[Epitesz-barkacs] Beltérre nyers fa kezelése

Horváth Zsolt hozso_001 at freemail.hu
2019. Júl. 12., P, 06:26:10 UTC


  Szia!

  Valószínűleg ez lesz a megoldás. Alapozó, aztán valami egyszerű lakk. UV nem fogja érni és víz sem. Viszont le kellene lakkozni, mert kézzel csiszolom (ami irtó sokáig tart, meg kell hagyni - egy-egy 12,5 cm x 170 cm-es darabot egy-egy óra alatt tudok viszonylag tisztességesen megcsiszolni) és akárhogy is igyekszem, kicsit mindenképpen szálkás marad. Éléskamrában lesz, a konyha mellett, aránylag sokat lesz használva. Ráadásul a házon belül van, tehát jó lenne, ha nem szurkálna össze senkit. (Ha a műhelyben lenne, még azt mondanám, hogy annyira nem fontos a finom tapintás.)

  Ja! A penészmentesítés azért lenne fontos, mert hát mégiscsak élelmiszer közelében lesz. De gondolom az alapozó meg a lakk ezt a problémát megoldja.


   Üdv.: Horváth Zsolt


Varga Tibor <vargat61 at gmail.com> írta:
>Sziasztok!Szia Zsolt!Mennyire fog zavarni téged, ha beszürkül néhány év múlva?Ha megnézed egy 50-100 éves ház tetőszerkezetét, láthatod a beszürkülést.Olyan lesz kezelés nélkül kint.Egy zárt, de fűtetlen kamrában meg annyira sem roncsolódik.A hypo viszont alaposan roncsolja. A rajta lévő penészt, gombát is eltünteti, de csak addig véd, amíg meg nem szárad.Vagy még addig sem, mert a klór hamarabb eltávozik.A hyponál a meszelés is jobb.Ha védeni akarod, akkor valamilyen alapozót vegyél festék boltban. Ha nem éri UV sugárzás, nem fontos a további kezelés.Csak akkor, ha kopásnak is ki lesz téve és esztétikailag fog zavarni.Évtizedekkel ezelőtt lenolajjal itatták át a fát. De attól ragadós marad egy darabig.Mennyire lesz párás helyen?Ha fűtetlen kamra és oda teregetitek a mosott ruhát, akkor érdemes kezelni.Üdv. Tibi


További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról