[Epitesz-barkacs] Tartalék fűtés puffertartállyal

Pataki István iipataki at freemail.hu
2016. Dec. 21., Sze, 15:45:50 CET


Csak a bojler vízforgatási részéhez:
Vizet ugyan megtakarítasz, de energiát veszítesz a csőben folyamatosan hűlő víz miatt. Ki kellene számolni, hogy a vízvétel sűrűségétől függően hogyan alakul ez a veszteség? A forgatás bizonyos értelemben megfeleltethető egy sűrű vízvételezésnek. Ami egyben kis pótlólagos fűtést is jelent. Valami nagyon jó hőszigetelést kellene a melegvíz csőre csinálni. Egyértelmű kényelmi előnye lenne az azonnali melegvíz vételezési lehetőség.

pi

  ----- Original Message ----- 
  From: Gábor Auth 
  To: Amatőr építészek és barkácsolók klubja 
  Sent: Wednesday, December 21, 2016 2:53 PM
  Subject: [Epitesz-barkacs] Tartalék fűtés puffertartállyal


  Hi,


  Gondolkodom az inverteres split klímák mellé a tartalék fűtésen és a használati meleg víz bekötésén.

  A tartalék fűtés vegyes tüzelésű kazán lenne, amely a puffertartály felső részébe nyomná a hőt, a hőcserélőn keresztül vételeznék az előremenő vizet a radiátorok, a visszatérő pedig a keringtető szivattyún át menne vissza a kazán visszatérő csonkjára.

  Potenciálisan lenne napkollektor, amely egyszerűen a puffertartály alján lévő hőcserélőben keringtetné a vizet, keringtető szivattyúval.

  A puffertartályon át menne a használati meleg víz, bele egy villanybojlerbe, amelyen át menne a szükséges helyekre a meleg víz.

  Így:
  - ha a napkollektor tud szedni valamennyi hőt, de annyit nem, amennyi szükséges lenne a használati meleg vízhez, akkor a villanybojler rámelegít,
  - ha a napkollektor elég hőt tud szedni és eléri a puffertartály a használati meleg víz beállított hőfokát, akkor a bojleren csak átfolyik, nem melegít rajta,
  - ha a felgyűlik egy fűtésnyire elegendő "cipőtalp" (Szabó Endre!), akkor azt el tudom tüzelni a vegyes kazánban, az felfűti a felső hőcserélőn át a puffertartályt és (a rajzokon nem szereplő) váltószelep állása szerint a radiátorokat is,
  - ha elég meleg a puffertartály és szükséges a tartalék fűtés, akkor a keringtető szivattyú a kazánon és a hőcserélőn át tudja keringtetni a fűtéshez megfelelő mennyiségű vizet, a bypass ágat pedig vezérli a váltószelep.

  Ez van az első ábrán, elvileg ez így jó kell legyen... de jöhetnek ötletek még... :)
  A második ábrán az van, hogy a valóságban a villanybojler messze van a meleg víz vételezési pontoktól és ezért sok-sok vizet kellene mindig kiengedni (=pazarlás), mire a meleg víz megérkezik a lehűlt csöveken keresztül. Arra gondoltam, hogy a használati meleg víz is keringene a villanybojler és a vételezési helyek között, amelyeket felfűznék erre a gyűrűre, ez van a második ábrán, a szivattyú pedig forgatná a bojleren át a csövekben lévő vizet, ha kikapcsolom a szivattyút, akkor meg pont úgy működik, mint az első ábrán.

  Vélemény erről? :)




  Képek és ugyanez a leírás itt:
  https://www.facebook.com/groups/barkacsklub/permalink/229212250855930/ 



  Bye,
  Auth Gábor
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lists.javaforum.hu/pipermail/epitesz/attachments/20161221/3380db4f/attachment.html>


További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról