért bele.
Van egy olyan szer, ami kékes-zöldes foltokat hagy a fán. Nem tudom, miféle fák
ezek, de földbe szokták tenni a felét, szóval ágyások meg más effélék széléhez
alkalmazzák, készen lehet kapni. Az valami erősen hatásos anyag lehet, mert a
fát talajba rakva nagyon hamar elkorhad. Aztán lehet, hogy ez a fajta fa nem
korhad el, de inkább az a gyanúm, hogy az a szer teszi ellenállóvá, amibe
beáztatják.
Lehetne fákat vákuumimpregnálni is ilyesmi szerekkel. Először vákuumban tartani,
és amikor már minden, ami gőz-gáz, kijött belőle, elárasztani az adott szerrel,
és nyomás alá helyezni (pl 8 bar), majd itt tartani jópár percig. Szerintem
ekkor elég mélyen behatolna a fába az anyag. Más kérdés, hogy megéri-e.
A rövidebb időigény miatt lehetne egyesével, valami vascsőben.
hjozsi
További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról